– Mostra d’Igualada – Teatre – BOMBER(S) (🐌🐌🐌🐌🐌) – L’Escorxador – 2018.04.14 (temp. 17/18 – espectacle nº 253)

BOMBER(S) (temp. 17/18 – espec. nº 253)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Segona proposta d’aquest dissabte i quarta de les que hem vist a la mostra d’Igualada; “Mostra”molt deslluïda a causa de la pluja que no ha deixat de caure. Aquesta vegada ens dirigim a un espai nou per nosaltres, l’anomenat l’Escorxador (Sala Gran).

Un text, basat en un fet real, de Jean-Benoït Patricot traduït i dirigit per Jordi Vilà que ens parla d’una noia mentalment limitada que s’enamora d’un bomber. Ella es va construir una història d’amor. Ell es va divertir amb ella, fins al punt d’oferir-la als altres companys.

BOMBER(S) va ser estrenada al Festival d’Avinyó el 2016 i la versió francesa va ser representada a Barcelona el febrer del 2017 dins del Primer Festival de Teatre en Francès, iniciativa de la companyia Mise en Lumière de París. També es va fer una lectura dramatitzada a la Sala Atrium de la versió traduïda per Jordi Vilà.

Aquesta versió catalana de Bomber(s) la presenta la companyia franco-catalana Mise en Lumière/Barna-Bé, i els dos actors que la interpreten son mallorquins, Mariantònia Salas i Salvador Miralles.

L’abús, el consentiment, el desig, el desdeny, l’amor… són moltes les temàtiques que aquesta obra de Jean-Benoît Patricot explora i analitza. D’aquestes paraules crues, d’aquesta situació sòrdida en la qual s’envileixen homes respectats, destaca el meravellós personatge de La Noia, amb una puresa i sinceritat absolutes i amb la cara lluminosa i tràgica de les grans enamorades.

Una proposta que et colpeja, et posa davant dels ulls la història d’una dona considerada pel seu company com un pur objecte sexual que pot compartir. Ell l’ha enganyat per aconseguir d’ella tot el que vol, li diu que l’estima i ella s’ho creu.

L’obra comença amb la trobada de tots dos abans que se celebri el judici arran de la denúncia que ella ha interposat assessorada per la seva psicòloga i una assistent social. Ell la pressiona perquè expliqui que ella no ha estat obligada a fer res del que ha fet, que tot ho ha fet perquè ha volgut.

Finalment veiem com la protagonista aprèn a dir NO.

Tots dos actors han estat excel·lents en les seves interpretacions, però hem de destacar molt especialment la interpretació de Mariantònia Salas, que ens ha ofert un paper d’una sinceritat commovedora. Per aquest paper va obtenir el Premi a la millor interpretació femenina de les Illes Balears 2017.

L’escenografia a càrrec de Clàudia Vilà juga amb unes cortines obertes i una peça de fusta irregular que tindrà diferents funcions durant l’obra. L’espai sonor a càrrec de Guillem Llotge on té molta importància el silenci.

El tema per si sol provoca un fort impacte en l’audiència més jove. Estem segurs que la proximitat amb l’edat dels personatges I els temes abordats són d’interès per als futurs adults. Una franja d’edat, la de l’adolescència, en què es deixa enrere la infància, es comença a qüestionar la societat on es viu i es pren consciència del problema que suposa el respecte per l’altre.

Una proposta que ens ha impactat per la cruesa del que s’explica i la puresa i sinceritat d’una noia absolutament enamorada. Una proposta rotundament genial que aconsellem si la podeu repescar en algun teatre.

Des d’aquest modest espai que parla de teatre, fem una crida als programadors dels Teatres de tot Catalunya, per tal que portin aquesta proposta en temporada; creiem que la proposta mereix ser coneguda per un gran nombre d’espectadors.

Nosaltres considerem que és una de les millors propostes que hem vist aquesta temporada.  Senzillament BRUTAL !!!

Text: Jean-Benoït Patricot
Direcció i traducció: Jordi Vilà
Intèrprets: Mariantònia Salas i Salvador Miralles
Espai i vestuari: Clàudia Vilà \ Disseny de so: Guillem Llotge \ Il.luminació: José Llergo \ Tècnic de gira: Roger Piqué
Producció: Mise en Lumière (París)/Barna-Bé (Barcelona) Mathilde Mottier i François Vila
Idioma: català – Durada: 80 minuts

Deixa un comentari