– LA NIT DE MOLLY BLOOM (馃悓馃悓馃悓馃悓+馃悮) – Sala Muntaner – 2018.03.22 (temp. 17/18 – espectacle n潞 226)

LA NIT DE MOLLY BLOOM (temp. 17/18 – espec. n潞 226)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per聽Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Malgrat que v脿rem poder assistir a la Roda de Premsa de presentaci贸 d’aquesta聽petita joia teatral聽a final del mes de febrer, a causa del nostre viatge a It脿lia, no l’hem pogut encabir a la nostra agenda, fins aquest passat dijous.

Aquesta nova versi贸 de LA NIT DE LA聽MOLLY聽BLOOM est脿 dirigida per Artur Trias聽聽i espl猫ndidament protagonitzada per 脌ngels聽Bassas.

El text est脿 extret de les聽煤ltimes聽51 p脿gines de l’Ulysses, de l’autor irland猫s James Joyce聽novel路la publicada el 1922, que est脿 inspirada en L’Odissea d’Homer; una pe莽a considerada clau de la literatura contempor脿nia i d’avantguarda.

En aquesta proposta s’ha treballat a partir de la versi贸 teatral en castell脿, feta聽el 1979, de Jos茅聽Sanch铆s聽Sinisterra聽que va reduir el text pr脿cticament a la meitat.

Un llit de matrimoni presideix l’escenografia, s贸n les quatre de la matinada i Leopold dorm (paper interpretat per Jep Barcel贸), acaba d’arribar d’una de les seves nits de “festa”. La seva dona, la Molly Bloom s’ha desvetllat i no pot dormir.

Molly deixa fluir els seus pensaments m茅s 铆ntims, ella 茅s una dona molt vitalista que va deixar 鈥渁parcada鈥 la seva carrera professional per casar-se. Passa revista al seu petit entorn vital i gaudeix dels records que omplen la seva vida, rellegint cartes que amaga sota el matal脿s.

脌ngels Bassas 茅s la Molly Bloom, i ho d贸na tot a l’escenari per tal de mantenir l’atenci贸 煤nicament amb la paraula. Una actriu que ja ens va emocionar amb un altre mon貌leg, el de CIARA que vam poder veure a l’Eixample Teatre, i que ara ens ha tornat a enamorar. Admirable la seva capacitat de comunicar i transmetre la fragilitat d’una dona, que malgrat sentir una gran frustraci贸, continua sent optimista.

Sentit de l’humor, erotisme, desitjos, fantasies, somnis, esperances, frustracions, desenc铆s, sentiments, opinions, …. Tot expressat amb una gran naturalitat, d’una forma directa i planera.

Un text que ens ha fascinat, perqu猫 est脿 escrit sense cap signe de puntuaci贸, ja que es tracta d’un “parlar” sense pausa, que descriu molt b茅 els pensaments tal com rajant en qualsevol cervell hum脿, passant d’un tema a un altre, barrejant-se sense cap ordre. Per altra banda ens sembla incre茂ble que el text estigui escrit gaireb茅 100 anys enrere, per la seva posici贸 en defensa de la llibertat sexual de la dona.

Una dona enamorada del seu marit, del qual voldria m茅s atenci贸 personal, i que ens explica les seves aventures sexuals amb amants espor脿dics, aventures que no acabem de saber si s贸n reals o desitjades.

El que perseguia Artur Tr铆as amb aquesta proposta ho expressa clarament en aquestes paraules :

En un ambient molt redui虉t, un dormitori amb un llit de matrimoni i poca cosa me虂s, volem mostrar el neguit de la protagonista en un soliloqui desprovei虉t de declamacions i concessions al pu虂blic perque虁 la finalitat e虂s fer creure l’espectador que esta虁 veient una cosa prohibida, esta虁 observant una dona impu虂dicament, mirant pel forat del pany o a trave虂s d’un vidre d’una sola cara on la Molly no els pot veure.鈥

Creiem que el paper de Leopold, nom茅s presencial, sense cap paraula, 茅s fonamental per donar solidesa al discurs de la聽Molly.

Un per貌 a la posada en escena, la manca de visibilitat a la part esquerra de la sala, ja que l’actriu queda “amagada” darrere el marit …聽per聽sort el personal de la Sala Muntaner ja avisa abans d’entrar i ocupar la localitat.

Nom茅s pel treball de l’脌ngels聽Bassas, ja聽茅s聽totalment recomanable. Una de les millors interpretacions que hem vist aquesta temporada.

A partir del text de: James Joyce
Versi贸 esc猫nica: Jos茅 Sanch铆s Sinisterra
Adaptaci贸, traducci贸 i direcci贸: Artur Trias
Int猫rprets: 脌ngels Bassas i Jep Barcel贸
Ajudant de direcci贸: Lidia Linuesa \ Coach vocal: Muntsa Rius \ Disseny d鈥檈spai: Artur Trias \ Disseny atrezzo i vestuari: Mariela Sernagoras \ Caracteritzaci贸: 脌ngels Salinas \ Disseny de llum: Ignasi Camprod贸n \ Disseny de so: Daniel Seoane \ Cap t茅cnic: Rafael Ruiz \ Producci贸 executiva: Cristina Ravent贸s \ Video,foto i disseny gr脿fic: Projecte Fonamentum-Pablo Ferreira-Alex Verd煤
Idioma: catal脿
Durada: 70 minuts

Leave a Reply