– Teatre – DISTÀNCIA (🐌🐌🐌🐌+🐚) – Sala Beckett – 2018.05.19 (temp. 17/18 – espectacle nÂș 271)

DISTÀNCIA (temp. 17/18 – espec. nÂș 271)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba & Miquel GascĂłn

La Sala Beckett ha programat Ășnicament 6 representacions de DISTÀNCIA, una proposta escĂšnica amb un magnĂ­fic text que es va donar a conĂšixer la temporada passada en format de lectura dramatitzada.

Un text de Roger Torns que és també el director de la proposta.

EducaciĂł, formaciĂł, rebel·lia, responsabilitat, professors, famĂ­lies, un munt de temes que sĂłn tractats en el curt espai d’una hora, amb una habilitat admirable.

Distància gira entorn l’educació i els seus límits. Distància ens planteja fins a quin punt no es toleren certs temes, en segons quins àmbits, per tal de no desestabilitzar la jerarquia i el sistema establert. Distància posa en dubte certes estructures paternalistes que prenem com a patrons inamovibles.

L’escola contemplada com el lloc on s’eduquen els nostres fills, uns fills que volem que triomfin en la vida perĂČ sense qĂŒestionar res, que volem que acceptin el sistema establert i que acceptin les jerarquies. La feina del professor subjecta a uns condicionaments imposats per una part de la societat que no pot tolerar que dins de les aules es tractin temes que puguin despertar en els alumnes necessitats de saber, de conĂšixer, de pensar per si mateixos. De quÚ ens sona tot aixĂČ?

Una part de la societat que imposa barreres ideolĂČgiques que cal respectar?, on acaba la tasca de l’escola i comença la de la famĂ­lia?, qui posa els lĂ­mits del que es pot parlar dins d’una aula?, quina Ă©s la llavor de la rebel·liĂł?.

La Dolors (extraordinĂ ria interpretaciĂł de l’Alba Florejachs) ha acabat el seu doctorat i accepta la feina de professora d’ùtica que li ofereix el seu germĂ  (Jose PĂšrez Ocaña) director de l’institut. Ella hi renuncia a una beca per fer costat al germĂ  i tenir cura del pare que estĂ  malalt. El primer dia ensenya als alumnes un vĂ­deo d’una agressiĂł d’un grup de joves a una de les companyes, un vĂ­deo que estĂ  a les xarxes socials a l’abast de tothom. Ella vol generar el debat i qĂŒestionar actituds.

L’Esther (Laura Daza), una alumna exemplar, adopta una actitud rebel fins al punt d’agredir a un company.

A partir d’aquĂ­ es desenvolupen una sĂšrie de converses entre els tres on es barregen molt encertadament temes laborals i temes personals i es qĂŒestionen els patrons de comportament que sempre s’han considerat inqĂŒestionables.

De fet els tres actors interpreten els seus papers magnĂ­ficament, perĂČ Roger Torns ha escrit un paperĂ s pel personatge de la Dolors, molt ric de matisos que evidentment Alba Florejachs ha sabut aprofitar al mĂ xim … i ens ha deixat literalment clavats a la butaca.

De totes maneres, nosaltres el que valorem mĂ©s d’aquesta proposta, Ă©s sense cap mena de dubte, el text i la direcciĂł.

Una posada en escena molt encertada on els canvis d’il·luminaciĂł faciliten el canvi d’escena sense que els actors hagin de bellugar-se del lloc on sĂłn. Molt encertada la mĂșsica amb la magnĂ­fica veu de la Laura Daza, mĂșsica d’ella mateixa i d’en Roger Torns. L’escenografia i la il·luminaciĂł sĂłn d’Alejandra Lorenzo i Albert Ventura.

Roger Torns Ă©s un jove autor format a l’Institut del Teatre i a la Sala Beckett, del que nosaltres hem pogut veure diverses obres: HÀBITAT (doble penetraciĂł), MATAR CABALLOS, SOLILOQUEJAR AMB ALGÚ, o WOYZECH CADUCAT. És tambĂ© actor i director i ha estat l’ajudant de direcciĂł de Marilia Samper i de LlĂ tzer GarcĂ­a en diversos muntatges.

En paraules d’ell mateix “Constantment ens impacten imatges amb un grau elevat de violència sense anar acompanyades d’un debat eloqüent on es puguin contrastar opinions. Tot sembla formar part d’una pel·lícula que podem gaudir des del nostre racó més íntim, i sovint no hi ha cap mena de filtre ni censura. Calen censures? Caldria posar filtres o hem de tenir un accés lliure per poder observar tot el que passa al món?”

Una proposta que ens ha agradat molt, moltĂ­ssim i un text que ens agradaria llegir per la seva profunditat i la quantitat de preguntes que genera.

Malauradament aquesta mateixa tarda de diumenge, Ă©s l’Ășltima representaciĂł a la Sala Beckett. Esperem que tingui continuĂŻtat la temporada vinent en aquesta o en altres sales de teatre.

DramatĂșrgia i direcciĂł: Roger Torns
Repartiment: Laura Daza, Alba Florejachs i Jose Pérez Ocaña
Escenografia, vestuari i il·luminaciĂł: Alejandra Lorenzo i Albert Ventura \ Espai sonor i mĂșsica: Laura Daza i Roger Torns \ ProducciĂł i distribuciĂł: Cristina Ferrer – Tot produccions
 Idioma: Català
Durada: 60 minuts

Quant a Miquel Gascon

ViatgermanĂ­ac i Teatraire de Pro, engrescat per gaudir al mĂ xim de les activitats culturals que es realitzen a Barcelona i Catalunya, ja sigui teatre, mĂșsica, ĂČpera o cinema.
Aquesta entrada s'ha publicat en Teatre i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interÚs l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'estĂ  connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.