– Dansa – CANIBALISMO (🐌+🐚) – Sala Hiroshima – 2018.03.23 (temp. 17/18 – espectacle nÂș 227)

CANIBALISMO (temp. 17/18 – espec. nÂș 227)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

A la Sala Hiroshima es va presentar ahir divendres CANIBALISMO, un espectacle de dansa creat en residencia a la sala, per l’artista xilÚ Lautaro Reyes.

En aquesta peça, que ell defineix com a nova investigaciĂł coreogrĂ fica, l’artista reflexiona sobre el desig com a motor existencial de l’Ă©sser humĂ , mĂ©s enllĂ  del sexe. Aquesta obra estĂ  concebuda en dos volums o versions, per a dos i quatre intĂšrprets. La primera part, per a dos intĂšrprets, es va presentar en aquesta mateixa sala, a l’octubre, amb el tĂ­tol ESTEREOTIPO.

Amb la seva companyia CĂĄmara LĂșcida, treballa el moviment com un mecanisme capaç de generar estats mentals. Lautaro arrenca un diĂ leg coreogrĂ fic amb l’espectador a travĂ©s d’eines senzilles com la repeticiĂł, el cĂ non i la variaciĂł, construint un nou marc d’exposiciĂł formal.

Un espai escĂšnic buit, 16 focus situats a la dreta de l’escenari que es van encenent i apagant tĂ­midament al ritme de la mĂșsica. Quatre ballarins apareixen immĂČbils a escena. Tot continua a les fosques i ells comencen a dibuixar petits moviments, subtils, tranquils i mantenint la distancia entre ells, sense tocar-se.

De mica en mica els moviments es fan mĂ©s notoris i les aproximacions entre els ballarins comencen. Lautaro Reyes juga amb l’ambigĂŒitat d’usar un tĂ­tol tan fort, inclĂșs violent, quan en la peça es plantegen formes que passen per la subtilesa, la tranquil·litat i l’aprofitament fĂ­sic. A nosaltres aquest moment de la coreografia ens va recordar un petit bosc d’arbres amb les seves arrels ben agafades a la terra, sota l’efecte d’un fort vent que belluga les branques harmĂČnicament.

El coreĂČgraf tracta del canibalisme des de la creença que les relacions personals estan plenes de necessitat d’alimentar-se, figuradament, de persones, idees i sentiments: “el meu repte consisteix, fins i tot acceptant haver estat un pĂšl pretensiĂłs amb l’encapçalament, en conduir l’espectador a una mirada que li permeti entendre que des d’un altre punt de vista, el canibalisme tambĂ© existeix”. AixĂČ demana actitud d’escolta oberta, activa, per copsar el significat del mot de manera diferent.

A l’escenari, puja una mica la intensitat de la llum, i podem veure una mica millor als ballarins i les formes que dibuixen. Ja conformen grup, primer parelles i finalment tots quatre enllaçats repeteixen un mateix moviment coreogrĂ fic fins que el trenquen i en comencen un altre. Fins al final, on de nou els focus prenen protagonisme.

No tenim cap dubte de quÚ Lautaro Reyes i els quatre ballarins de la companyia, Xavier Auquer, Alba Barral, Javier G. Arozena i Raquel Miro fan una feina fĂ­sica i mental importantĂ­ssima i impregnen la peça d’una veu molt personal.

PerĂČ hem de dir que, a nosaltres ens ha resultat una peça terriblament avorrida i el petit crescendo dels moviments ens ha resultat massa lent; la peça ha estat acompanyada per un tipus de mĂșsica molt suau i repetitiva que tampoc ens ha fet el pes.

La poca llum, segurament ha influĂŻt molt negativament en la nostra percepciĂł i en algun moment aquesta foscor ens ha provocat fins i tot ganes d’abandonar-nos als braços de Morfeu, tot i que reconeixem que l’espectacle dĂłna imatges plĂ sticament molt belles; aquesta “no il·luminaciĂł”, no ens ha permĂšs captar la precisiĂł i subtilesa dels moviments dels ballarins, que de ben segur estan dotats d’una alta qualitat tĂšcnica.

En acabar finalment els hem pogut veure i hem comprovat que estaven força suats per l’esforç fĂ­sic que ha representat l’hora de duraciĂł de la peça, sense pausa.

Malgrat que reconeixem que tÚcnicament pot ser perfecte, a nosaltres la coreofrafia no ens ha provocat cap emoció i ens hem descobert repetidament mirant el rellotge, per veure si passava el temps més rapidament.

DirecciĂł i dramatĂșrgia: Lautaro Reyes
IntĂšrprets: Xavier Auquer, Alba Barral, Javier G. Arozena, Raquel Miro
Disenny llums: Horne Horneman \ So: Alejandro SĂĄez \ Set: Horne Horneman, Alejandro SĂĄez \ VĂ­deo i fotografĂ­a: Marina RodrĂ­guez
Durada: 60 minuts

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'estĂ  connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.