– Concert de l’OBC – INSCAPE d’HĂ©ctor Parra (🐌🐌🐌🐌) i La quarta de Mahler – L’Auditori – 2018.05.20 (temp. 17/18 – espectacle nÂș 272)

INSCAPE d’HĂ©ctor Parra – La quarta de Mahler (temp. 17/18 – espec. nÂș 272)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba & Miquel GascĂłn

Ahir Ășltim concert del nostre abonament, dins de la temporada de l’OBC, malgrat que encara anirem a un darrer el prĂČxim 3 de juny, que vĂ rem afegir en bescanviar un de nostre, arran del nostre viatge a Mallorca.

Un concert realment extraĂČrdinari dirigit molt encertadament, pel seu director titular Kazushi Ono, i amb la participaciĂł de setze solistes,

Un concert amb el nom oficial de “La quarta de Mahler” i que nosaltres hem canviat aquĂ­ expressament, ja que la primera part amb INSCAPE del compositor HĂ©ctor Parra, ens va sorprendre agradablement i almenys per nosaltres va ser la “perla” de la vetllada.

1 – HÈCTOR PARRA (Barcelona 1976)

INSCAPE, pour Ensemble et orchestre avec Ă©lectronique (🐌🐌🐌🐌)

Estrena mundial absoluta d’aquesta meravellosa composiciĂł musical, obra que va ser encarregada per l’OBC i al mateix temps per l’Orchestre National de Lille, IRCAM, Ensemble intercontemporain, GĂŒrzenichOrchester Köln. HĂšctor Parra ha estat un parell d’anys en ResidĂšncia a l’Auditori de Barcelona, malgrat que actualment viu habitualment a Paris; en aquest perĂ­ode hem pogut escoltar creacions d’ell interpretades per l’OBC, perĂČ aquesta INSCAPE és sens dubte la millor proposta sorgida en aquesta ResidĂšncia que amb aquest concert finalitza.

Abans d’escoltar-la, el mateix compositor va pujar a l’escenari i ens va explicar el que havia pretĂšs fer i tambĂ© el perquĂš de la disposiciĂł de diversos mĂșsics amb els seus instruments repartits per diferents llocs de l’Auditori, per provocar un efecte espacial i molt “especial” en estar aquests sons filtrats pel tamĂ­s de diferents aparells acĂșstics de mĂșsica electrĂČnica.

El cosmos, imaginat com una esfera, es deforma corbant-se de moltes maneres: com quan la Terra atrau al seu camp de gravetat la Lluna o quan un astre desvia la llum d’estrelles veĂŻnes. Les mĂ ximes distorsions, produĂŻdes pels anomenats forats negres, poden crear miratges i il·lusions ĂČptiques que posen en dubte el que Ă©s real i el que percebem. INSCAPE mira d’abordar aquests fenĂČmens des de la perspectiva artĂ­stica, convidant-nos a un viatge psicoacĂșstic cap als lĂ­mits del mĂłn conegut.

El resultat, almenys per nosaltres, va estar fascinant. En alguns moments vam tancar els ulls i els sons ens van transportar en el que ens va semblar un “viatge” a travĂ©s de l’espai per llocs totalment desconeguts per l’Ă©sser humĂ , propers possiblement als forats negres. Vam descobrir sons que mai havĂ­em escoltat, creats per instruments musicals convencionals distorsionats i amplificats.

Aquesta presentaciĂł amb diapositives necessita JavaScript.

Es va sumar en la interpretaciĂł de l’OBC, la Ensemble Intercontemporaine de ParĂ­s, que actualment es tracta del grup de mĂșsica contemporĂ nia mĂ©s important del mĂłn, que casualmentt acaba de celebrar el seu 40Ăš aniversari.

HĂšctor Parra ha col·laborat estretament amb Luminet (expert en teoria sobre forats negres), per plantejar aquest INSCAPE. L’estrena estĂ  dedicada al fĂ­sic Stephen Hawking, en el que vol ser un homenatge a tota una vida consagrada a la ciĂšncia i a les teories que inspiren l’obra.

2 – GUSTAV MAHLER (Kalixte, BohĂšmia 1860 – Viena 1911)

Simfonia nĂșm. 4 en Sol major per a soprano i orquestra (🐌🐌🐌🐌)

Una segona part amb mĂșsica mĂ©s convencional, a la que tothom estĂ  mĂ©s habituat, perĂČ no per aixĂČ deixa de ser una peça musical realment extraordinĂ ria. Mahler Ă©s un dels nostres compositors preferits. La darrera part de la Simfonia va ser interpretada vocalment per la soprano Michaela Kaune.

Aquesta presentaciĂł amb diapositives necessita JavaScript.

Malauradament aquesta vegada no us puc deixar l’enllaç amb l’audiciĂł del concert, que retransmet habitualment Catalunya RĂ dio, per la senzilla raĂł de quĂš no l’he sabut trobar.

Quant a Miquel Gascon

ViatgermanĂ­ac i Teatraire de Pro, engrescat per gaudir al mĂ xim de les activitats culturals que es realitzen a Barcelona i Catalunya, ja sigui teatre, mĂșsica, ĂČpera o cinema.
Aquesta entrada s'ha publicat en MĂșsica clĂ ssica, MĂșsica contemporĂ nia i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interĂšs l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'estĂ  connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.