– Voltar per la Literatura – EL NOI DEL MARAVILLAS de Lluis Llach (🐌🐌🐌🐌) – 2018.03.02 – (temp. 17/18 – llibre nÂș 024)

EL NOI DEL MARAVILLAS de Lluis Llach – (temp. 17/18 – llibre nÂș 024)

Per Imma Barba

Amb aquesta tercera novel·la, LluĂ­s Llach tanca una trilogia novel·lĂ­stica, amb un marcat recorregut histĂČric, que va començar amb “MemĂČria d’uns ulls pintats (2011)” i “Les dones de la principal (2014)”. Com diu la mateixa editorial, aquesta Ă©s segurament, la seva novel·la mĂ©s Ă­ntima i personal.

Roger VentĂłs (1939-2017) Ă©s “l’autor” d’aquesta novel·la autobiogrĂ fica. Un barĂ­ton de renom internacional en el mĂłn de la ĂČpera, que ens explica la seva vida confonent la seva veu amb la de Llach, en el relat de les experiĂšncies vinculades a la professiĂł i per la trajectĂČria personal i d’una Ăšpoca. Es tracta d’un retrat que va des de la postguerra fins a l’esclat de les llibertats i la modernitat dels anys 60 i 70.

El Teatre Maravillas, un teatre de varietĂ©s en el Paral·lel de Barcelona, Ă©s propietat de la famĂ­lia Bartrina i el lloc on dos germans, el LluĂ­s i la Mireia VentĂłs, a finals dels anys 20, continuen l’ofici de tramoista del seu pare.

Amb el cop d’estat franquista i la revoluciĂł de 1936, el teatre Ă©s col·lectivitzat i controlat per la CNT. Mireia passa a ser la directora. PerĂČ la guerra empeny a la Mireia a l’exili, i, en el camp de refugiats d’Argelers, es queda embarassada d’un soldat senegalĂšs que l’ajuda a escapar. Roger VentĂłs Ă©s el fill de la Mireia i neix a SĂšte, la poblaciĂł francesa on va viure la seva infantesa.

Quan torni a Barcelona el 1955, el Roger es trobarĂ  amb un mĂłn insĂČlit, el del teatre de varietĂšs. Protegit pel seu oncle i la Carme Bartrina, propietĂ ria del teatre, estudiarĂ  cant convertint-se en un barĂ­ton operĂ­stic de fama internacional. A travĂ©s del Maravillas i els personatges que donen vida al teatre descobrim la Barcelona de l’Ăšpoca. Un Maravillas que esdevĂ© un altre protagonista de la novel·la.

En aquesta tercera novel·la, Llach parla d’un mĂłn que li Ă©s prĂČxim, els escenaris i els cants.

El retrat del mĂłn de l’espectacle, tot i que no coincideix amb el que va conĂšixer el cantautor -que va publicar el seu primer disc l’any 1968-, conserva alguns trets comuns. TambĂ© Ă©s parcialment vivencial la descripciĂł de la Barcelona de les dĂšcades dels anys 50 i 60, i el fet de tenir tres professors durant uns 20 anys el permet, ha indicat, parlar del mĂłn de l’ĂČpera des d’un cert coneixement.

Una novel·la que parla tambĂ© de l’amistat i de la lleialtat, dels amors incondicionals i del valor de l’esforç per aconseguir l’Ăšxit.

Una novel·la “tendra”, narrada en tercera persona, que m’ha encantat.

LluĂ­s Llach (Girona, 1948) va tancar el 2007 quaranta anys d’una carrera artĂ­stica que el va dur a actuar arreu del mĂłn i a assolir Úxits discogrĂ fics sense precedents en la cançó catalana.

Llach va debutar com a escriptor l’any 2011 amb la novel·la “MemĂČria d’uns ulls pintats“, desprĂ©s va escriure “Estimat Miquel” (2013), on va donar testimoni de 20 anys d’amistat amb el poeta MartĂ­ i Pol, l’any 2014 “Les dones de la principal ” i en 2017 “El noi del Maravillas“.

La publicaciĂł d’aquest Ășltim llibre va coincidir amb el moment polĂ­tic convuls que ha viscut Catalunya la passada tardor, i Lluis Llach va decidir no fer personalment la promociĂł del seu llibre.

TĂ­tol: El noi del Maravillas
Autor: Lluis Llach
Editorial: EmpĂșries – Grup 62
Col.lecciĂł: EmpĂșries Narrativa
Data de publicaciĂł: Novembre 2017
Idioma: catalĂ 
PĂ gines: 496

Quant a Miquel Gascon

ViatgermanĂ­ac i Teatraire de Pro, engrescat per gaudir al mĂ xim de les activitats culturals que es realitzen a Barcelona i Catalunya, ja sigui teatre, mĂșsica, ĂČpera o cinema.
Aquesta entrada s'ha publicat en Literatura i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interÚs l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'estĂ  connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.