– Mostra d’Igualada – Teatre familiar – LA NENA DELS PARDALS (🐌🐌🐌🐌🐌) – La Mercantil – 2018.04.14 (temp. 17/18 – espectacle nº 252) – Teatre Nacional de Catalunya – 2019.10.30 (temp. 19/20 – espectacle 006)

LA NENA DELS PARDALS (temp. 17/18 – espec. nº 252) i (temp. 19/20 – espectacle 006)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Dissabte al matí tornem a Igualada per poder veure un parell de propostes de la “Mostra”. Al matí vam poder veure aquesta proposta que havia estat estrenada l’any 2017 al SAT.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Un espectacle pensat per a tota la família que compta amb música en directe de la mà de “La Tresca i la Verdesca” que formen Jordi López, Toni López i Claudi Llobet. Ells han compost i interpreten la banda sonora que acompanya la història de la Ming Li. Aquesta banda sonora ha obtingut el premi Enderroc de la crítica 2018, al millor disc per a públic infantil i familiar.

LA NENA DELS PARDALS és una història amb una gran càrrega històrica que ens parla d’una nena anomenada Ming Li. Partint d’un conte de Sara Pennypaker, que tracta del maltractament dels homes vers a la naturalesa que ens envolta, la proposta de Jordi Palet  arrenca d’un episodi real que va succeir a la Xina i està dirigida per Joan Maria Segura Bernadas.

Mao Zedong, el “Gran Timoner” ordena exterminar els pardals del país perquè es mengen el gra. Però no va pensar que la desaparició dels pardals provocaria una plaga d’insectes amb resultats devastadors sobre les collites i sobre les persones.

Només una nena, la Ming Li, decideix portar-li la contraria i seguir les directrius del seu cor.

Dos personatges grisos i apàtics treballen en una oficina fent una relació de noms i dates que obtenen d’uns expedients, són noms de persones que van morir per la Gran Fam de la Xina (van morir entre uns 30 i 40 milions de persones com a conseqüència de la misèria que va provocar).

Ella llegeix i ell ho escriu amb la màquina d’escriure … de cop un expedient buit, només una foto i un nom d’una nena … decideixen inventar la història d’aquesta nena. Però decideixin que serà una història feliç i esperançadora.

El valerós gest d’aquesta nena petita serà una lliçó per als qui no van saber veure la importància de cada espècie en el cicle de la vida. Un espectacle poètic i emocionant sobre els petits herois quotidians, el respecte a la vida i la saviesa innata dels nens basat en un fet històric.

Txell Botey i Xavi Idañez són els dos actors que encarnen tots els personatges de l’obra, amb tocs d’humor i molta creativitat. A la posada en escena tenen un pes important les projeccions, les il·lustracions de Noemí Villamuza són d’una gran bellesa i estan carregades de poesia. Tot el que fa referencia a la figura del Gran Timoner està inspirat en el cartellisme de la Xina Comunista i és obra de Sergi Cugat.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

LA NENA DELS PARDALS ha rebut el Premi de la Crítica 2017 al millor espectacle per a públic familiar.

Teatre al detall és una companyia nascuda fa més d’una dècada i composta per Xavi Idàñez i Txell Botey, actors i productors amb un estil molt característic. A més dels espectacles destinats al públic infantil han fet tres espectacles destinats al públic adult: Evidències (2005), CONTRA EL PROGRÉS (2009) i El Jardí de les malícies (2011).

LA NENA DELS PARDALS és una proposta que connecta amb el públic des del primer moment i que a nosaltres ens ha encantat.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Text: Jordi Palet. Inspirat en el conte de Sara Pennypaker
Direcció i coreografia: Joan Maria Segura Bernadas
Música: La Tresca i la Verdesca (Jordi López, Toni López i ClaudiLlobet)
Repartiment: Xavi Idàñez i Txell Botey
Il•lustracions: Noemí Villamuza \ Tractament digital de les il•lustracions: Jorge Caballero \ Animació d’ il•lustracions: Xavi Chamarro \ Disseny gràfic dels cartells i animacions Timoner: Sergi Cugat \ Escenografia i vestuari: Victor Peralta \ Il•luminació: Yuri Plana \ Producció: Produccions Teatre al detall \ Fotos: Quim Botey i Maydo Gallardo
Idioma: català –  Durada: 60 minuts – Espai: La Mercantil

 

LA NENA DELS PARDALS (temp. 19/20 – espectacle 006)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Felicitem des d’aquest espai als responsables d’aquest extraordinari espectacle, que finalment ha pogut arribar al Teatre Nacional de Catalunya amb tots els honors, un cop ha estat multi premiat arreu de Catalunya.

Ahir 30 d’octubre del 2019, aprofitant un passi per a escolars, els mitjans de comunicació que parlem d’Arts Escèniques vàrem ser convidats a assistir-hi. Malgrat que nosaltres el vàrem poder veure fa any i mig a la Mostra d’Igualada, en Miquel va voler repetir…. i la veritat és que encara em va agradar més que la primera vegada.

He estat més atent als detalls i valoro molt positivament el fet que el missatge que vol transmetre l’espectacle, és que les lleis injustes i absurdes han de ser desobeïdes pacíficament. No hem de matar els “pardals” simplement perquè el dictador de torn que està en el poder, ens ho ordeni, …. i de fet finalment es veu clarament que la seva ordre estava totalment equivocada i que salvar als “pardals” de l’aniquilació, pot resoldre el problema plantejat.

Hem pujat la nostra valoració de 4 a 5 cargols, perquè creiem que és un dels espectacles familiars millor aconseguits dels darrers anys, per la seva sensibilitat, la seva música i cançons en directe, per la qualitat de la posada en escena i les seves magnífiques interpretacions.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Malgrat que està classificat com a teatre infantil o familiar, creiem que qualsevol amant del Teatre, independentment de la seva edat, no s’hauria de perdre aquesta proposta.

Deixa un comentari