– Voltar per la Literatura – TERRA INHÒSPITA. Barcelona 2048 – (🐌🐌🐌🐌) de Maria Dolors Millat – 2018.05.17 (temp. 17/18 – llibre nº 034)

TERRA INHÒSPITA. Barcelona 2048 de Maria Dolors Millat – (temp. 17/18 – llibre nº 034)

Per Imma Barba

Un llibre que ha estat una autèntica sorpresa. El vaig veure per casualitat a la Biblioteca Jaume Fuster de Barcelona, on vaig habitualment, i em va cridar l’atenció. El segell editorial també em va donar garantia que m’agradaria, i la sinopsi que aquesta editorial presenta a la portada, em va acabar de convèncer.

Una novel·la “històrica” ubicada en el futur i que ens explica la història de la jove “hacker” Ronda Vailor, peça clau de Draco, un grup clandestí que lluita contra el sistema, i de Sirià Grimau, un vigilant solitari d’edificis, que un dia es creua en el seu camí en una Barcelona amb places i carrers que porten el nom de grans corporacions multinacionals.

L’opressió d’un poder econòmic que cerca dominar-ho tot contra el reducte de llibertat que rau en tot ésser humà; contra les emocions; contra l’amor. Una història que ens transporta a un futur perillosament proper i que qüestiona la deriva d’una societat cada cop més controlada.

Segons la mateixa autora no està concebuda com una novel·la de ciència-ficció, sinó que és una narració que juga amb el que pot ocórrer en un futur pròxim, si continuem menyspreant l’art i la cultura, i la globalització continua la imparable unificació dels homes i dones d’arreu del món.

Un llibre que vol ser una crida a l’esperança perquè en una societat que preveu molt controlada, on les grans corporacions empresarials hi han substituït els governs, i on les emocions es poden conduir amb medicació (Somnolence, Valentis, Select-Love, ….), encara hi ha persones que lluiten per canviar el món en què viuen, arriscant, fins i tot, la vida.

Una distòpia “orwelliana” molt ben ambientada, que ens presenta una societat, la Netkràcia, que ha derivat cap al capitalisme extrem, que hi ha canviat de nom els carrers de Barcelona convertint el passeig de Gràcia en el Boulevard British Petroleum, i on podem passejar per la Rambla Bayer passant per la Plaça Google ….

Una història que comença a Barcelona situant la segona part a Lleida i el Pirineu lleidatà, una novel·la en la que hi ha intriga, emocions i una relació d’amor. L’autora ens trasllada a un món futur i ens obliga a qüestionar el model social actual.

Uns personatges dels quals no fa un tractament psicològic profund, però que ens condueixen a través d’una realitat virtual, a un futur del qual, potser, no estem tan allunyats.

Un llibre, en definitiva, que m’ha agradat molt.

Maria Dolors Millat Llusà, nascuda a Sort el 1953, és llicenciada en Història antiga, per la Universitat de Barcelona, i ha estat sempre vinculada al món de l’ensenyament. L’any 1987 es trasllada a viure a Montreal (Canadà) on descobreix el món dels tallers i escoles d’escriptura creativa.

Cofundadora de l’Aula de Lletres de Barcelona, la primera escola d’escriptors de Catalunya, el 1993 i fundadora, l’any 2003 de l’Escola d’Escriptors Alonso Quijano a la Manxa. És professora de l’Ateneu Barcelonès.

Va fer el seu debut literari amb el poemari “Lunas de Arena” (2007) al que segueix el recull de versos “Al batec de la terra” (2009). En 2012 va publicar amb pseudònim els textos acadèmics “El oficio de escritor” i “Como mejorar un texto literario” i amb el seu nom, la seva primera novel·la “Quirat i mig“.

Terra inhòspita. Barcelona 2048” va ser publicada en 2013, i la seva darrera creació “La filla del Nord” ha estat publicada en 2016 i parla de la problemàtica dels indis del nord del Canadà que perden terreny cada dia davant dels grans projectes industrials.

Títol: Terra Inhòspita
Autor: Maria Dolors Millat
Editorial: Edicions del Periscopi
Col.lecció: Escafandre
Data de publicació: Setembre 2013
Pàgines: 360

Deixa un comentari