– Teatre – ESMORZA AMB MI (🐌🐌🐌🐌) – Sala Beckett – 2018.05.20 (temp. 17/18 – espectacle  nº 273)

ESMORZA AMB MI (temp. 17/18 – espec. nº 273)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

L’Imma i jo quan sortim de veure una representació teatral, acostumem a tenir una valoració força similar, tot i que sovint argumentem les nostres diferències de criteri i alguna vegada fins i tot arribem a discutir.

Aquesta vegada la sang no ha arribat al riu, però haig de reconèixer que l’Imma ha connectat força mes que jo amb aquesta proposta de “ESMORZA AMB MI“, que vàrem poder veure aquest passat diumenge a la Sala Beckett.

Encara que en general la proposta ens ha agradat a tots dos, jo he sortit una mica amb la moral per terra per la desesperança provocada pel desamor i la incapacitat d’estimar, que vol transmetre expressament la proposta. Per altra banda a mi m’han sobrat uns quants minuts de l’escena inicial del fisioterapeuta i m’han mancat en l’escena final, perquè no me l’he acabat de creure, per la urgència en què prenen les decisions finals els seus protagonistes.

És per això que aquesta vegada la valoració “cargolaire” correspon més aviat a la visió de la proposta que ha realitzat l’Imma. Dit això, entrem en matèria …

ESMORZA AMB MI, de la cia. losMontoya, és una proposta escrita i dirigida per l’Ivan Morales i que ens havien presentat la setmana passada en roda de premsa. Una proposta “cuinada a foc lent” segons ens va explicar Morales, perquè s’ha pogut treballar d’una forma pausada en els locals de la Beckett, experimentant sense presses, amb la implicació i les aportacions dels actors.

Durant la temporada 2017-18 la cia. losMontoya (pantalla&escena) ha estat una de les dues companyies residents a la sala Beckett. Aquesta companyia neix amb l’espectacle Esmorza amb mi, un projecte que es va gestar en l’antiga cia. Prisamata, però que no es va acabar de realitzar mai. Han escollit aquesta peça com a exemple representatiu del tipus de teatre que volen generar amb la nova productora.

Es tracta d’una història de personatges com nosaltres, o com els nostres amics o els nostres coneguts, que posa el focus en com podem tornar a creure en l’amor. Quatre personatges que estan en un moment vital de la seva vida i tenen un dilema que els hi cal resoldre per tirar endavant.

El Sergi (Xavi Sáez) és actualment un fisioterapeuta que acaba de fer quaranta anys i que ha dedicat la seva vida a vendre droga, ara ha fet un canvi de xip i vol reinventar-se i ser una mica millor persona. Estima a la Carlota (Mima Riera), més jove, i amb ella vol acomplir el somni d’abandonar la ciutat i tornar a la vida rural com quan de petit vivia en un poblet de l’interior de Catalunya.

El Sergi i la Carlota porten poc més d’un any junts i la seva relació no és senzilla, ella s’ha quedat embarassada d’un altre home. La Carlota és cantant i ha rodat un anunci on ha posat veu a una composició d’en Salva (Andrés Herrera), però la seva veritable vocació és l’escultura. Va conèixer en Sergi a l’hospital en un dels seus innombrables intents de suïcidi.

La Natàlia (Anna Alarcón) i el Salva s’han enrotllat cinc vegades, i la seva relació ha estat poc profunda. Ella té poc més de trenta anys i un fill d’un home al qual ja no estima. És cambrera d’un bar i la seva vocació frustrada de cineasta la porta a voler fer un documental sobre el desamor. Entrevista gent corrent que li explica com han sobreviscut als desamors. Ha tingut un accident amb la bici amb la qual habitualment es belluga i està a l’hospital on el Sergi li fa els exercicis de rehabilitació.

En Salva, té quaranta i molts anys, és un compositor que es guanya la vida component cançons publicitàries i ha començat a menysprear la seva feina. Creu estar enamorat de la Natàlia.

Quatre vides que s’entrecreuen. Quatre persones que lluiten per tornar a creure en l’amor. Quatre persones que necessiten creure que l’amor és possible.

ESMORZA AMB MI és una mirada amarga sobre el desamor, la necessitat d’afecte i la incapacitat d’estimar.

De vegades l’ambició és només aquesta, senzillament esmorzar junts, més enllà de qualsevol somni grandiloqüent. Què estem disposats a fer i sacrificar per no deixar d’esmorzar plegats?

Una posada en escena diferent amb un sorprenent tractament de l’espai escènic. Una nova proposta de teatre immersiu on els actors es belluguen entre el públic i on el petit escenari està rodejat per una grada rodona que l’envolta. Una mena d’amfiteatre anatòmic per contemplar una lliçó d’anatomia emocional.

Una proposta valenta amb unes extraordinàries interpretacions, un genial tractament de l’espai i la il·luminació de Marc Salicrú i de la música, de la mà de Clara Aguilar.

Aquesta obra tindrà continuïtat com a web sèrie “Desayuna conmigo 360º” on cada capítol estarà protagonitzat per actors diferents, i on el guionista i el director també aniran canviant. Participaran el mateix Ivan Morales, Àlex Monner, Elena Martín o Àlex Mañas per aconseguir una visió més global i on tots els models d’amor tindran lloc.

Autoría i direcció: Iván Morales
Repartiment: Anna Alarcón, Andrés Herrera, Mima Riera i Xavi Sáez
Escenografía i il.luminació: Marc Salicrú \ Vestuari: Míriam Compte \ Música i disseny de so: Clara Aguilar \ Moviment: David Climent \ Construcció d’escenografía: Óscar Hernández (ou) \ Fotografía: Sandra Roca i Ona Millà \ Disenny gràfic: Marc Rios \ Producció: Clara Aguilar\ Ajudant de direcció i producció: Ona Millà \ Assistent de direcció i cos: Carla Tovías
Idioma: català
Durada: 1h 40min

1 thought on “– Teatre – ESMORZA AMB MI (🐌🐌🐌🐌) – Sala Beckett – 2018.05.20 (temp. 17/18 – espectacle  nº 273)

 1. Imma C.

  Hola,
  no vam poder anar a la Beckett, però sí ahir al Teatre de Lloretm vam quedar impressionats amb l´escenografia i la il.luminació d´Esmorza amb mi. I com els actors es mouen per aquesta escenografia.
  Una estona abans de l´obra el mateix Ivan Morales, autor i director d´Esmorza amb mi, ens va introduir l´obra, i diu que és una de les més optimistes, doncs vaja, perquè els diàlegs deixen entreveure un gran desamor, desencís, inseguretat,
  Grans diàlegs, l´autor intenta que siguin un reflex directe del carrer, i grans interpretacions.
  Intens, va bé tenir bona companyia per un bon esmorzar. Bon teatre!

  L´actriu que ara substitueix la Mima Riera té un parlar i un to molt semblant amb ella.

  Vagi bé, gràcies per ser-hi.

  Respon

Leave a Reply