– Dansa – CANIBALISMO (馃悓+馃悮) – Sala Hiroshima – 2018.03.23 (temp. 17/18 – espectacle n潞 227)

CANIBALISMO (temp. 17/18 – espec. n潞 227)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per聽Imma Barba & Miquel Gasc贸n

A la Sala Hiroshima es va presentar ahir divendres聽CANIBALISMO, un espectacle de dansa creat en residencia a la sala, per l’artista xil猫聽Lautaro聽Reyes.

En aquesta pe莽a, que ell defineix com a nova investigaci贸 coreogr脿fica, l’artista reflexiona sobre el desig com a motor existencial de l’茅sser hum脿, m茅s enll脿 del sexe. Aquesta obra est脿 concebuda en dos volums o versions, per a dos i quatre int猫rprets. La primera part,聽per a dos int猫rprets, es va presentar en aquesta mateixa sala, a l’octubre, amb el t铆tol ESTEREOTIPO.

Amb la seva companyia聽C谩mara聽L煤cida, treballa el moviment com un mecanisme capa莽 de generar estats mentals.聽Lautaro聽arrenca un di脿leg coreogr脿fic amb l’espectador a trav茅s d’eines senzilles com la repetici贸, el c脿non i la variaci贸, construint un nou marc d’exposici贸 formal.

Un espai esc猫nic buit, 16 focus situats a la dreta de l’escenari que es van encenent i apagant t铆midament al ritme de la m煤sica. Quatre ballarins apareixen imm貌bils a escena. Tot continua a les fosques i ells comencen a dibuixar petits moviments, subtils, tranquils i mantenint la distancia entre ells, sense tocar-se.

De mica en mica els moviments es fan m茅s notoris i les aproximacions entre els ballarins comencen. Lautaro Reyes juga amb l’ambig眉itat d’usar un t铆tol tan fort, incl煤s violent, quan en la pe莽a es plantegen formes que passen per la subtilesa, la tranquil路litat i l’aprofitament f铆sic. A nosaltres aquest moment de la coreografia ens va recordar un petit bosc d’arbres amb les seves arrels ben agafades a la terra, sota l’efecte聽d’un fort vent que belluga les branques聽harm貌nicament.

El core貌graf tracta del canibalisme des de la creen莽a que les relacions personals estan plenes de necessitat d’alimentar-se, figuradament, de persones, idees i sentiments: 鈥el meu repte consisteix, fins i tot acceptant haver estat un p猫l pretensi贸s amb l鈥檈ncap莽alament, en conduir l鈥檈spectador a una mirada que li permeti entendre que des d鈥檜n altre punt de vista, el canibalisme tamb茅 existeix鈥. Aix貌 demana actitud d鈥檈scolta oberta, activa, per copsar el significat del mot de manera diferent.

A l’escenari, puja una mica la intensitat de la llum, i podem veure una mica millor als ballarins i les formes que dibuixen. Ja conformen grup, primer parelles i finalment tots quatre enlla莽ats repeteixen un mateix moviment coreogr脿fic fins que el trenquen i en comencen un altre. Fins al final, on de nou els focus prenen protagonisme.

No tenim cap dubte de qu猫聽Lautaro聽Reyes聽i els quatre ballarins de la companyia, Xavier Auquer, Alba Barral,Javier聽G.聽Arozena聽i Raquel Miro fan una feina f铆sica i mental important铆ssima i impregnen la pe莽a d’una veu molt personal.

Per貌 hem de dir que, a nosaltres ens ha resultat una pe莽a terriblament avorrida i el petit crescendo dels moviments ens ha resultat massa lent; la pe莽a ha estat acompanyada per un tipus de m煤sica molt suau i repetitiva que tampoc ens ha fet el pes.

La poca llum, segurament ha influ茂t molt negativament en la nostra percepci贸 i en algun moment aquesta foscor ens ha provocat fins i tot ganes聽d’abandonar-nos als bra莽os de聽Morfeu, tot i que reconeixem que l’espectacle d贸na imatges pl脿sticament molt belles; aquesta “no聽il路luminaci贸”, no ens ha perm猫s captar la precisi贸 i subtilesa dels moviments dels ballarins, que de ben segur estan dotats d’una alta qualitat t猫cnica.

En acabar finalment els hem pogut veure i hem聽comprovat聽que estaven for莽a suats per l’esfor莽聽f铆sic聽que ha representat l’hora de duraci贸 de la pe莽a, sense pausa.

Malgrat que reconeixem que t猫cnicament pot ser perfecte, a nosaltres la coreofrafia no ens ha provocat cap emoci贸 i ens hem descobert repetidament mirant el rellotge, per veure si聽passava聽el temps聽m茅s聽rapidament.

Direcci贸 i dramat煤rgia: Lautaro Reyes
Int猫rprets: Xavier Auquer, Alba Barral, Javier G. Arozena, Raquel Miro
Disenny llums: Horne Horneman \ So: Alejandro S谩ez \ Set: Horne Horneman, Alejandro S谩ez \ V铆deo i fotograf铆a: Marina Rodr铆guez
Durada: 60 minuts

Leave a Reply