– Voltar per la Literatura – AUGUST STRINDBERG (馃悓馃悓馃悓馃悓) d鈥橝ugust Strindberg – 2018.03.25 – (temp. 17/18 – llibre n潞 029)

AUGUST STRINDBERG d鈥橝ugust Strindberg聽–聽(temp. 17/18 – llibre n潞 029)

Per Imma Barba

Un nou t铆tol de la聽col路lecci贸聽Dramaticles聽que va n茅ixer el 2016, una聽col路lecci贸聽de textos teatrals聽coeditada聽per l’editorial聽Comanegra聽i l’Institut del Teatre.

Es tracta del llibre dedicat a l’escriptor suec AUGUST STRINDBERG, prologat per Carolina Moreno i Teresa Vilardell que ens apropen a la figura d’aquest contradictori autor i director.

Tots els textos han estat tradu茂ts per Carolina Moreno Tena, excepte l’obra Dansa de mort, tradu茂da per Feliu Formosa i publicada el 1976 per Edicions聽Robrenyo, revisada ara per ell mateix.

Un dels autors m茅s influents de les lletres sueques, comprom猫s en una lluita personal, que implicava una actitud de rebel路li贸 contra l’ordre establert, i que evidenciava la necessitat d’adaptar-se a una realitat que l’hi era hostil. Una lluita que el va fer autoexiliar a Par铆s, a la d猫cada dels noranta, arran de la incomprensi贸 que va trobar als teatres d’Estocolm.

Aquest llibre recull l鈥檈voluci贸 de les principals preocupacions de l鈥檃utor en el context de crisi, personal i social a l鈥橢uropa de finals del segle XIX i principis del XX.

S鈥檌nclouen les obres:

鈥淓l viatge de Pere l鈥橝fortunat鈥 escrita el 1883 on relata la hist貌ria d鈥檈n Pere, un noi no contaminat per la civilitzaci贸, que surt al m贸n i descobreix una societat on l鈥檃mistat, la fama i la pol铆tica s贸n falses. Un conte sobre la necessitat i la voluntat de fer-se gran.

鈥淟a m茅s forta鈥, del 1888, escrita en el context d’una aventura teatral que va resultar fracassada, el Teatre Experimental de Copenhaguen. En aquesta obra la senyora X elabora una s猫rie de reflexions i conclusions sobre les relacions de rivalitat que ha mantingut amb la senyoreta Y. En tota la pe莽a, la senyoreta Y es mant茅 en silenci. Una obra que es pot veure com la reivindicaci贸 dram脿tica dels silencis, capa莽os de provocar la comprensi贸 del jo, en qui parla.

鈥淒ansa de mort鈥, escrita el 1905 茅s autobiogr脿fica on els protagonistes s贸n la germana i el cunyat del mateix Strindberg i ell assumeix el paper de l’amic. Un matrimoni destru茂t pels anys de conviv猫ncia expliquen passats i mis猫ries i planegen venjances davant de Kurt, l’amic que viu moment脿niament amb ells i al que volen fer prendre partit.

鈥淟a sonata dels espectres鈥 escrita el 1905 per al seu propi teatre, el Teatre 脥ntim (Strindbergs Intima Teatern), una obra que des del text mostra un gran inter猫s per l’escenificaci贸 i pels espais. Treballa els codis visuals per expressar l’acci贸 esc猫nica, uns jacints que volen simbolitzar la joventut, un biombo la mort, uns carregats cortinatges l’anquilosament, …. L’autor escriu pensant en l’escena que vol que l’espectador visualitzi.

Tamb茅 inclou reflexions te貌riques de l鈥檃utor com el pr貌leg de La Senyoreta J煤lia, el Memor脿ndum adre莽at als membres del Teatre 脥ntim o una selecci贸 de cartes dirigides a August Falck, actor i cofundador de la companyia de teatre de Strindberg, de la qual va ser director durant deu anys.

Una gran obra que m鈥檋a apropat a les idees de Strindberg sobre la direcci贸 esc猫nica, la direcci贸 d鈥檃ctors i l鈥檈scriptura d鈥檕bres dram脿tiques.

… el director esc猫nic 茅s, com el mestre de capella, un personatge no gaire ben vist, perqu猫 茅s all脿 nom茅s per criticar. Ha de donar lli莽ons fins i tot als actors veterans ….

el director. Les seves qualitats principals s贸n l鈥檈ncert a l鈥檋ora de fer el repartiment i el seu judici en la distribuci贸 dels papers. Llegir una obra de teatre 茅s gaireb茅 com llegir una partitura…

… l鈥檃utor tamb茅 茅s un mal necessari o alg煤 que escriu el text dels seus personatges, ja que al capdavall b茅 cal que hi hagi un text …

…聽l’actor 茅s un聽il路lusionista, fa arribar la聽il路lusi贸聽de ser un altre, d’alg煤 diferent del que 茅s realment …

Un llibre que paga la pena llegir. Totalment recomanable.

August Strindberg (Estocolm 1849-1912) va ser un escriptor i dramaturg suec considerat el renovador del teatre suec i precursor del teatre de l’absurd.

Va comen莽ar a escriure a vint anys i sempre es va sentir atacat i perseguit. Es va casar tres vegades i van ser tres experi猫ncies matrimonials desastroses.

La seva exist猫ncia, marcada doncs per les circumst脿ncies familiars, els fracassos matrimonials, les crisis personals i creatives, la confrontaci贸 amb el poder pol铆tic i amb d鈥檃ltres escriptors 茅s, juntament amb Su猫cia, la mat猫ria de la seva obra.

Strindberg va ser tamb茅 telegrafista, pintor, fot貌graf i alquimista. Ens ha deixat un llegat excepcional d鈥檕bres liter脿ries que abra莽a tots els g猫neres: teatre, narrativa, poesia, assaig, mem貌ries i cartes.

Autor: August Strindberg
Traduccions: Carolina Moreno Tena i Feliu Formosa
Editen: Comanegra i l鈥橧nstitut del Teatre
Data de publicaci贸: Novembre 2017
P脿gines: 276 –聽Idioma: catal脿

Deixa un comentari