– Roda de premsa ÈDIP – Teatre Romea – 2018.04.03 (temp. 17/18 – RdP 074)

Roda de premsa ÈDIP – (temp. 17/18 – RdP nº 74)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

… i del TNC una passejada caminant fins al Teatre Romea, per poder assistir a la segona Roda de Premsa d’ahir, on es va presentar ÈDIP, una proposta escènica basada en “Èdip rei” de Sòfocles, amb l’adaptació del text per part de Jeroni Rubió Rodon i dirigit per Oriol Broggi.

El vicepresident d’Art i Continguts del Grup Focus, Jordi González, va iniciar la roda de premsa afirmant que “Èdip és una tragèdia extraordinària i una obra perfecta per entrar en aquest temple, que és el Romea“.

L’obra, producció del Teatre Romea, va néixer d’un encàrrec de Carles Canut, director artístic d’aquest teatre, amb la voluntat de portar a escena un clàssic amb Oriol Broggi i  i Julio Manrique al capdavant.

Per la seva banda Oriol Broggi es va mostrar molt satisfet amb la proposta rebuda i va destacar que “Èdip és una tragèdia molt potent que, quan la treballes, te n’adones que ha influenciat en moltes obres posteriors“.

Jeroni Rubió Rodon, que ha adaptat el text, va destacar que l’obra “juga amb la mirada de l’espectador i té moltes lectures: filosòfica, política, naturalista, etc. i per això els clàssics encara avui en dia tenen tant d’èxit“.

L’obra se centra en la figura d’Èdip, rei de Tebes i la recerca de la seva pròpia identitat. Segons Oriol Broggi,  el personatge principal “comença a investigar-se a ell mateix i la seva relació amb el món”; també ha afirmat que creu que ÈDIP és una obra per a tots els públics.

Julio Manrique, protagonista de l’obra, ha explicat que posar-se a la pell d’Èdip ha estat “un viatge molt maco en què hi ha un trànsit entre un heroi positiu -el rei de Tebes que s’estima la seva ciutat i que realment vol ajudar-la-, que acaba caient en un forat que és la descoberta de la seva identitat i els seus orígens“. Per a l’actor, la peça connecta amb el públic al tractar-se d’una obra despullada de retòrica i no tan grandiloqüent com feien els grecs.

La resta de la companyia, formada per Mercè Pons, Clara de Ramon, Carles Martínez, Marc Rius, Miquel Gelabert i Ramon Vila, gairebe tots presents a la roda de premsa, van valorar molt positivament el gran treball de direcció d’Oriol Broggi i la complexitat de portar a escena una tragèdia grega.

Aquesta vegada la Roda de premsa va resultar una mica desangelada, per la falta de proximitat; no es va fer al vestíbul com de costum, sinó que es va celebrar dins de la mateixa Sala del teatre, segurament perquè poguéssim veure l’escenografia que engloba bona part de la Sala; els protagonistes asseguts a l’escenari i nosaltres a les butaques… malauradament Oriol Broggi va decidir no utilitzar micròfons, amb la qual cosa va ser difícil seguir la totalitat dels parlaments amb la suficient claredat i sobretot la gravació de l’àudio que acostumo a fer, segurament serà força deficient.

ÈDIP ha començat avui 4 d’abril les funcions prèvies i l’estrena oficial serà el dijous 12.

Us deixo l’àudio de la presentació, malgrat la deficiència en el volum, d’aquesta …

Leave a Reply