– Voltar per la Literatura – LA PRIMAVERA PENDENT (🐌🐌🐌) d’Ada Castells – 2018.03.28 – (temp. 17/18 – llibre nº 030)

LA PRIMAVERA PENDENT d’Ada Castells – (temp. 17/18 – llibre nº 030)

Per Imma Barba

Dos-cents anys de la publicació, el 12 de marc de 1818, de la novel·la “Frankenstein o el Prometeu modern” de Mary Shelley, ha estat un bon motiu per organitzar un seguit d’actes que permetin parlar del mite i la seva influencia a la nostra societat. Propostes teatrals (Frankenstein al TNC, Frankenstein a Laboratorio Teatro ó Mary Frankenstein Shelley a la Sala Fènix), xerrades a la Xarxa de Biblioteques de Barcelona, conferències,  exposicions, i literatura.

L’editorial Comanegra ha encetat, amb aquest motiu, una col·lecció que ha anomenat “Matar el monstre”, amb la que s’estrena en la narrativa catalana contemporània.

El projecte s’ha plantejat com un joc: totes les obres havien d’estar ambientades a Barcelona en dates clau entre 1818 i 2018; compartir un personatge, en Francesc Castany, i retre homenatge al Frankenstein de Mary Shelley.

Una col·lecció, dirigida per Jordi Puig i Francesco Ardolino, que constarà de set novel·les de set autors catalans: La Primavera Pendent, d’Ada Castells, La fugida d’Urània, de Susanna Rafart, Els vulnerables, de Julià de Jòdar (aquestes tres ja a la venda), Els ulls dels homes mentiders, de Jordi Coca (maig), Secundaris, de Núria Cadenes (setembre), Vindràs amb mi després del diluvi, de Mar Bosch (setembre), i Angèlica i Rafel, de Miquel de Palol (desembre).

Per deferència de l’editorial he tingut el privilegi de llegir la primera de les novel·les, situada en 1818, LA PRIMAVERA PENDENT d’Ada Castells.

La Carme és la pubilla obligada a casar-se per la mort prematura del pare i patriarca Coroleu, una boda amb un misteriós Francesc Castany que perseguint una quimera, la deixarà i marxarà a Londres. Ella volia ser la dona i mare exemplar, rol per al que havia estat educada, però la fugida del marit l’obligarà a fer-se càrrec del negoci familiar.

Per fer-ho s’ha de despendre del paper de dona abnegada que la societat del segle XIX li assignava. Moments en què serà menyspreada i defallirà, però acabarà transformada en una dona nova i forta a la que tots respectaran.

Tancada en un rebost i fent inventari dels pots de confitura que delaten una emancipació molt treballada, la Carme ens narra una ciutat que sobreviu a les cendres de la guerra del Francès veient com es coven esperances renovades contra les falses promeses d’un Borbó. Barcelona, també, s’està transformant.

Una novel·la estructurada en tres parts, Paraules buides, Paraules còmplices i Paraules enteses, i 27 capítols curts de lectura ràpida i engrescadora. Un llibre molt documentat. Una novel·la on copsem l’evolució vital dels dos protagonistes, ella descobrint el món masculí que li estava vetat i ell descobrint la visió poètica de la vida associada al món femení.

ADA CASTELLS va néixer a Barcelona en 1968, és periodista, escriptora i professora d’escriptura a l’Ateneu Barcelonès i a la Universitat Abat Oliba.

“El dit de l’àngel” (1998) va ser la seva primera novel·la, una ficció sobre els seus avantpassats protestants, després van seguir “Mirada” (2001), una model sotmesa a la dictadura de la imatge a la que se li detecta una malaltia que la tornarà invisible, “Tota la vida” (2005), una visió personal de la vida del pintor romàntic Caspar David Friedrich, i “Pura sang” (2012) l’última, ambientada a Menorca i Barcelona que parla d’una dona que lluita per no tenir por de res.

Títol original: La primavera pendent
Autora: Ada Castells
Editen: Comanegra i Ajuntament de Barcelona
Col.lecció: Matar el monstre
Data de publicació: Febrer 2018
Idioma: català – Pàgines: 200

Deixa un comentari