– Teatre – MASTICAR HIELO (🐌🐌🐌🐌) – Tantarantana Teatre – 2018.05.24 (temp. 17/18 – espectacle  nÂș 277)

MASTICAR HIELO (temp. 17/18 – espec. nÂș 277)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba & Miquel GascĂłn

L’Imma i jo quan viatgem som molt de visitar museus, especialment de pintura; ens agrada molt l’Ăšpoca del noucentisme, l’art dĂ©co, el modernisme … perĂČ tambĂ© ens agrada qualsevol tipus d’art i sovint ens parem davant d’alguna pintura hĂ­per realista, perquĂš s’assembla molt a una fotografia per la seva perfecciĂł i meticulositat.

Aquesta tirallonga inicial be a conte, perquĂš creiem que cada persona te el seus gustos i no hauria de ser lĂČgic que cap opiniĂł fos mĂ©s vĂ lida que les altres; en el cas d’aquesta proposta teatral de MASTICAR HIELO, curiosament ha provocat un abisme entre els seus detractors i els seus entusiastes, precisament per la seva posada en escena arriscada, on els crits i la violĂšncia es palpa des del minut zero.

La nostra opiniĂł sobre aquest MASTICAR HIELO, la basem en creure que aquesta exageraciĂł en els gestos, en els “colors” i en les formes, no intenta fer una fotografia veraç i “hĂ­per realista” de la societat en quĂš vivim, sinĂł que les exagera fins a lĂ­mits gairebĂ© insuportables i de forma expressa, per fer una caricatura explosiva de les actituds que sovint tenim amb la gent que ens envolta i potser encara mĂ©s accentuades amb les persones que mĂ©s ens estimem.

Curiosament la seva estrena ha estat precedida per l’escĂ ndol de la censura de la pĂ gina del teatre Tantarantana a Facebook, conseqĂŒĂšncia del cul del seu cartell anunciant.

MASTICAR HIELO, Ă©s una producciĂł de EL EJE, i forma part d’EL CICLÓ (Cicle de Companyies Independents en ResidĂšncia), programa artistic de creaciĂł i residĂšncies del Tantarantana. Es tracta de la primera producciĂł de la companyia dins d’El CiclĂł.

El que si estĂ  clar que aquesta Ă©s una versiĂł lliure, molt lliure de “Qui tĂ© por de Virginia Woolf?” d’Edward Albee.

Un  espectacle adaptat i dirigit  per Marc  Ribera  i  sobretot magníficament interpretat  per  Eric  Balbàs,  Maria  Hernåndez,  Mar  Pawlowsky  i  Jordi  Samper.

EL EJE és una companyia fundada el 2013 amb la finalitat de no ser Ășnicament una companyia de teatre, ja que tenen molt clar que el seu present i el seu futur passa per la producciĂł. Treballa amb textos de nova creaciĂł de dramaturgs catalans contemporanis i una nova lĂ­nia d’espectacles d’adaptaciĂł de textos internacionals. Una companyia que compta amb set produccions i de les que nosaltres hem pogut veure “SACRIFICI” l’estiu passat a l’off de la Villarroel i “SOLILOQUEJAR AMB ALGÚ” a la Seca, el novembre de 2015.

MASTICAR HIELO és una proposta desfermada des del primer moment, on els actors de la companyia es deixen la pell i es buiden literalment dalt l’escenari. Una aposta escĂšnica passada de revolucions des del minut zero i que porta a una autĂšntica disbauxa, esbojarrada, sobre revolucionada i que nomĂ©s sembla autocontrolar-se en els moments finals on ens quedem impactats per la raonabilitat o l’irraonabilitat de tot plegat.

La escenografĂ­a molt impactant, de Sergi Cerdan, presenta la sala de la casa de la Martha i el George amb les parets plenes de quadres com si es tractĂ©s d’una mostra d’art contemporani. Segons el director “un art que no entenc. Per aixĂČ he volgut tancar els protagonistes en un espai de mentides, amb algun quadre en blanc. És una crĂ­tica al mĂłn cultural des de El Eje“.

Marc Ribera compara l’art amb la seva proposta: “Una obra d’art no necessita explicacions complicades ni cartells que la descriguin. Una obra d’art t’ha de tocar. Nosaltres, des d’El Eje, intentem fer teatre que toqui tothom, el fem per a la gent quotidiana”.

La Martha (Mar Pawlowsky) i el George (Eric BalbĂ s) sĂłn dues persones que es maltracten mĂștuament, fĂ­sica i verbalment, mentre beuen una copa darrera l’altra. Acaben de tornar de la inauguraciĂł d’una exposiciĂł en una galeria del pare d’ella (el viejo) i se’n riuen dels assistents als quals anomenen “los cuanto matiz“. L’exposiciĂł de la pintora Nuna (Maria Hernandez) ha estat batejada com “Esta soy yo“.

Són la parella amfitriona i han convidat a la Nuna i la seva parella Nick (Jordi Samper) a fer una copa. El que havia de ser una trobada de compromís es converteix en un malson, en una espiral de bogeria on tots quatre són arrossegats irremeiablement.

ViolĂšncia, sexe i alcohol que es transformen en dolor i patiment. Una mentida de gran poder corrosiu que intenten amagar, emocions que l’alcohol tapa perĂČ que a poc a poc es deixen anar.  Totes les emocions acaben sortint a la vista.

Marc Ribera considera que ambdues parelles es mouen en un mĂłn ple de mentides, que s’acaben creient i que es torna addictiu com el fet de masticar gel. Una proposta que pretĂ©n radiografiar la doble moral d’una societat amb moltes coses a amagar. Una societat que fa una reconstrucció d’una realitat per apaivagar el dolor de la realitat real. Una reflexiĂł sobre el patiment psĂ­quic de les persones.

FicciĂł i realitat es confonen. Qui diu la veritat? Quan la mentida es converteix en un joc, el joc es transforma en un dogma.

Masticar hielo és un ensurt a l’amor romĂ ntic. És una comĂšdia Ă cida que corroeix per dins a qualsevol, Ă©s literalment una bogeria.

Una proposta dura, que no deixa indiferent ningĂș (fins i tot hem vist a dues persones abandonar la sala a mitja representaciĂł) amb una posada en escena i unes interpretacions magnĂ­fiques.

Cal destacar especialment els dots de ballarĂ­ d’en Jordi Samper …… brutal !!!

…. I una pregunta que segurament quedarĂ  en l’aire: perquĂš en castellĂ  ???

DirecciĂł i adaptaciĂł: Marc Ribera
IntÚrprets: Eric Balbàs, Maria Hernandez, Mar Pawlowsky i Jordi Samper 
Ajudantia de direcció: Beatriz Bonet i Joana Mora \ Disseny d’espai i il.luminació: Sergi Cerdan Aguado \ Vestuari: Alba Thompson \ Coreografía: Blanca Tolsà \ Becari: Rafa Valls
ProducciĂł: El Eje i Tantarantana
Idioma: castellĂ 
Durada: 75 minuts

Leave a Reply