– Roda de premsa VAIG SER PRÒSPER – Centre Cívic Convent de San Agustí (La Seca) – 2018.03.22 (temp. 17/18 – RdP 069)

Roda de premsa VAIG SER PRÒSPER – (temp. 17/18 – RdP nº 69)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Ahir al matí vaig poder assistir a dues rodes de premsa seguides.

La primera es va celebrar al Centre Cívic Convent de Sant Agustí, per presentar “VAIG SER PRÒSPER o recordant la tempesta“, la nova proposta escènica de Projecte Ingenu (a partir de La Tempesta de Shakespeare), que es podrà veure a La Seca, espai Brossa a partir del 6 d’abril.

Una roda de premsa força atractiva, perquè per començar i sense cap parlament previ, la companyia ens va oferir un tast, que almenys a mi em va deixar bocabadat i amb moltes ganes de poder veure el resultat com més aviat millor.

Ferran Madico , director artístic de La Seca obre el torn de paraula; al seu costat el director de la Nau Ivanow David Marín i el director d’aquesta proposta Marc Chornet; a banda i banda de la taula la resta de la companyia.

Ens informen que La Seca i La Nau Ivanow han segellat un conveni de col·laboració, perquè s’han adonat que es complementen perfectament (La Nau Ivanow té molts espais per la creació i en canvi La Seca es dedica molt més a l’exhibició teatral).

VAIG SER PRÒSPER, tracta d’una exploració de la naturalesa de la vellesa humana; una mirada subjectiva d’una persona gran, cap a la pròpia identitat i del seu passat. Una visió des de l’edat madura quan els records comencen a ser incoherents i la persona s’adona que ha començat a perdre les seves capacitats. L’espectacle busca esbrinar quina forma tenen els records i què hi ha dins la ment humana que està a punt de dir adéu

Després de Hamlet i Romeu i Julieta, la companyia tanca una trilogia shakespeariana,  endinsant-se de ple en un teatre físic i poètic on la coralitat, la veu cantada, l’escenografia mutant i la vivència ritual conjunta amb l’espectador formen part del llenguatge escènic.

L’espectador es trobarà amb una posada en escena amb actors que ballen i un ballarí que actua, el vell Pròsper, interpretat pel coreògraf i ballarí Víctor Rodrigo.

Pròsper viu en solitud anys després d’haver retornat a Milà intentant recordar allò que un dia fou la seva vida. Un home vell que en un altre temps fou pròsper. Una casa que en una altra època fou esplendorosa. Una filla i runes de memòria per a desenterrar.

L’obra s’endinsa en la forma dels somnis, que poden tenir textura, olor, sensacions… i que sovint no necessiten paraules. És la memòria de Pròsper, que es deforma de manera poètica abans de dir adéu. Un comiat lent que obre la porta a una finestra escènica apassionant.

La companyia s’emmiralla en alguns referents com poden ser  Jan Lauwers, Cristoph Marthaler, Heiner Goebbels o Carles Santos …. i s’arrisquen amb una nova forma de fer teatre, amb un “Shakespeare sense paraules” en una posada en escena minuciosament treballada durant més d’un any …. i ja destil·lada,  en el que ells mateixos anomenen “Slow Theatre“, que compta amb la coexistència de diverses branques de les Arts Escèniques: text, dansa o millor dit moviment coreogràfic i l’ús de la cançó, amb un fort component de poesia teatral.

Un espectacle ple de referències poètiques, molt fàcil d’entendre per tot tipus de públic, ja que no és necessari conèixer l’obra de Shakespeare, La tempesta, per entrar en el que la proposta vol transmetre.

VAIG SER PRÒSPER, està dirigida per Marc Chornet i compta amb un repartiment format per Toni Guillemat, Cristina López, Neus Pàmies, Martí Salvat, Víctor Rodrigo, Roser Tàpias i Xavier Torra.

L’espectacle es presentarà a dues bandes i l’espectador a l’entrar a la Sala, creurà que entra físicament a la casa de Pròsper, per veure el que passa a dins, com si estigués espiant els esdeveniments de l’acció teatral.

El director de la Nau Ivanow David Marín, anuncia que la companyia Projecte Ingenu, viatjarà durant tot un mes, a partir del mes de maig a Santiago de Xile, per fer un intercanvi artístic amb “Espacio Checoeslovaquia“, que té moltes similituds amb la Nau Ivanow.

Ferran Madico per acabar anuncia que la pròxima temporada produirà una nova creació de Projecte Ingenu i els felicita per atrevir-se a arriscar-se a la recerca de noves formes de fer teatre i no acomodar-se amb el que ja han obtingut molt bons resultats.

Us deixo l’àudio de la Roda de premsa …

Deixa un comentari