– Roda de premsa DESPERTA LAB ’18 – Sala Atrium – 2018.04.12 (temp. 17/18 – RdP 076)

Roda de premsa DESPERTA LAB ’18 – (temp. 17/18 – RdP nº 76)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Dijous passat em vaig apropar a la Sala Atrium per assistir a la presentació de la quarta edició del Cicle DESPERTA LAB que organitzen conjuntament la Nau Ivanow i la Sala Atrium; un cicle que aposta per donar visibilitat a joves creadors tant del nostre país com en l’àmbit internacional, perquè aquest any torna a participar una jove companyia mexicana, que durant dos mesos d’estança a Barcelona, crearan un nou projecte artístic des de zero.

Ens ho expliquen David Marín (director de la Nau Ivanow) i Patrícia Mendoza (directora de Comunicació de la Sala Atrium) acompanyats per membres que participen en els espectacles del cicle.

Com a novetat, s’avança les dates d’exhibició de les propostes, ja que no se celebrarà com en altres anys al juliol, sinó que ja ha començat el passat 12 d’abril i fins al 3 de juny podrem veure les 3 propostes del cicle. També s’han incrementat el nombre de funcions de cada espectacle, ja que en aquesta edició cada un d’ells es podrà veure durant 3 setmanes.

El primer dels espectacles és “HÀBITAT (Doble penetració)” de Roger Torns, que va obtenir el 1r premi de DESPERTA LAB. Es va estrenar el mateix dia de la Roda de Premsa i es podrà veure a la Sala Atrium fins al 29 d’abril.

El mateix Roger Torns ens presenta l’espectacle i ens comenta que ha volgut a posta que no tingui una estructura clara i que als espectadors d’entrada els semblarà un caos … i és que de fet…  és el que fem la majoria de nosaltres quan veiem cada dia petites parcel·les de la vida dels nostres amics, quan ens comentem a les xarxes socials; no aprofundim en res i únicament tenim la visió com de flaixos de la vida que ens envolta.

Segons l’autor, a la generació actual (especialment la dels joves), els hi costa molt arrelar en tots els sentits, tant en l’àmbit familiar, la de parella, o inclús amb la del territori on viu. Les creences s’han perdut en bona part i no tan sols les religioses; la vida humana s’ha convertit per ells en quelcom totalment efímer.

…una artista presenta una escultura, … un youtuber aclamat anuncia el seu suïcidi, … una escriptora treballa en una oficina que rebutja, … dues noies s’han conegut a través d’una aplicació per facilitar les relacions sexuals, … Tot succeïx en una nit. Personatges que volen estar a tot arreu, però que en realitat acaben sent únicament un perfil a les xarxes socials.

Un projecte on el text és el resultat d’un treball d’escriptura col·lectiva contrarellotge, que Roger Torns va organitzar reunint un grup d’actors amics. Els que han participat en aquesta escriptura són: Carla Linares, Mar Pawlovsky, Laura Danza, Maria Hernàndez, Pablo Macho, Jaume Viñas i el mateix Roger Torns.

Els actors que la interpreten: Diana Gómez, Georgina Latre, Maria Hernàndez, Jaume Viñas i Rafa Delacroix.

El següent espectacle que es podrà veure a la mateixa sala, del 3 al 20 de maig, té el títol de GOLDILOCKS amb dramatúrgia del nostre veí i amic Jaume Viñas i està dirigit per Júlia Barceló. La interpretació en aquest cas, està en mans de dues actrius, Alba Ribas   i Meritxell Termes.

Júlia Barceló – Judit Colomer (escenografía) – Alba Ribas – Meritxell Termes

Tracta de la “violència invisible” sobre les dones, a partir de la cultura patriarcal.

Dues noies que estan tancades en una habitació per algú que desconeixem; elles s’han creat una sèrie de rutines per poder sobreviure. Els espectadors veurem una relació fraternal entre elles dues, però no volen desvelar gairebé res més, per no fer espòiler i espatllar les sorpreses que amaga la proposta. La violència és externa, per aquest desconegut que les té tancades contra la seva voluntat, …. però aquesta violència també es podria reproduir dins de l’espai.

Finalment el tercer espectacle que ara tot just s’ha començat a crear aquests dies per la companyia mexicana “Arrogante Albino“, té el títol de “UN GRUPO DE PERFORMERS MIRA HACIA EL ORIENTE” i es podrà veure del 20 de maig al 3 de juny, amb la possibilitat d’allargar una setmana més.

La companyia està formada per 12 actors, però únicament es desplaçaran a Barcelona 6 membres que s’allotjaran i viuran dins de la Nau Ivanow durant un parell de mesos. Per tant el projecte tindrà dos espais creatius diferents, Barcelona i Guadalajara a Mèxic, però estaran lligades via internet. Tenen pensat que la proposta sigui un híbrid entre teatre i audiovisuals o cinema, encara que tot just acaben d’arribar a Barcelona tres de les sis persones que treballaran des d’aquí, i el projecte tot just està començant a gestar-se.

La imatge d’aquesta 4a edició de DESPERTA LAB, és un crit per la LLIBERTAT D’EXPRESSIÓ sota un fons totalment groc, com no podria ser d’un altra manera en les actuals circumstàncies.

Us deixo l’àudio de la Roda de premsa ….

Deixa un comentari