– Voltar per la Literatura – L脠MMINGS (馃悓馃悓馃悓馃悓) de Jordi Daus脿 i Mascort – 2018.04.11 – (temp. 17/18 – llibre n潞 033)

L脠MMINGS de Jordi Daus脿 i Mascort聽–聽(temp. 17/18 – llibre n潞 033)

Per Imma Barba

L脠MMINGS 茅s el vint-i-nov猫 t铆tol de la col路lecci贸 de novel路la negra Llibres del Delicte i 茅s la quarta novel路la d’en Jordi Daus脿. Un llibre, que sorprenentment, est脿 narrat en segona persona i el protagonista s’explica a ell mateix els fets. Amb aquesta veu narrativa tant el protagonista com nosaltres anem descobrint els fets al mateix moment.

El protagonista, que no t茅 nom, es desperta en una nau abandonada d’un pol铆gon industrial, al costat de dos cad脿vers. Ell est脿 malferit i no recorda res. La butxaca d’un dels morts est脿 plena de bitllets. Hi ha rastres d’una baralla. Agafa els diners, abandona el lloc i troba alg煤 que l’ajuda, que l’acull fins que progressivament anir脿 recuperant la mem貌ria i el seu passat, i amb aix貌 sabr脿 de qui es pot fiar i que ha de fer.

La cursa per recuperar la identitat i per descobrir si ets v铆ctima o botx铆, per saber d鈥檕n vens i com has acabat en aquest subm贸n, envoltat de personatges amorals que pul路lulen per barraques i descampats no ser脿 f脿cil. Un repte que t鈥檋a d鈥檃judar a comprendre la teva naturalesa, a reviure tota una vida i a saber si tamb茅 pertanys聽 aquest paisatge de condemnats.

La novel路la, que pren el seu t铆tol d’un聽videojoc聽dels anys noranta, encara que tamb茅 al路ludeix a uns rosegadors de l’脿rtic (hi ha la llegenda que se su茂cidaven en massa per autoregular l鈥檈sp猫cie quan hi havia exc茅s d鈥檌ndividus), indaga sobre la identitat i sobre qui 茅s v铆ctima i qui botx铆.

Ambientada en espais s貌rdids i ca貌tics, ambients molt baixos amb un tipus de gent molt marginal, que actuen al l铆mit de la legalitat. El protagonista de L猫mmings, infermer conductor d’ambul脿ncies, es dedica a fer combats clandestins de lluita on s’aposten molts diners.

Un retrat d’una societat maltractada, on hi viuen perdedors. Espais bruts i decr猫pits que fan pudor de cervesa barata, pixum i drogues i que pronostiquen un futur encaminat a l’autodestrucci贸. El protagonista haur脿 de buscar el seu espai.

Una novel路la potent, que m’ha agradat molt, que he trobat molt ben escrita i plena de reflexions vers una part de la societat que ens 茅s aliena.

Jordi Daus脿 i Mascort va n茅ixer a Cass脿 de la Selva en 1977 i 茅s mestre de la Salle Cass脿. Escriptor que tamb茅 col路labora amb diferents mitjans, ha estat boxejador “inconstant i tarambana” i ha publicat, amb aquesta, quatre聽novel路les: “Manual de superviv猫ncia” (2010), “El gat de聽Schr枚dinger” (2012), “Nits de matapobres” (2015) i “L猫mmings“.

Tamb茅 ha聽col路laborat聽en projectes editorials destinats a l’ensenyament de la llengua catalana.

T矛tol: L猫mmings
Autor: Jordi Daus脿 i Mascort
Editorial: Llibres del Delicte
Data de publicaci贸: mar莽 2018
P脿gines: 222

Un pensament a “– Voltar per la Literatura – L脠MMINGS (馃悓馃悓馃悓馃悓) de Jordi Daus脿 i Mascort – 2018.04.11 – (temp. 17/18 – llibre n潞 033)

  1. Retroenlla莽: Estem llegint: “L猫mmings” Jordi Daus脿 i Mascort – Club(s) de Lectura

Leave a Reply