– Teatre – ENVERINADES (🐌🐌+🐚) – Sala Versus Glòries – 2018.05.12 (temp. 17/18 – espectacle  nº 266)

ENVERINADES (temp. 17/18 – espec. nº 266)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Fa uns dies va ser presentada en societat la nova Sala Versus Glòries, obrint una nova etapa de la sala Versus amb una renovació integral i una nova imatge. En aquesta nova etapa la sala reivindica un nou concepte, el de “teatre OFF” inspirat en el projecte de l’Off-Broadway i aposta per una programació variada, més propera al públic.

Una sala que ens oferirà propostes de música, màgia, cançó i acollirà companyies amb propostes d’interès en una clara aposta per la dramatúrgia local, i produccions que queden fora dels circuits dels grans teatres.

Versus Teatre es va obrir en els anys 80 i l’any 1995 va ubicar la seva seu al carrer Castillejos on rau actualment, a tocar del TNC. Una sala que ha estat gestionada conjuntament amb el Teatre Gaudí i que ara emprenen camins diferents.

La nova gestió de la Sala Versus Glòries vindrà de les mans de Ramon Godino i Jofre Blesa que formen la societat Apunta teatre SCCL. Els nous gestors han decidit rebatejar la sala com a Versus Glòries en senyal de confiança amb l’entorn cultural de la plaça de les Glòries.

La pretensió de la nova Sala Versus Glòries és “consagrar-se com un agent vertebrador del sector de les arts escèniques de la ciutat i apostar per la cerca constant de nous públics i generar a l’espectador un conjunt d’experiències, sensacions i emocions a través de l’art”.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Ahir divendres 12 de maig vaig poder apropar-me i en Jofre Blesa i també en Ramon Godino, molt amablement em van explicar i mostrar els canvis que han volgut emprar a la Sala, amb una imatge molt més actual de la façana, renovant el hall d’entrada i actualitzant la Sala d’exhibició amb una pintura de color gris fosc, que envolta tota la caixa escènica.

Aquesta nova etapa es va iniciar fa uns dies, concretament el dia 2 de maig amb l’obra ENVERINADES de la Companyia Kalamukanas. Es tracta d’una proposta escrita i dirigida per l’autora contemporània Àngels Aymar, que gira entorn dels contes tradicionals i està protagonitzada per les actrius Àngela Jové, Sílvia Sabaté i Blanca Pàmpols.

Fa milers d’anys, quan encara se’n deien relats i no estaven escrits enlloc, els contes eren una forma de crear vincles comunals davant les forces inexplicables de la natura. Avui, transformats en contes de fades, diuen que proporcionen esperança a un món aparentment a la vora de la catàstrofe.

ENVERINADES és el resultat d’un treball de documentació de l’autora que aporta dades poc conegudes de les tres protagonistes dels contes “de tota la vida”, la Ventafocs, la Bella Dorment i la Blancaneus. Ens descobreix aspectes insòlits de les autores i d’aquests contes, per desmitificar-los.

A la proposta, tres reconegudes professores especialitzades en cadascú dels personatges s’han reunit per prendre una decisió transcendental sobre la pervivència dels seus contes. Una proposta que ens fa qüestionar aspectes que han format part de la nostra infantesa, de la nostra educació, de les històries que han passat de generació en generació, d’avis a nets, de pares a fills.

Qui eren la Ventafocs, la Bella i la Blancaneus? Van existir, realment? Què hi ha de veritat, en les seves històries? Quina influència han tingut en nosaltres, els seus contes? Què passaria si els contes tradicionals, els que ens han explicat tota la vida i dels que es continuen fent versions en llibres, pel·lícules i obres de teatre, un dia desapareguessin?

A mesura que van argumentant les seves posicions, les tres especialistes en els personatges, s’aniran fusionant amb ells.

Perquè el món d’avui no s’ha deslliurat encara del verí de la mentida, tan inserit en l’ésser humà, que perviu imbatible en el seu interior.

No em va semblar una proposta fàcil pels espectadors i haig de reconèixer que em vaig arribar a perdre en alguns moments. L’autora demana una implicació dels espectadors des del minut zero, començant gairebé a l’inici amb el trencament de la quarta paret i convidant als espectadors a fotografiar-se a escena amb les actrius; a partir d’aleshores la dramatúrgia la servirà en safata als espectadors, però amb una posada en escena diferent de l’habitual i intencionadament sense voler donar-la mastegada, amb la intenció de què cada persona intenti extreure la capa de l’espectacle que més l’interessi.

En acabar l’espectacle, vaig tenir la sort de poder parlar amb l’autora Àngels Aymar i aclarir un parell de detalls que a mi no m’havien quedat clars.

Una posada en escena en la que les professores/actrius juguen amb bitlles de colors intensos amb llum pròpia, projeccions audiovisuals, miralls on es veuen reflectides i fins i tot equipades amb ulleres de realitat virtual, per assenyalar que les professores s’estan transformant en els personatges dels contes que han creat.

Bones interpretacions de totes tres actrius.

Una proposta que ens mostra l’altra cara de les històries que ens han explicat des de petits i que són conegudes arreu del món, històries que han estat mil vegades versionades en llibres o en el cinema. ENVERINADES qüestiona la necessitat de preservar-los.

Estarem molt atents a la programació de la Sala Versus Glòries en aquesta nova etapa.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Text original i direcció: Àngels Aymar
Ajudant de direcció: Montse Enguita
Intèrprets: Àngela Jové, Sílvia Sabaté i Blanca Pàmpols
Companyia: Teatre Kaddish/Kalamukanas
Idioma: català – Durada: 65 minuts

Deixa un comentari