– Teatre – BARCELONA IMPROVISA 2018 – LA FORMA DE LA LIBERTAD (🐌+🐚) i SOUNDPAINTING (🐌🐌🐌+🐚) – RAI al carrer Carders – 2018.03.04 (temp. 17/18 – espectacles nº 216 i 217)

BARCELONA IMPROVISA 2018 – LA FORMA DE LA LIBERTAD i SOUNDPAINTING (temp. 17/18 – espectacles  nº 216 i 217)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Fa uns dies ens vam assabentar de la celebració d’un festival d’improvisació teatral que es realitzaria per primera vegada a Barcelona, durant els dies 1 al 4 de març.

BARCELONA IMPROVISA està organitzat per la companyia de teatre The Modestos, conjuntament amb l’Espai Piluso i l’escola d’Impro de Barcelona.

Un festival amb diversos tallers i 8 espectacles on participen diferents companyies nacionals i internacionals. La nostra agenda únicament es va permetre assistir l’últim dia, diumenge 4, i vam veure un parell d’espectacles, LA FORMA DE LA LIBERTAD (Omar & Friends) i una SOUNDPAINTING, dirigida per Ricardo Gassent, de Madrid.

Un espai desconegut per nosaltres, la seu de l’associació RAI (Recursos d’Animació Intercultural), al carrer Carders de Barcelona, on vam ser molt ben acollits i on es respirava un ambient de gran cordialitat.

El primer espectacle, LA FORMA DE LA LIBERTAD (🐌+🐚),és el resultat d’una masterclass, amb el mateix nom, impartida per Omar Galván Argentino els dies 2 i 3, un curs intensiu dirigit a persones amb una experiència mínima de dos anys en el camp de la improvisació.

Dividits en quatre grups, assistim a 4 impros diferents en 2 espais de la mateixa sala de teatre i també a la sala contigua de la biblioteca i finalment dalt de l’escenari del teatre. El resultat va ser una mica desigual, i potser provocat per la dificultat d’audició, ja que els sons de les quatre propostes es barrejaven en alguns moments.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

En tot cas l’ordre en què nosaltres vam escollir veure’ls, per sort ens va permetre comprovar que el nivell d’interpretació anava millorant. Malgrat que l’experiència no ens va acabar de satisfer, ens ho vam passar bé, potser per la variació d’intèrprets i la mobilitat a què ens van obligar.

Un petit descans perquè els organitzadors puguin reubicar les cadires de la sala de teatre mentre prenem una cervesa en el bar de l’associació.

A la segona part un SOUNDPAINTING (🐌🐌🐌+🐚), una modalitat que desconeixíem, a partir d’un llenguatge de signes que s’utilitza per a la composició multidisciplinària en temps real amb músics, ballarins, actors i artistes visuals.

Segons llegim a la pàgina web de Soundpaintingmadrid, aquesta tècnica consta d’una sintaxi que indica Qui, Quina, Com i Quan ha de fer un material, i sobre ella, el “Soundpainter” (compositor) va modificant i transformant el material, realitzant una composició en temps real.

Ricardo Gassent soundpainter i director del projecte “Artista Resident 2017 a la Cité des Arts de París”, va començar els seus estudis musicals sota la tutela del seu pare. Les seves inquietuds artístiques el van portar a explorar altres disciplines, i en 2012 comença a estudiar Soundpainting amb Walter Thompson, a París.

En 2014 va crear “Soundpaintingmadrid” amb l’objectiu de difondre aquesta tècnica a Espanya tant en el món de la creació i interpretació artística com en la seva vessant amateur i pedagògica. Aquesta, ha estat una oportunitat per veure’l treballar a Barcelona.

Ha estat una proposta molt interessant i divertida.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

L’any vinent, de ben segur repetirem.

Deixa un comentari