– Teatre – ÈDIP (🐌🐌+🐚) – Teatre Romea – 2018.04.17 (temp. 17/18 – espectacle nÂș 258)

ÈDIP (temp. 17/18 – espec. nÂș 258)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba & Miquel GascĂłn

Dimarts passat finalment vam poder veure aquesta proposta d’Èdip al Teatre Romea, proposta de la qual esperĂ vem molt pel que vam escoltar a la roda de premsa i pels comentaris llegits en les xarxes.

I ens ha tornat a passar, hem sortit del teatre decebuts i amb la sensaciĂł de buidor que dĂłna no complir expectatives. TambĂ© hem de dir que en aquest cas, hem tingut discrepĂ ncies entre nosaltres dos, perquĂš a l’Imma no li ha desagradat del tot, en canvi a en Miquel l’ha arribat a avorrir.

L’obra se centra en la figura d’Èdip, rei de Tebes i la recerca de la seva prĂČpia identitat.

ÈDIP regna a Tebes juntament amb la seva esposa Jocasta, la vĂ­dua de Lai, el rei mort. Quan la ciutat estĂ  colpejada per nombrosos mals, el poble demana ajuda al seu rei i ell els promet venjança. Des de Delfos, Creont porta una mala notĂ­cia: qui va matar Lai Ă©s el causant d’aquesta tragĂšdia i nomĂ©s el seu cĂ stig pot salvar la ciutat. Quan el rei de Corint, PĂČlib -el qual Èdip considera el seu pare- mor, arriba la veritat: Èdip Ă©s el causant dels problemes de Tebes, perquĂš sense saber-ho ha mort el seu propi pare, el rei Lai, i Jocasta, amb qui s’ha casat i amb qui ha tingut quatre fills, Ă©s tambĂ© la seva prĂČpia mare. Quan ella s’assabenta d’aixĂČ es lleva la vida i el seu fill, davant el cadĂ ver de la seva mare i esposa, s’arrenca els ulls desesperat i reclama el cĂ stig que ell mateix va prometre al culpable, per aixĂ­ salvar Tebes.

ÈDIP agafa el text de SĂČfocles, “Èdip, rei” com a base, versionat per Jeroni RubiĂł Rodon i inclou fragments d’altres obres de SĂČfocles, algun petit fragment de Wadji Moawad i de Borges.

Una proposta amb dramatĂșrgia de Marc Artigau i la direcciĂł d’Oriol Broggi.

La proposta no arriba a commoure potser pel fet que avança amb molta lentitud i a unes interpretacions fredes i distants.

La posada en escena Ă©s molt estĂ tica, massa, … amb els actors que sovint escolten immĂČbils les paraules que pronuncia Èdip, la foscor, un vestuari intemporal i sense color, i la manca de mĂșsica (tret del moment inicial i la magnĂ­fica cloenda amb Clara de Ramon), provoquen en el pĂșblic un relaxament que a estones pot portar a l’avorriment.

Únicament el personatge d’Èdip, interpretat per Julio Manrique mostra emocions i moments de fĂșria o desesperaciĂł, la resta dels personatges mantenen la seva fredor i hieratisme.

Interessant i destacable el duel entre Creont, Marc Rius i el mateix Èdip.

La resta de la companyia formada per Clara de Ramon, MercÚ Pons, Carles Martínez, Miquel Gelabert i Ramon Vila interpreten correctament els seus papers, malgrat que hem de dir també que, en el cas de Carles Martínez no va estar capaç de projectar la veu fins al fons de la sala del Teatre Romea, ja que nosaltres a la fila 13,  teníem que fer esforços per entendre el que deia.

Una proposta que s’ha de veure, perĂČ que a nosaltres ens ha decebut força.

Text: SĂČfocles
VersiĂł: Jeroni RubiĂł Rodon
DramatĂșrgia: Marc Artigau i Oriol Broggi
DirecciĂł: Oriol Broggi
IntÚrprets: Julio Manrique (Èdip), Carles Martínez (sacerdot), Marc Rius (Creont), MercÚ Pons (Iocasta), Ramon Vila (missatger), Miquel Gelabert (TirÚsies i pastor) i Clara de Ramon (Antígona).
EscenografĂ­a: Roger Orra i Oriol Broggi \ Il.luminaciĂł: Pep Barcons \ Vestuari: Anna Ribera \ Espai sonor: Damien Bazin \ Ajudant de direcciĂł: Marc Artigau \ Cap de producciĂł: Maite Pijuan \ ProducciĂł executiva: Marina Vilardell \ Ajudant de producciĂł: Maria MuntanĂ© \ Cap d’oficina tĂšcnica: Moi Cuenca \ Regidora i sastressa: Silvia Domingo
Idioma: catalĂ 
Durada: 1h 50’ sense entreacte

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'estĂ  connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.