– Roda de premsa REHABILITACIÓ del TEATRE ARNAU – Sala Barts – 2018.02.26 (temp. 17/18 – RdP 065)

Roda de P.-  REHABILITACIÓ del TEATRE ARNAU – (temp. 17/18 – RdP nº 65)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Segona roda de premsa d’ahir dimecres, 28 de febrer. Aquesta a la Sala BARTS on el departament de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, havia convocat als mitjans per informar presentar el guanyador en el projecte de Rehabilitació del Teatre Arnau.

L’Arnau un teatre que porta ja 18 anys tancat i que té el suport d’un moviment veïnal, per posar-lo novament en marxa, perquè forma part de la memòria històrica de la ciutat; l’últim model que queda en peu d’un tipus de teatre “barraca” que sovintejaven a principis del segle XX a l’avinguda del Paral·lel.

‘Boca a Boca’, de l’equip d’arquitectes H Arquitectes, és la proposta guanyadora, entre les 10 finalistes. A partir d’aquest moment, l’equip guanyador ha de desenvolupar la seva proposta i materialitzar-la en un projecte executiu que ha d’estar redactat al gener del 2019, per iniciar les obres durant el primer semestre del mateix any.

El jurat del concurs ha destacat que aquesta proposta integra de manera harmoniosa els elements que es mantenen de l’edifici actual i els que s’hi incorporen de nou. A més, les peces que formen l’edifici són clares i ben organitzades per facilitar-ne tant la gestió com l’ús, i resulten fàcilment aïllables o relacionables entre si en funció de les necessitats. Això dota l’edifici d’un grau elevat de versatilitat.

La proposta mantindrà la façana, la boca de l’escenari, la forma de ferradura de la sala, la barana de l’amfiteatre i tota l’estructura de fusta (pilars, forjats, entramats de façana…). Es pretenen preservar els elements importants, convertir-los en fonamentals i afegir els mínims elements necessaris per crear un nou sistema que permeti fer aflorar la memòria, l’espai i l’acció teatrals.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

L’edifici mantindrà una disposició que inclou una planta subterrània, una altra de semisubterrània, una planta baixa i dues plantes pis, que donaran cabuda al programa funcional que va sorgir del procés participatiu d’un grup impulsor format per representants de les diferents entitats i col·lectius del teixit cultural i veïnal de la ciutat i, en especial, dels barris del Poble-sec, el Raval i Sant Antoni.

Fruit d’aquest procés, es va decidir que l’Arnau esdevingui un equipament municipal innovador que fusioni les arts escèniques, la recuperació de la memòria de l’edifici i el Paral·lel i el treball amb la comunitat dels barris contigus.

Aquest 2018 també començarà l’“Arnau itinerant”, un projecte que ha de permetre desenvolupar les activitats i les iniciatives que oferirà el Teatre Arnau en diferents espais de la ciutat, fins que el teatre estigui rehabilitat.

Us deixo aquí l’àudio de la Roda de Premsa …

Deixa un comentari