– Roda de premsa LORCA – Teatre Romea – 2018.04.11 (temp. 17/18 – RdP 075)

Roda de premsa LORCA – (temp. 17/18 – RdP nº 75)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Ahir al migdia una nova Roda de premsa, per presentar un nou espectacle al Off Side del Teatre Romea. Es tracta de LORCA, un muntatge proper i intimista, creat i interpretat per Joel Minguet, que condueix l’espectador per la joventut del poeta a través de la música i la paraula.

Un fil conductor, l’amistat amb Dalí, i la lluna com a leitmotiv. La veu a partir de la paraula, el mar, la pluja, la lluna, les campanes, els gats, el vent, la bellesa, el desig, la vida, la lluna una altra vegada, l’amor, la tristesa, els estels, l’aigua, els ocells, la Resi, Cadaqués, Dalí… Un viatge atmosfèric i intimista amb acords de guitarra i olor de tarongina.

Una Roda de premsa que s’allunya molt del que és habitual, ja que va començar amb el tast d’una part de l’espectacle, que el mateix Joel Minguet ens ha ofert en primícia.

Després de l’actuació, ens hem desplaçat a l’espai del bar del Romea, on hem pogut fer una xerrada amb ell del treball que per l’actor ha representat més d’un any i mig de feina.

Lorca i Dalí es van conèixer a La Residencia de Estudiantes i des d’allà, l’abril del 1925, Federico va anunciar als seus pares que havia rebut una invitació per passar la Setmana Santa a Cadaqués, amb Salvador Dalí.

Va ser el primer viatge de Lorca a Catalunya. Aquella visita, més una segona estada més llarga, entre el maig i el juliol del 1927, van deixar una petjada profunda en la vida i obra dels dos artistes.

Durant aquells anys, els mons artístics de Dalí i de Lorca es van compenetrar fins al punt de poder parlar d’un període dalinià en l’obra de LORCA, i viceversa.

La seva va ser una amistat que es va convertir en una passió amorosa, en un joc de seduccions.

Junts van explorar la pintura, la poesia contemporània i l’art del passat. Dalí va encoratjar a Lorca en el seu esforç per comprendre la pintura moderna i el va animar com a dibuixant; per la seva part, Lorca va animar a Dalí com escriptor.

Joel Minguet ens comenta que “El muntatge juga amb quatre llenguatges: monòlegs, nou poemes musicats, un anecdotari que fa de fil conductor de la peça i et situa en aquella època i les cartes entre Federico García Lorca i Salvador Dalí

Durant 18 mesos, el creador i protagonista del muntatge ha estat immers en aquest projecte després d’una època molt intensa de feina. “Tenia ganes de fer un punt i a part i vaig començar a llegir Lorca. Un dia vaig agafar el cotxe, la guitarra i els llibres i vaig anar cap a França. Però va ser a Cadaqués on vaig començar a estirar el fil per crear aquest muntatge, a través de les cartes de Dalí i Lorca. Ha estat un procés de creació obsessiu“, ha declarat l’actor.

Joel Minguet ha destacat que ell “posa veu a Lorca però no fa de Lorca” i que, amb aquest muntatge, presenta un viatge atmosfèric i intimista amb acords de guitarra.

Si un vers, una nota, una expressió, arriba a l’espectador i el fa volar, jo ja tindré l’objectiu complert“, ha expressat Minguet. També ha anunciat que arran del muntatge que s’estrena al Teatre Romea el pròxim 13 d’abril ha gravat un disc, que inclou els nou poemes musicats del recital.

Aquesta producció de Lorquito Teatre es podrà veure al Teatre Romea des del 13 d’abril fins al 5 de maig, en 10 úniques funcions.

Podeu escoltar l’àudio de la xerrada amb l’artista …

Leave a Reply