– Concert de l’OBC – L’EMPERADOR DE BEETHOVEN – L’Auditori (🐌🐌🐌🐌) – 2018.03.25 (temp. 17/18 – espectacle nº 229)

L’EMPERADOR DE BEETHOVEN (temp. 17/18 – espec. nº 229)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Ahir diumenge al matí, un altre concert del nostre abonament dirigit pel director titular de l’orquestra Kazushhi Ono i amb la participació del pianista Saleem Ashkar.

El programa va ser el següent:

  1. CLAUDE DEBUSSY (Saint-Germain-en-Laye 1862- París 1918)

Printemps. Suite Symphonique (🐌🐌🐌) Orquestració de Henri Büsser.

Una obra escrita per un jove Debussy de 25 anys, que va ser reorquestrada l’any 1912, per Büsser suprimint el cor femení que inicialment hi era.

Aquesta peça testimonia el do de Debussy per situar l’oient en un punt on totes les veus de la natura li arriben simultàniament, en un univers rítmic i harmònic que fascina.

  1. LUDWIG VAN BEETHOVEN (Bonn 1770-Viena 1827)

Concert per a piano i orquestra núm. 5 en Mi bemoll major op. 73 “Emperador” (🐌🐌🐌🐌🐌)

Considerat l’apoteosi de la tradició clàssica del concert “militar”, atorga al primer temps de la peça, un ritme de caràcter marcial.

Tres moviments que comencen amb un Allegro inaugurat pel piano, al que segueix l’orquestra. Escrita l’any 1809 amb les tropes napoleòniques assetjant la ciutat de Viena, aquest moviment està fortament marcat per la confiança en la victòria.

This slideshow requires JavaScript.

Al segon moviment Adagio un poco moto, una marxa militar llunyana i el desplegament de la batalla que pren l’aspecte d’un partit de boxa entre l’orquestra i el piano. Finalment, clarinet i piano eleven al cel un cant de gratitud per la victòria.

El tercer i últim moviment Rondo: Allegro, ma non troppo és de caràcter religiós que finalitza amb una autèntica apoteosi de triomf.

Saleem Abboud Ashkar és un pianista nascut a Nazaret l’any 1976 que va començar a tocar el piano amb 7 anys. Als 17 anys la seva carrera professional va començar amb el primer concert per a piano de Tchaikovsky amb l’Orquestra d’Israel dirigida per Zubin Mehta, i amb 22 anys va donar el seu primer concert fora del seu país, en el Carnegie Hall de Nova York amb Daniel Barenboim.

Ha estat realment un extraordinari “Emperador”.

  1. ROBERT SCHUMANN (🐌🐌🐌🐌) (Zwickau 1810-Endenich 1856)

Simfonía núm. 1 en Si bemoll major, op. 38, “Primavera” (🐌🐌🐌🐌)

Es tracta de la primera simfonia de Schumann, escrita en quatre dies, orquestrada en un mes, i estrenada el 31 de marc del 1841 a Leizpig sota la batuta de Mendelssohn.

Ell només havia escrit obres per a piano i veu, encara que havia fet alguns intents simfònics, va ser la seva dona Clara Wieck qui el va empènyer a escriure música simfònica. Schumann va triar com a tema per a la seva obra la frase d’un poema d’Adolph Böttger: “La Primavera floreix a la vall”.

Un gran concert !!!

Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya 
Kazushi Ono, director
Saleem Ashkar, piano

Leave a Reply