– Teatre – H脌BITAT (Doble penetraci贸) (馃悓馃悓+馃悮) – Sala Atrium – 2018.04.15 (temp. 17/18 – espectacle n潞 256)

H脌BITAT (Doble penetraci贸) (temp. 17/18 – espec. n潞 256)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

I ja hem arribat a la quarta edici贸 del Cicle Desperta聽LAB聽que organitzen conjuntament la Nau聽Ivanow聽i la Sala聽Atrium, un cicle que aposta per donar visibilitat a joves creadors tant del nostre pa铆s com en l’脿mbit internacional.

Aquest any ha avan莽at el calendari per no fer-ho coincidir amb el Festival Grec.

La proposta guanyadora del primer premi聽茅s聽la que vam veure diumenge dia 15 a la Sala聽Atrium, H脌BITAT (DOBLE PENETRACI脫) de Roger Torns.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Aquest projecte 茅s el treball final de carrera de Roger Torns, amb el que hem coincidit en m煤ltiples propostes, tant en la seva faceta de dramaturg, ajudant de direcci贸 o actor.

芦Vaig comen莽ar reunint un grup d’actors per elaborar una pe莽a textual en col路lectiu. A partir de l’escriptura autom脿tica a contrarellotge volia que el discurs i la poesia afloressin sols a partir de la generaci贸 de material textual provocat a partir del caos, la immediatesa, el joc i la irracionalitat. Vam estar durant dos mesos fent sessions d’escriptura autom脿tica guiada fins que vaig tenir prou material, llavors em vaig recloure durant tot l’estiu per intentar entendre quines eren les necessitats discursives de cada participant i a partir d’aqu铆 es va anar construint la dramat煤rgia i la seva estructura聽fins a聽arribar al text resultant.禄

Els actors que han participat en l鈥檈scriptura de la pe莽a s贸n: Carla Linares, Mar Pawlovsky, Laura Danza, Maria Hern脿ndez, Pablo Macho, Jaume Vi帽as i el mateix Roger Torns.

Cinc actors darrere d’un pl脿stic transparent, equipats amb m貌bils i tauletes i fins i tot un petit ordinador, connectats en directe a les xarxes socials. Ens conviden a gravar i fer fotos i compartir-les a Instagram, Facebook o Twitter.

…. i aix铆 ho faig, intento gravar algunes escenes i compartir-les en directe per Instagram; intento tamb茅 xatejar amb algun dels actors que estan actuant, als identificadors que ens han facilitat, per貌 no ho aconsegueixo. Finalment abandono la idea, perqu猫 ja 茅s suficient “caos” per mi intentar seguir les hist貌ries que ens expliquen a escena.

Un artista presenta una escultura que presideix l鈥檌nterior del nou edifici net, polit i llis que han edificat on abans hi havia el mercat. Un youtuber aclamat anuncia el seu su茂cidi en directe. Una escriptora s鈥檕dia per estar treballant en una oficina compartida on no coneix a ning煤. Dues noies es busquen per la xarxa en una aplicaci贸 de relacions espor脿diques. Una d鈥檈lles vol netejar-se, l鈥檃ltre necessita estendre la rentadora que porta dos dies tancada. Una noia projecta en directe el seu viatge nocturn per la ciutat mentre busca qu猫 fer per no avorrir-se. Un adolescent fan脿tic vol veure el su茂cidi d鈥檜n fam贸s en directe. Tot succeeix en una nit.聽 Tot succeeix a prop de l鈥檈difici nou que han constru茂t al barri, on abans hi havia el mercat.

Sense una estructura narrativa clara, observem els cinc actors que estan en un mateix espai per貌 interaccionen poc, parlen, per貌 no s’escolten, no es toquen, no es miren, estan sols. Estan en el seu m贸n, un m贸n fet de petites parcel路les de la vida dels seus amics virtuals que comparteixen a trav茅s de les xarxes.

Les hist貌ries d’H脌BITAT s’entrecreuen les unes amb les altres i sovint nosaltres els espectadors confonem els personatges perqu猫 presenten personatges que volen estar a tot arreu i que en realitat acaben sent 煤nicament un perfil a les xarxes socials.

Aquesta presentaci贸 amb diapositives necessita JavaScript.

Els actors que la interpreten es deixen la pell a l’escenari …. Diana G贸mez, Georgina Latre, Maria聽Hern脿ndez, Jaume聽Vi帽as聽i Rafa聽Delacroix, ens mostren una generaci贸 als que els hi costa arrelar en tots els sentits i en tots els 脿mbits, el familiar, el de parella, el de les amistats, el de la comunitat on viuen …. Per ells que creuen en ben poques coses, la vida 茅s quelcom ef铆mer. Tenen l’absoluta necessitat d’exhibir-se per sentir-se alg煤. Necessiten la mirada aliena per sentir-se estimats.

Roger Torns recrea una analogia del que passa a la xarxa, on hi ha un exc茅s de material bolcat sense filtres del qual 茅s impossible estructurar un discurs general i global. L’obra parla sobre la necessitat de projectar-nos a crits per demanar que ens estimin, per sentir que formem part d’aquest m贸n.

Una proposta valenta, agosarada i una posada en escena totalment ecl猫ctica que en molts moments ens ha conf贸s i despistat, impedint que segu铆ssim l’acci贸 amb claredat, malgrat que el missatge que ens volien transmetre, creiem que en general l’hem captat perfectament.

Malgrat aix貌, una proposta que creiem s’ha de recolzar, pel seu valent plantejament i per聽l’honestedat聽en les interpretacions de tots els actors.

Direcci贸 i dramat煤rgia:聽Roger Torns
Textos base:聽Carla Linares, Mar Pawlovsky, Laura Daza, Maria Hern脿ndez, Pablo Macho, Jaume Vi帽as i Roger Torns
Int茅rprets:聽Diana G贸mez, Georgina Latre, Maria Hern脿ndez, Jaume Vi帽as i Rafa Delacroix
Espaci esc猫nic i vestuari:聽Albert Ventura i Alejandra Lorenzo \
Disenny de llums i projecci贸:聽Albert Ventura, Alejandra Lorenzo i Roger Torns \ Fotograf铆es: Oriol Guillem \ Producci贸:聽Roger Torns i Cristina Ferrer 鈥 Tot produccions
Idioma: catal脿
Durada: 80 minuts

5 joves cargols

Deixa un comentari