– Dansa – IUanMI – Lali Aiguade (🐌+🐚) – Mercat Flors – Sala MAC – 2018.03.01 (temp. 17/18 – espectacle nÂș 210)

IUanMI (temp. 17/18 – espectacle  nÂș 210)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba & Miquel GascĂłn

TenĂ­em molta il·lusiĂł per veure aquesta nova proposta, segon treball de llarga durada, de la Lali AyguadĂ© desprĂ©s de “KOKORO”, que vam poder veure tambĂ© en el Mercat de les Flors, fa un parell d’anys.

Ens hem endut una gran decepciĂł amb aquesta peça que tĂ© un gran component teatral. Estrenada al Temporada Alta, aquesta Ă©s la segona part de la seva trilogia sobre la transformaciĂł. Un espectacle que ens vol parlar del comportament de l’home davant la mort.

La peça mostra el contrast entre el que sentim en el nostre interior i el que vam mostrar per fora quan algĂș mor“, ha explicat la ballarina i coreĂČgrafa. D’aquĂ­ el tĂ­tol ‘you’, que es pot entendre com vosaltres o tu en anglĂšs, i ‘mi’, jo. En aquesta peça el moviment i els gestos flueixen en una posada en escena molt teatral.

I Ă©s potser aquesta posada en escena la “culpable” de quĂš no hem connectat amb l’espectacle gairebĂ© en cap moment, ja que no hem copsat el que ens volia transmetre; perĂČ creiem que encara que la posada en escena Ă©s important en aquest espectacle, el que mĂ©s ens ha decebut ha estat la seva coreografia, que a la fi Ă©s el mĂ©s important en un espectacle de dansa i el que venĂ­em a veure, malgrat els moviments dels ballarins, tĂšcnicament perfectes en algunes de les seves escenes.

Per a Ayguadé la mort és un punt de partida perfecte per reflexionar sobre la vida, valorar el pas del temps, preguntar-se sobre els desitjos i les pors més profundes.

I parla tambĂ© de com les persones ens comportem davant de fets inevitables, de les emocions exposades a la col·lectivitat, de la memĂČria, del pas del temps, de la realitat i de la imaginaciĂł.

El muntatge ens trasllada a una vetlla, darrere una cortina el difunt rodejat de flors, fora els intĂšrprets i nosaltres, que ens haurĂ­em de sentir convidats a la cerimĂČnia. En la composiciĂł d’aquesta peça ha participat el mateix equip creatiu de la primera i els mateixos ballarins, Anna Calsina, Nick Coustier i Diego Sinniger de Salas, als que s’ha afegit la ballarina francesa MarlĂšne Rostaing.

Un altre element escĂšnic clau de l’escenografia és el telĂšfon, on tenen lloc algunes escenes de l’espectacle, que volen representar l’esllanguiment del temps desprĂ©s d’una trucada que ens informa de la pĂšrdua d’algĂș proper.

Respecte a la seva decisió de no intervenir ella mateixa en escena en aquesta peça, explica: No ballo perquÚ em costa mirar des de la distància una obra en el que estic involucrada.

Si no fem les paus amb el dolor, podem assaborir o conĂšixer l’alegria?

La ballarina i coreĂČgrafa Lali AyguadĂ© FarrĂł, formada a l’Institut del Teatre i a l’escola PARTS de la coreĂČgrafa Anne Teresa de Keersmarke, ha treballat a companyies de grans coreĂČgrafs com Akram Khan, Hofesh Shechter, Roberto Olivan o Marcos Morau / La Veronal.

El 2010 va ser nominada com a ballarina excepcional pels Premis de la Crítica de Londres. Ha participat com a actriu protagonista del curt TiMECODE, guardonat amb una Palma d’Or al festival de Cannes.

LlĂ stima que la seva nova proposta de IUanMI no ens ha agradat, perquĂš en una primera visiĂł, nosaltres “salvarĂ­em” potser com a molt 5 minuts de dansa. Amb la resta de la coreografia no hem estat capaços de connectar.

Sincerament, ens vam avorrir força i durant els 50 minuts vĂ rem mirar el rellotge un munt de vegades… i aixĂČ poques vegades ens ha passat en un espectacle de dansa.

Direcció i coreografía: Lali Ayguadé
DramatĂșrgia: Jordi Oriol
Intérprets: Anna Calsina Forrellad, Nick Coutsier, MarlÚne Rostaing i Diego Sinniger de Salas
MĂșsica: Josep BaldomĂ  \ EscenografĂ­a: Xesca Salvà \ Il.luminaciĂł: Fabiana Piccoli \ VĂ­deo: Edu PĂ©rez \ ProducciĂł: Elclimamola \ ComunicaciĂł i relacions internacionals: Big Story Prod. \ DistribuciĂł nacional: Rotativa Performing Arts
Durada: 50 minuts

Leave a Reply