– Teatre – TEMPS SALVATGE聽(馃悓馃悓馃悓馃悓馃悓) – TNC Sala聽Gran – 2018.05.16 (temp. 17/18 – espectacle聽 n潞 268)

TEMPS SALVATGE (temp. 17/18 – espec. n潞 268)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Dimecres,聽8 dies聽despr茅s聽de l’operaci贸, per fi l’Imma es va atrevir a sortir de casa i amb el cotxe i l’ajut de les crosses ens v脿rem apropar al Teatre Nacional de Catalunya per gaudir d’aquesta magn铆fica producci贸 de Josep Maria Mir贸 dirigida per Xavier Albert铆 i amb un extraordinari elenc actoral. Tal com ens van explicar a la roda de premsa, TEMPS SALVATGE ha estat escrita expressament per a ser representada a la Sala Gran del聽TNC.

Un gran muntatge que parteix d’un text聽excel路lent.

Josep聽Mar铆a聽Mir贸 ens t茅 acostumats a textos pensats per a espais petits i en formats m茅s 铆ntims, que el que ens ofereix en aquesta ocasi贸. Nosaltres hem pogut veure i comentar en aquest espai 鈥Olvid茅monos de ser turistas鈥, 鈥Nerium Park鈥, 鈥El principi d鈥橝rquimedes鈥, 鈥Fum鈥 i 鈥Gang Bang鈥.

Fotografia de May Zircus

Josep Maria Mir贸 茅s molt h脿bil en la creaci贸 de situacions carregades de misteri i excel路lent en posar de manifest sentiments com la por i la desconfian莽a dels uns vers els altres.

TEMPS SALVATGE ens situa en una comunitat de ve茂ns que viu atemorida per unes pintades amena莽adores. La Ivana, extraordin脿ria Laia Manzanares, una jove de 17 anys que acaba d’arribar a la comunitat, enrareix la conviv猫ncia d’unes persones que necessiten fabricar un enemic exterior per enfrontar-se a les seves pors m茅s intimes.

Una noia que els hi pregunta una vegada i una altra Aquest 茅s un lloc bonic per viure ?

Com indica el mateix autor en el programa de m脿, els protagonistes creuen haver conquerit un espai bonic per viure, i nom茅s l’arribada d’alg煤 nou o els immigrants que travessen el bosc amb la voluntat de quedar-s’hi, pot q眉estionar si aquesta 茅s una bellesa real, un miratge, una impostura o, directament, una mentida.

TEMPS SALVATGE reclama la necessitat urgent de trobar instruments 猫tics, tant individuals com col路lectius, per conviure amb nosaltres mateixos i amb els altres.

Una proposta que ens va presentant la vida de quatre parelles, que viuen en els pisos de la comunitat que comparteixen. La Merc猫 (Carme El铆as) i l鈥橢rnest (Manel Barcel贸), l’Helena (Alicia Gonz谩lez La谩) i l鈥橦ector (Borja Espinosa), la Raquel (Miriam Iscla) i la Tau (Sara Esp铆gul) i la formada per la Berta (Marina Gatell) i el Santi (Eduard Farelo).

Una posada en escena arriscada i dif铆cil amb una gran i espectacular escenografia de Lluc Castells en la que veiem alhora els 4 apartaments on hi viuen les quatre parelles. Vides creuades, secrets compartits, i la por que s鈥檈scola per les finestres, per les escales, per les portes mal tancades, pel reflex del vidre de les cases ve茂nes, per les trucades no respostes, pels m貌bils que no deixen de sonar, per les pintades a les parets, …..

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Fotografies de May Zircus

Un escenari on veiem tamb茅 diferents espais, el bosc proper a la urbanitzaci贸, el pavell贸 esportiu del poble on s鈥檋a de celebrar una gran festa, la piscina de la comunitat, …

Amb l’aparici贸 de les pintades amb missatges amena莽adors, s’apoderar脿 de la poblaci贸 una espiral de por, suposicions i viol猫ncia que no nom茅s trasbalsar脿 la vida rutin脿ria dels seus habitants, sin贸 que acabar脿 pertorbant greument les seves normes de conviv猫ncia. L’煤nic personatge que intenta frenar aquestes pors infundades 茅s la Raquel, protagonitzat per la Miriam聽Iscla, que actua com a contrapunt i que malauradament no aconsegueix obtenir els resultats esperats.

Una tensi贸 dram脿tica que va augmentant a mesura que avan莽a l’obra i on els personatges distorsionadors de la pau de la comunitat, prenen rellev脿ncia fins a ser percebuts com a perills que cal allunyar, d’una banda la聽Ivana聽que q眉estiona aquesta harmonia a la recerca d’una veritat que tothom vol enterrar, i d’altra banda l’element for脿, l’estranger (Malcom聽McCarthy) que sense dir ni una paraula representa la por a tot all貌 que ens 茅s desconegut.

Cal destacar, i aix铆 ens ho van indicar a la roda de premsa, la import脿ncia del vestuari de Maria聽Araujo, amb intensos colors inicials que s’aniran diluint en colors apagats i m茅s foscos i que es tradueixen en fins a 82 canvis de vestuari.

