– Teatre – EL FANTASMA DE CANTERVILLE (🐌🐌) Teatre Condal – 2018.02.27 (temp. 17/18 – espectacle nº 208)

EL FANTASMA DE CANTERVILLE (temp. 17/18 – espectacle  nº 208)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Basat en un text original d’Oscar Wilde, un text de nova creació de Joan Yago, dirigit per Josep Maria Mestres, és la proposta que ens ofereixen al Teatre Condal.

Joan Pera és EL FANTASMA DE CANTERVILLE.

L’empresari nord-americà Hiram B. Ortis es trasllada juntament amb la seva família a un antic Castell prop d’Ascot, Anglaterra. Lord Canterville, propietari anterior de la mansió, adverteix els nous habitants que el fantasma de Sir Simon Canterville vaga per la casa des que va assassinar la seva esposa, Lady Eleonore.

Però els nous inquilins, el senyor Otis, la seva esposa Martha i la seva filla Virginia, no fan cas de l’advertència, sinó que es burlen constantment d’ell, tot i que el fantasma intenta pertorbar la pau de la família per activa i per passiva, per mantenir la seva reputació i el seu honor.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Joan Pera encarna a Sir Simon de Canterville, el re re re re re re re besavi de l’actual propietari del castell (Pep Sais), condemnat a viure eternament en ser acusat, injustament, de la mort de la seva esposa. Interpreta un personatge divertit que es belluga en una acurada escenografia, presidida per una senyorial escala. Només una persona fa companyia al fantasma, i te cura d’ell, la governanta Marigold Umney, paper que també interpreta Pep Sais.

Aquest espai misteriós acollirà la trobada entre el món immaterial d’un Lord anglès del segle XVI i una moderna família nord-americana del segle XX. Aquesta família està integrada per Sir Otis (David Olivares), Martha Otis (Betsy Túrnez) i els seus fills Cecil (Òscar Castellví) i Virginia (Elisabet Casanovas). El xoc cultural i generacional entre dos maneres d’entendre el món, una basada en el llinatge i el pes de la història, i l’altra regida pel sentit pràctic i el valor econòmic de les coses.

Totes les interpretacions són correctes destacant especialment la frescor de l’Elisabet Casanovas i la doble interpretació de Pep Sais.

Una posada en escena molt clàssica, on podem destacar els efectes que acompanyen a la trama per remarcar els poders especials del fantasma.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Aquesta obra provoca riures, però no és una comèdia hilarant i pels comentaris escoltats, queda per sota del que el públic esperava. Potser pel fet que es tracta de l’adaptació d’un relat breu d’Oscar Wilde que s’ha volgut fer a la mida de l’actor protagonista, allargant-ho fins als 100 minuts. Al nostre entendre, Joan Yago (autor de textos que ens han entusiasmat com “Sobre el fenomen de les feines de merda”, “Bluf”, “Fairfly” o “You say tomato” ha convertit la història en una mena de thriller desviant-la, una mica massa, de la comèdia.

Josep Maria Mestres va dirigir recentment a Joan Pera en “L’avar” i ha volgut repetir la fórmula amb un text de Wilde “L’únic problema que tenia és que és literatura i, per tant, necessitàvem un autor amb prou talent per poder-ho adaptar. En aquest sentit, vaig pensar de seguida en el Joan Yago perquè tinc molta complicitat amb ell. És molt divertit, molt hàbil i ha sabut captar, perfectament, l’esperit de Wilde en la seva adaptació i, a més, fer-la a la mida de Joan Pera”

Una obra que sens dubte agradarà als incondicionals de l’actor i als espectadors que busquen entreteniment al teatre.

Perquè aquesta proposta, és només això, entreteniment.

Dramaturgia:  Joan Yago a partir del original d’Oscar Wilde
Direcció: Josep Maria Mestres
Intèrprets: Joan Pera, Pep Sais, David Olivares, Betsy Túrnez, Elisabet Casanovas, Òscar Castellví
Escenografía: Pep Duran \ Vestuari: Nina Pawlowsky \ Il.luminació: David Bofarull \ Espai sonor : Jordi Bonet \ Caracterització: Toni Santos \ Ajudant de direcció: Israel Solà \ Cap de producció: Maite Pijuan \ Producció executiva: Raquel Doñoro \ Cap d’oficina técnica: Moi Cuenca \ Responsible técnic del teatre: Iván Pérez \  Premsa: Anna Casasayas i Clara M. Clavell \ Marqueting i comunicació: Publispec \ Disseny gràfic: Santi&Kco
Idioma: català
Durada: 1h 45’

Deixa un comentari