– Voltar per la Literatura – LA FORÇA D’UN DESTÍ (🐌🐌🐌) de Martí Gironell – 2018.05.19 (temp. 17/18 – llibre nº 035)

LA FORÇA D’UN DESTÍ de Martí Gironell – (temp. 17/18 – llibre nº 035)

Per Imma Barba

No sóc persona que tingui tendència a llegir els premis literaris, i de fet normalment els defujo, però en aquest cas ha estat la meva neboda qui m’hi ha facilitat la lectura d’aquest llibre, que ha estat guardonat amb el Premi Ramon Llull de Narrativa 2018.

Ja havia llegit alguns títols d’aquest autor (“El pont dels jueus”,”L’arqueòleg” i “El primer heroi”) i aquest, LA FORÇA D’UN DESTÍ m’ha agradat.

Una novel·la històrica dedicada a l’emprenedor català Ceferino Carrión (1928-1996), que després esdevindria, als Estats Units, Jean Leon.

Narra la història de superació d’aquesta persona, nascuda a Santander, però que des dels vuit anys va viure a Barcelona. En el seu periple, va viure una sèrie d’aventures en el Hollywood dels anys 50 i va tornar a Catalunya per comprar uns terrenys al Penedès i elaborar el seu propi vi.

Amb 25 anys Ceferino Carrión va fugir de l’Espanya franquista i al port de Le Havre va aconseguir embarcar de polissó en un vaixell que el va dur als Estats Units. A Nova York canviarà d’identitat, i es convertirà en ciutadà nord-americà amb el nom de Jean Leon.

A punt de ser allistat per a la Guerra de Corea torna a fugir refugiant-se a Hollywood. Amb James Dean projecten un restaurant plegats i, malgrat la seva mort, obrirà La Scala, que es convertirà en un referent amb estrelles habituals com Paul Newman, Marilyn Monroe, Frank Sinatra, o els Kennedy. Va aprendre a tractar cada persona de manera diferenciada. Era una habilitat gairebé innata que en aquell ambient es transformava en l’eina idònia per triomfar.

Descobrim un món on tots hi volien ser, un món ple de glamur i on ell els hi ofereix un espai de confidencialitat i de servei acurat. Vol elaborar el seu propi vi, i torna a Catalunya a comprar uns terrenys on produir-lo.

Jean Leon demostrarà, amb una vida de pel·lícula, que amb sacrifici i esforç els somnis estan a l’abast de tothom.

Martí Gironell ens situa històricament entre 1949 i 1981, sent aquesta l’obra més propera en el temps de totes les que ha publicat.

Segons he llegit, Gironell va aprofundir en el personatge de la mà de la germana de Ceferino Carrión, Anna Carrión, qui li ha estat de gran ajuda en la documentació, a més de la lectura de biografies de l’empresari, els obituaris d’aquests personatges publicats en ‘The New York Times’, i converses amb el seu fill Joan Antoni Carrión, i amb l’enòleg Jaume Rovira que Carrión va contractar en tornar al Penedès.

Un llibre que m’ha interessat i m’ha agradat força.

Martí Gironell i Gamero va néixer a Besalú el 1971. Escriptor i periodista, és llicenciat en Filologia Anglesa i en Periodisme.

Ha treballat a Ràdio Besalú, Ràdio Olot, Catalunya Ràdio i TV3. Col·laborador habitual de diaris com El Punt Avui, el Món, Nació Digital i la revista Sapiens.

Escriptor prolífic ha publicat entre d’altres “El pont dels jueus” (2007), traduït a diversos idiomes, “L’arqueòleg” (2010), “L’últim abat” (2012), “El primer heroi” (2014) i “Strappo” (2015).

Títol: La força d’un destí
Autor: Martí Gironell
Editorial: Columna Edicions
Data de publicació: Març 2018
Pàgines: 320

 

2 pensaments a “– Voltar per la Literatura – LA FORÇA D’UN DESTÍ (🐌🐌🐌) de Martí Gironell – 2018.05.19 (temp. 17/18 – llibre nº 035)

 1. Mª Carmen

  Lo pongo en mi lista de “pendientes”. Yo acabo de leer el último premio nadal: “Un amor” de Alejandro Palomas y me ha gustado. Es divertido. Llevo leídos bastantes de este autor. Imagino que tú también… pero como dices que no sueles leer “premios” quizás este te guste.
  Un beso enorme. Mª Carmen

  Respon
  1. Imma Barba

   He leído todos los anteriores y este lo tengo en mi lista de pendientes … pero tengo tantos por leer !!!!! No soy muy fan de los premios literarios la verdad, aunque no quiere decir que si los leo no me gusten …
   Un beso.

   Respon

Deixa un comentari