– Teatre – LA IDEA D’EUROPA (🐌🐌🐌+🐚) – Biblioteca Francesca Bonnemaison – 2018.05.07 (temp. 17/18 – espectacle nÂș 262)

LA IDEA D’EUROPA (temp. 17/18 – espec. nÂș 262)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba & Miquel GascĂłn

Amb motiu del dia d’Europa, Biblioteques de Barcelona amb la col·laboraciĂł de la DirecciĂł de Relacions Internacionals de l’Ajuntament de Barcelona, ha organitzat un cicle commemoratiu amb tres activitats que tenen com a objectiu oferir una visiĂł polĂ­tica, histĂČrica i cultural del passat, del present i del futur d’Europa: de l’elogi de les fites passades al seu futur incert, passant per la parĂ lisi davant dels principals problemes humanitaris del nostre temps.

Nosaltres vam poder assistir dilluns a la Biblioteca Francesca Bonnemaison, a la primera d’aquestes activitats, la representaciĂł del monĂČleg dramĂ tic a cĂ rrec d’Òscar Intente anomenat LA IDEA D’EUROPA. Un muntatge que es va estrenar el 2010 i ha passat per diversos escenaris, perĂČ que nosaltres no havĂ­em tingut oportunitat de veure.

George Steiner (ParĂ­s, 1929 professor, crĂ­tic i teĂČric de la literatura i de la cultura) va pronunciar una conferĂšncia al Nexus Institute d’Holanda, l’any 2004, tan impactant que es va editar un llibre i es va traduir a diversos idiomes.

Segons George Steiner, Europa és, per sobre de tot, un cafÚ.

I és en un cafÚ on Òscar Intente, un xerraire que pot ser de qualsevol lloc, acompanyat de l’acordionista Ferran MartĂ­nez, ens explica la seva idea d’Europa.

Europa estĂ  feta de cafĂšs. Des del cafĂš preferit de Pessoa a Lisboa fins als cafĂšs d’Odessa freqĂŒentats pels gĂ ngsters d’Isaac Babel. Hi caben des dels cafĂšs de Copenhagen per davant dels quals passava Kierkegaard, capficat durant les seves passejades, fins als taulells de Palerm. No hi ha cafĂšs antics ni distintius a Moscou, que ja Ă©s un suburbi d’Àsia. Molt pocs a Anglaterra desprĂ©s d’una breu moda al segle XVIII. No n’hi ha cap als Estats Units, excepte al reducte gal·licĂ  de Nova Orleans. Dibuixeu el mapa dels cafĂšs i tindreu uns dels indicadors essencials de la “idea d’Europa”.

Molts noms, moltes ciutats i una interpel·laciĂł directa al pĂșblic.

“AlgĂș ens ha de dir quĂš hem de fer i ja s’estĂ  fent tard. Sabem que la festa ha acabat. Hem de ser capaços de sortir de la festa i recuperar valors. Europa Ă©s un gran contenidor de sabers, costa adonar-nos com nivells d’intel·ligĂšncia han arribat tan lluny. Hem de reaprendre a valorar certes coses que potser valorava la nostra Ă via i ens pensĂ vem que havĂ­em superat”

Ens parla d’un ensopiment i un cansament que cal combatre per tornar a les arrels. L’abandonament dels seus valors fundacionals, l’allunyament respecte als seus ciutadans, l’enorme pes d’un passat brutal i grandiĂłs alhora. Episodis d’una gran atrocitat, carrers que amb els seus noms ens recorden constantment un passat present, monuments als assassinats …

Aquesta presentaciĂł amb diapositives necessita JavaScript.

Europa Ă©s una suma de diversitats, de llengĂŒes, de cultures, i la diversitat Ă©s un bĂ© a preservar.

Ens parla de la cultura europea, d’herĂšncia grega i judaica i la posa en contrast amb la cultura americana, si els americans van en cotxe a tot arreu, els europeus encara no han perdut l’hĂ bit de caminar. Si els americans es reuneixen en bars foscos i beuen alcohol, els europeus mĂ©s aviat es troben sota la porxada de la plaça o al cafĂš.

En un mĂłn absolutament desajustat i en acceleraciĂł constant cap al desconegut, un mĂłn on creix la incertesa i la por, i on ja res no pot ser com abans, ens hem de plantejar la necessitat de lluitar per recuperar la capacitat de convivĂšncia que en molts moments de la histĂČria ha estat possible. No ens podem deixar arrossegar pels demagogs que donen respostes als temes amb facilitat, amb respostes d’una mediocritat abrusadora.

Som a punt d’anar endarrere molt seriosament. El poder Ă©s molt difĂ­cil de tombar, perĂČ la força de debĂČ és en la gent. I la gent ha de tenir capacitat d’anĂ lisi. I capacitat d’acciĂł.

Hem de poder parlar els uns amb els altres encara que discrepem en la visiĂł dels temes i encara que ho fem en diferents idiomes.

Així, cal que prenem un cafÚ o una copa, i des del respecte més absolut parlem o escoltem.

Europa morirà si no  lluita.

Una proposta que ens ha agradat molt, amb una interpretaciĂł molt convincent de l’Òscar Intente que ha interioritzat totalment el discurs, i sembla que tot el que diu sigui viscut. Un monĂČleg que interactua amb l’acordiĂł de Ferran MartĂ­nez que dĂłna color a les paraules amb conegudes melodies.

La llĂ stima Ă©s que la sala estava prĂ cticament buida, tot i que era una activitat gratuĂŻta.

Manca de difusiĂł?

Manca d’interùs?

Autor: George Steiner – Traductor: VĂ­ctor Compta 
Direcció: Òscar Intente 
Intùrpret: Òscar Intente 
MĂșsic: Ferran MartĂ­nez 
Idioma: catalĂ  – Durada: 60 minuts

Quant a Miquel Gascon

ViatgermanĂ­ac i Teatraire de Pro, engrescat per gaudir al mĂ xim de les activitats culturals que es realitzen a Barcelona i Catalunya, ja sigui teatre, mĂșsica, ĂČpera o cinema.
Aquesta entrada s'ha publicat en Teatre i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interÚs l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'estĂ  connectant a %s