– Teatre – EAU D’IMPRÓ – The Modestos (🐌🐌+🐚) – Tinta Roja – 2018.04.13 (temp. 17/18 – espectacle nº 251)

EAU D’IMPRÓ – The Modestos (temp. 17/18 – espec. nº 251)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Fa poques setmanes que desconeixíem totalment el Teatre d’Improvisació i per sort la companyia The Modestos ens va convidar fa poc d’un mes al Festival Barcelona Improvisa 2018, que per primera vegada se celebrava a la nostra ciutat.

El passat divendres vam tornar a gaudir d’un espectacle d’aquestes característiques, en un lloc que ens va semblar màgic, la Sala Tinta Roja, al carrer Creu dels Molers de Poble Sec…. un lloc que encara avui ens fem creus per no haver-lo descobert abans.

La companyia The Modestos, estrenaven aquest divendres el seu nou espectacle EAU D’IMPRÓ i pensàvem que no podíem faltar, malgrat que hem de reconèixer que estàvem un pèl cansats, ja que era el quart espectacle que veiem el mateix dia, dos dels quals a Igualada.

La companyia està formada per 7 actors i es van alternant en les seves representacions; divendres van actuar: Daniel Peña, Carlos Lupe, Jordi Tienza i Alix Gentil; els acompanyava un músic a la guitarra en directe (Ezequiel), que sembla no és l’habitual pianista que acostuma a participar en els seus espectacles.

En la seva pàgina web ens expliquen que són una companyia establerta a Barcelona i que s’autodenominen internacionals … “perquè el nostre equip està format per una francesa, un italià, un basc, dos catalans, un alacantí, una xilena i un veneçolà (el músic). Tots som actors professionals especialitzats en la pedagogia de Lecoq i en tècniques d’improvisació teatral” . Els darrers 5 anys han estat treballant i indagant en la improvisació teatral al voltant d’Espanya, Europa i Sud-amèrica.

En començar ens fan una juguesca amb “les paraules encadenades” i l’última paraula escollida d’un espectador és “drenaje”, que es converteix en la paraula que inspirarà les primeres improvisacions; … i és que cada presentació d’aquest espectacle és totalment diferent, perquè asseguren que no tenen absolutament res preparat.

En aquest espectacle The Modestos es proposa un repte:

Crear un peça de teatre improvisada íntegrament, inspirada en una sola paraula escollida a l’atzar.
Això és EAU d’Impró, on la paraula es transforma en moviment i el moviment en històries.

Un caminar a la corda fluixa en què els actors se submergeixen en els universos de cada moment, desvetllant una dramatúrgia diferent cada vegada … Un viatge sense por a explorar les històries i emocions que sorgeixin de cada instant … humor, drama i més enllà. I amb música improvisada en directe.

A mesura que generen moviments recolzats per la música en directe, els membres de la companyia seleccionen 3 de les escenes que sembla que al públic els ha sorprès més i a partir d’aleshores les desenvolupen més extensament i apareixen reiteradament en el transcurs de l’espectacle intentant donar-los una dramatúrgia amb un cert sentit.

Aquesta vegada la proposta ens va agradar força sobretot la primera mitja part, però malauradament a partir de la meitat de l’espectacle, ens va semblar que patia una davallada important; potser no teníem el dia o ja estàvem saturats de tantes propostes escèniques al llarg del dia; creiem per altra banda que el públic que ens acompanyava, no estava massa predisposat i això els actors suposo que ho capten ràpidament i els “destrempa”.

Hem gravat amb el seu consentiment, algunes escenes de la proposta i les hem muntat perquè veieu a manera de petits flaixos, com es va desenvolupar la representació del dia de l’estrena.

Ens ho vàrem passar força bé, però també hem de dir que potser esperàvem connectar més amb la proposta. Estem convençuts que cada sessió pot ser molt diferent de l’anterior i creiem que no es pot valorar d’igual manera que el teatre de text, on tot està més que definit i apamat.

El que si ens ha agradat i molt, és l’absoluta predisposició dels actors a connectar amb el públic i molt especialment entusiasme que transmeten, en aquesta forma tan peculiar de fer Teatre.

Creació colectiva i totalment improvisada dels actors de la companyia The Modestos.
Participants el 13 d’abril 2018: Daniel Peña, Carlos Lupe, Jordi Tienza i Alix Gentil
Musica en directe a la guitarra: Ezequiel

Deixa un comentari