La m煤sica est脿 composta pel mateix Xavier Albert铆 i ha estat interpretada pel Qu脿rtic聽String聽Quartet i enregistrada per聽Oido聽Estudio.

Aquest TEMPS SALVATGE ens exigeix “PARAR”, per poder analitzar amb calma el que ens est脿 passant per poder-nos recon猫ixer a nosaltres mateixos i tornar a comen莽ar si realment desitgem viure en una societat en qu猫 paga la pena viure. Amb aquest sentit est脿 escrit l’extraordinari mon貌leg final de la Raquel, on intenta fer reflexionar als espectadors i que no se’n vagin a casa amb tots els “deures” fets; un mon貌leg que聽acaba amb dues frases contundents “Tinc la sensaci贸 que el m贸n s’ha tornat incomprensible” ….. “Fins quan haurem de suportar aquest temps salvatge??

Una proposta que planteja molts interrogants 猫tics sobre la conviv猫ncia i el respecte a la llibertat i ens proposa plantejar-nos que ens fa por o millor, qui ens fa por en la nostra societat?, els que v茅nen de fora??, o potser hem de tenir por de nosaltres聽mateixos ??, de qu猫 ens hem de protegir??, perqu猫 percebem com una amena莽a als estrangers que volen viure a la nostra聽comunitat ??, i si resulta que tenim l’enemic dins de聽casa ??

Cal aclarir, que el tema de la violaci贸 col路lectiva no 茅s en cap cas voler-se aprofitar dels esdeveniments actuals, ja que Mir贸 fa dos anys que va escriure la dramat煤rgia d’aquesta proposta. A vegades, malauradament resulta que la realitat supera amb escreix la ficci贸.

Un gran muntatge esc猫nic amb una excel.lent direcci贸 i unes magn铆fiques interpretacions, que paga la pena veure, malgrat la duresa d’alguns moments i el neguit que s鈥檃podera de nosaltres.

Autoria: Josep Maria Miro虂
Direcci贸: Xavier Alberti虂聽
Amb: Manel Barcelo虂, Carme Elias, Sara Espi虂gul, Borja Espinosa, Eduard Farelo, Marina Gatell, Alicia Gonz谩lez La谩, Mi虂riam Iscla, Laia Manzanares, Malcolm McCarthy
Escenografia: Lluc Castells \ Vestuari: Mar铆a Araujo \ Il路luminaci贸: Ignasi Camprodon \ M煤sica: Xavier Albert铆 \ So:
Jordi Bonet \ Caracteritzaci贸: 脌ngels Palomar聽\ Ajudant de direcci贸: Albert Arribas \ Ajudanta d’escenografia: Merc猫 Lucchetti聽 \ Ajudanta de vestuari: Georgina Vi帽olo\ Assistent d鈥檈scenografia: Sebasti脿 Brosa
M煤sics enregistrament: Qu脿rtic String Quanrtet: Laia Pujolassos聽(viol铆), 脪scar Vilapriny贸聽(viol铆), Laia Capdevila聽(viola), Nicol脿s Cobo聽(violoncel)
Idioma: catal脿
Durada: primera part 1h20鈥- entreacte – segona part 55鈥

4 pensaments a “– Teatre – TEMPS SALVATGE聽(馃悓馃悓馃悓馃悓馃悓) – TNC Sala聽Gran – 2018.05.16 (temp. 17/18 – espectacle聽 n潞 268)

 1. Xavier C.

  Fenomenal ressenya d’un grand铆ssim espectacle. Els millors desitjos de recuperaci贸 per l’Imma. Abra莽ada forta,

  Respon
  1. Imma Barba

   Moltes gr脿cies pels teus desitjos, aviat estar茅 al 100%. Ara fa temps que no coincidim enlloc …… una abra莽ada.

   Respon
 2. Imma C.

  Hola,
  qu猫 m茅s puc afegir a tot el que heu dit? Doncs que ara llegir茅 el text, em sembla com un teixit, una associaci贸 de c猫llules. Tots els temes i subtemes ben travats,
  Com un personatge extern remou totes les nostres pors i angoixes,
  Realment 茅s l麓any Josep M, Mir贸: a la sala Beckett lectures, col.loquis, obra nova i recuperant Nerium Park.
  No es para de representar-lo i traduir-lo.
  I salt mortal a la Sala Gran del TNC amb Temps Salvatge,

  “fins quan haurem d suportar aquest Temps Salvatge?”

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Curiosament en passar els dies, m’han arribat diverses opinions en les que no estan d’acord a dir que aquest sigui un gran espectacle. El troben llarg i reiteratiu.

   No tothom pensem igual i potser si arribes al Teatre amb unes grans expectatives, si no connectes des de bon comen莽ament, et pot arribar a decebre.

   Coses del Teatre.

   M’alegro que a tu, t’hagi agradat i que tornem a coincidir en les nostres opinions.

   Respon

Deixa un comentari