– Voltar per la Literatura – LÈMMINGS (🐌🐌🐌🐌) de Jordi DausĂ  i Mascort – 2018.04.11 – (temp. 17/18 – llibre nÂș 033)

LÈMMINGS de Jordi DausĂ  i Mascort – (temp. 17/18 – llibre nÂș 033)

Per Imma Barba

LÈMMINGS Ă©s el vint-i-novĂš tĂ­tol de la col·lecciĂł de novel·la negra Llibres del Delicte i Ă©s la quarta novel·la d’en Jordi DausĂ . Un llibre, que sorprenentment, estĂ  narrat en segona persona i el protagonista s’explica a ell mateix els fets. Amb aquesta veu narrativa tant el protagonista com nosaltres anem descobrint els fets al mateix moment.

El protagonista, que no tĂ© nom, es desperta en una nau abandonada d’un polĂ­gon industrial, al costat de dos cadĂ vers. Ell estĂ  malferit i no recorda res. La butxaca d’un dels morts estĂ  plena de bitllets. Hi ha rastres d’una baralla. Agafa els diners, abandona el lloc i troba algĂș que l’ajuda, que l’acull fins que progressivament anirĂ  recuperant la memĂČria i el seu passat, i amb aixĂČ sabrĂ  de qui es pot fiar i que ha de fer.

La cursa per recuperar la identitat i per descobrir si ets vĂ­ctima o botxĂ­, per saber d’on vens i com has acabat en aquest submĂłn, envoltat de personatges amorals que pul·lulen per barraques i descampats no serĂ  fĂ cil. Un repte que t’ha d’ajudar a comprendre la teva naturalesa, a reviure tota una vida i a saber si tambĂ© pertanys  aquest paisatge de condemnats.

La novel·la, que pren el seu tĂ­tol d’un videojoc dels anys noranta, encara que tambĂ© al·ludeix a uns rosegadors de l’Ă rtic (hi ha la llegenda que se suĂŻcidaven en massa per autoregular l’espĂšcie quan hi havia excĂ©s d’individus), indaga sobre la identitat i sobre qui Ă©s vĂ­ctima i qui botxĂ­.

Ambientada en espais sĂČrdids i caĂČtics, ambients molt baixos amb un tipus de gent molt marginal, que actuen al lĂ­mit de la legalitat. El protagonista de LĂšmmings, infermer conductor d’ambulĂ ncies, es dedica a fer combats clandestins de lluita on s’aposten molts diners.

Un retrat d’una societat maltractada, on hi viuen perdedors. Espais bruts i decrĂšpits que fan pudor de cervesa barata, pixum i drogues i que pronostiquen un futur encaminat a l’autodestrucciĂł. El protagonista haurĂ  de buscar el seu espai.

Una novel·la potent, que m’ha agradat molt, que he trobat molt ben escrita i plena de reflexions vers una part de la societat que ens Ă©s aliena.

Jordi DausĂ  i Mascort va nĂ©ixer a CassĂ  de la Selva en 1977 i Ă©s mestre de la Salle CassĂ . Escriptor que tambĂ© col·labora amb diferents mitjans, ha estat boxejador “inconstant i tarambana” i ha publicat, amb aquesta, quatre novel·les: “Manual de supervivĂšncia” (2010), “El gat de Schrödinger” (2012), “Nits de matapobres” (2015) i “LĂšmmings“.

TambĂ© ha col·laborat en projectes editorials destinats a l’ensenyament de la llengua catalana.

TĂŹtol: LĂšmmings
Autor: Jordi DausĂ  i Mascort
Editorial: Llibres del Delicte
Data de publicació: març 2018
PĂ gines: 222

1 thought on “– Voltar per la Literatura – LÈMMINGS (🐌🐌🐌🐌) de Jordi DausĂ  i Mascort – 2018.04.11 – (temp. 17/18 – llibre nÂș 033)

  1. Retroenllaç: Estem llegint: “LĂšmmings” Jordi DausĂ  i Mascort – Club(s) de Lectura

Leave a Reply