– Voltar per la Literatura – LÈMMINGS (🐌🐌🐌🐌) de Jordi Dausà i Mascort – 2018.04.11 – (temp. 17/18 – llibre nº 033)

LÈMMINGS de Jordi Dausà i Mascort – (temp. 17/18 – llibre nº 033)

Per Imma Barba

LÈMMINGS és el vint-i-novè títol de la col·lecció de novel·la negra Llibres del Delicte i és la quarta novel·la d’en Jordi Dausà. Un llibre, que sorprenentment, està narrat en segona persona i el protagonista s’explica a ell mateix els fets. Amb aquesta veu narrativa tant el protagonista com nosaltres anem descobrint els fets al mateix moment.

El protagonista, que no té nom, es desperta en una nau abandonada d’un polígon industrial, al costat de dos cadàvers. Ell està malferit i no recorda res. La butxaca d’un dels morts està plena de bitllets. Hi ha rastres d’una baralla. Agafa els diners, abandona el lloc i troba algú que l’ajuda, que l’acull fins que progressivament anirà recuperant la memòria i el seu passat, i amb això sabrà de qui es pot fiar i que ha de fer.

La cursa per recuperar la identitat i per descobrir si ets víctima o botxí, per saber d’on vens i com has acabat en aquest submón, envoltat de personatges amorals que pul·lulen per barraques i descampats no serà fàcil. Un repte que t’ha d’ajudar a comprendre la teva naturalesa, a reviure tota una vida i a saber si també pertanys  aquest paisatge de condemnats.

La novel·la, que pren el seu títol d’un videojoc dels anys noranta, encara que també al·ludeix a uns rosegadors de l’àrtic (hi ha la llegenda que se suïcidaven en massa per autoregular l’espècie quan hi havia excés d’individus), indaga sobre la identitat i sobre qui és víctima i qui botxí.

Ambientada en espais sòrdids i caòtics, ambients molt baixos amb un tipus de gent molt marginal, que actuen al límit de la legalitat. El protagonista de Lèmmings, infermer conductor d’ambulàncies, es dedica a fer combats clandestins de lluita on s’aposten molts diners.

Un retrat d’una societat maltractada, on hi viuen perdedors. Espais bruts i decrèpits que fan pudor de cervesa barata, pixum i drogues i que pronostiquen un futur encaminat a l’autodestrucció. El protagonista haurà de buscar el seu espai.

Una novel·la potent, que m’ha agradat molt, que he trobat molt ben escrita i plena de reflexions vers una part de la societat que ens és aliena.

Jordi Dausà i Mascort va néixer a Cassà de la Selva en 1977 i és mestre de la Salle Cassà. Escriptor que també col·labora amb diferents mitjans, ha estat boxejador “inconstant i tarambana” i ha publicat, amb aquesta, quatre novel·les: “Manual de supervivència” (2010), “El gat de Schrödinger” (2012), “Nits de matapobres” (2015) i “Lèmmings“.

També ha col·laborat en projectes editorials destinats a l’ensenyament de la llengua catalana.

Tìtol: Lèmmings
Autor: Jordi Dausà i Mascort
Editorial: Llibres del Delicte
Data de publicació: març 2018
Pàgines: 222

Un pensament sobre “– Voltar per la Literatura – LÈMMINGS (🐌🐌🐌🐌) de Jordi Dausà i Mascort – 2018.04.11 – (temp. 17/18 – llibre nº 033)

  1. Retroenllaç: Estem llegint: “Lèmmings” Jordi Dausà i Mascort – Club(s) de Lectura

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.