– Voltar per la Literatura – LA PRIMAVERA PENDENT (🐌🐌🐌) d’Ada Castells – 2018.03.28 – (temp. 17/18 – llibre nÂș 030)

LA PRIMAVERA PENDENT d’Ada Castells – (temp. 17/18 – llibre nÂș 030)

Per Imma Barba

Dos-cents anys de la publicaciĂł, el 12 de marc de 1818, de la novel·la “Frankenstein o el Prometeu modern” de Mary Shelley, ha estat un bon motiu per organitzar un seguit d’actes que permetin parlar del mite i la seva influencia a la nostra societat. Propostes teatrals (Frankenstein al TNC, Frankenstein a Laboratorio Teatro Ăł Mary Frankenstein Shelley a la Sala FĂšnix), xerrades a la Xarxa de Biblioteques de Barcelona, conferĂšncies,  exposicions, i literatura.

L’editorial Comanegra ha encetat, amb aquest motiu, una col·lecciĂł que ha anomenat “Matar el monstre”, amb la que s’estrena en la narrativa catalana contemporĂ nia.

El projecte s’ha plantejat com un joc: totes les obres havien d’estar ambientades a Barcelona en dates clau entre 1818 i 2018; compartir un personatge, en Francesc Castany, i retre homenatge al Frankenstein de Mary Shelley.

Una col·lecciĂł, dirigida per Jordi Puig i Francesco Ardolino, que constarĂ  de set novel·les de set autors catalans: La Primavera Pendent, d’Ada Castells, La fugida d’UrĂ nia, de Susanna Rafart, Els vulnerables, de JuliĂ  de JĂČdar (aquestes tres ja a la venda), Els ulls dels homes mentiders, de Jordi Coca (maig), Secundaris, de NĂșria Cadenes (setembre), VindrĂ s amb mi desprĂ©s del diluvi, de Mar Bosch (setembre), i AngĂšlica i Rafel, de Miquel de Palol (desembre).

Per deferĂšncia de l’editorial he tingut el privilegi de llegir la primera de les novel·les, situada en 1818, LA PRIMAVERA PENDENT d’Ada Castells.

La Carme Ă©s la pubilla obligada a casar-se per la mort prematura del pare i patriarca Coroleu, una boda amb un misteriĂłs Francesc Castany que perseguint una quimera, la deixarĂ  i marxarĂ  a Londres. Ella volia ser la dona i mare exemplar, rol per al que havia estat educada, perĂČ la fugida del marit l’obligarĂ  a fer-se cĂ rrec del negoci familiar.

Per fer-ho s’ha de despendre del paper de dona abnegada que la societat del segle XIX li assignava. Moments en quĂš serĂ  menyspreada i defallirĂ , perĂČ acabarĂ  transformada en una dona nova i forta a la que tots respectaran.

Tancada en un rebost i fent inventari dels pots de confitura que delaten una emancipaciĂł molt treballada, la Carme ens narra una ciutat que sobreviu a les cendres de la guerra del FrancĂšs veient com es coven esperances renovades contra les falses promeses d’un BorbĂł. Barcelona, tambĂ©, s’estĂ  transformant.

Una novel·la estructurada en tres parts, Paraules buides, Paraules cĂČmplices i Paraules enteses, i 27 capĂ­tols curts de lectura rĂ pida i engrescadora. Un llibre molt documentat. Una novel·la on copsem l’evoluciĂł vital dels dos protagonistes, ella descobrint el mĂłn masculĂ­ que li estava vetat i ell descobrint la visió poĂštica de la vida associada al mĂłn femenĂ­.

ADA CASTELLS va nĂ©ixer a Barcelona en 1968, Ă©s periodista, escriptora i professora d’escriptura a l’Ateneu BarcelonĂšs i a la Universitat Abat Oliba.

“El dit de l’Ă ngel” (1998) va ser la seva primera novel·la, una ficciĂł sobre els seus avantpassats protestants, desprĂ©s van seguir “Mirada” (2001), una model sotmesa a la dictadura de la imatge a la que se li detecta una malaltia que la tornarà invisible, “Tota la vida” (2005), una visiĂł personal de la vida del pintor romĂ ntic Caspar David Friedrich, i “Pura sang” (2012) l’Ășltima, ambientada a Menorca i Barcelona que parla d’una dona que lluita per no tenir por de res.

TĂ­tol original: La primavera pendent
Autora: Ada Castells
Editen: Comanegra i Ajuntament de Barcelona
Col.lecciĂł: Matar el monstre
Data de publicaciĂł: Febrer 2018
Idioma: catalĂ  – PĂ gines: 200

Leave a Reply