– Roda de premsa BULL – La Villarroel – 2018.03.06 (temp. 17/18 – RdP 067)

Roda de Premsa BULL – (temp. 17/18 – RdP nº 67)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Dimarts passat vaig poder assistir a la presentació de BULL, la nova producció teatral de La Villarroel, que es podrà veure a partir d’avui mateix, 8 de març. Un text escrit per Mike Bartlett, amb traducció d’Adriana Nadal, que estarà dirigida per Pau Roca.

Tania Brenlle, directora artística de La Villarroel, fa les presentacions del director i dels actors que estan asseguts davant nostre i comenta que està molt satisfeta de què aquesta sigui la segona vegada que La Villarroel treballa amb Sixto Paz.

Pau Roca va conèixer aquesta comèdia àcida sobre l’assetjament laboral fa sis anys, quan va protagonitzar un altre text de l’autor, COCK. Comenta que Mike Barlett va quedar molt impactat quan va assistir per primera vegada a una cursa de braus a Mèxic, li va produir tant de fàstic veure la plaça plena de sang i sobretot veure com alguns éssers humans gaudien d’aquella salvatjada; fou llavors quan va pensar en escriure un text que fos una mena d’analogia entre el món animal i el món de l’oficina, per intentar reflectir les actituds “animals” d’algunes persones i fins on poden arribar.

És per això que Pau Roca ha volgut que l’escenografia fos una simulació d’una plaça de braus, en lloc d’una oficina.

El director ha afegit que el text presenta una doble línia de discurs: d’una banda, com podem ser capaços de cometre abusos i conviure amb aquest fet, i, d’altra banda, quin és el paper de l’observador davant d’aquest tipus de situacions.

En aquest sentit, Roca ha indicat que el 2016 es va fer un estudi sobre bullying escolar a Finlàndia que se centrava en els espectadors i testimonis de la intimidació. L’estudi demostrava que, si s’aconseguia que els espectadors empatitzessin amb la víctima i no amb l’agressor, l’abús deixava de ser quelcom gratificant i, per tant, disminuïa dràsticament. L’obra posa l’espectador en aquest punt de vista i cal veure amb qui empatitza: si amb l’agressor o amb l’agredit.

BULL planteja en escena un immediat acomiadament en una empresa afectada per la crisi econòmica. Tres companys de feina (interpretats per Mar Ulldemolins, Marc Rodríguez i Joan Carreras), lluiten per conservar el seu lloc de treball i esperen la resolució del seu cap (David Bagés), que ha d’acomiadar a un d’ells.

És curiós que personatges com els de Bull no estan allunyats de les persones que tenim al voltant“, ha declarat Joan Carreras. “Els tres personatges es troben davant d’un moment crucial en les seves vides, s’hi juguen molt i la lluita entre ells per conservar la feina és fins al final“.

Per a David Bagés, el text de Bartlett mostra la perversió en el món laboral: “l’autor vol veure fins a quin punt els personatges empatitzen entre ells i es plantegen l’ètica i la moralitat de les decisions que prenen“.

El muntatge proposa una reflexió a l’espectador: fer un pas enrere, mirar-se al mirall i decidir a quin dels protagonistes del muntatge s’assembla més amb ell.

Bartlett és un autor de teatre que ens parla de comportaments i els exposa totalment. Té una precisió brutal a través del text“, ha dit Marc Rodríguez.

Mar Ulldemolins ha destacat que li encanta interpretar rols femenins escrits per Barlett  “Són dones potents, amb caràcter, que saben el que volen. A Bull interpreto una dona forta que veu l’empatia com una debilitat en el món de l’empresa“, ha afegit l’actriu.

Som capaços d’assolir els nostres objectius sense fer mal a ningú ?

Som capaços d’empatitzar amb la gent que ens envolta i si cal ajudar-los ?

La representació té una durada de 60 minuts i representa una acció en temps real. L’estrena oficial serà el 12 de març i es podrà veure a La Villarroel fins al 22 d’abril.

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, avui abans de la primera funció la companyia llegirà un manifest de suport.

Deixo aquí l’àudio de la Roda de Premsa …

2 pensaments a “– Roda de premsa BULL – La Villarroel – 2018.03.06 (temp. 17/18 – RdP 067)

Leave a Reply