– Circ – Gala final del FESTIVAL INTERNACIONAL DE CIRC ELEFANT D’OR (🐌🐌🐌🐌🐌) – Gran Carpa a la Devesa de Girona – 2018.02.26 (temp. 17/18 – espectacle nÂș 207)

Gala final del FESTIVAL INTERNACIONAL DE CIRC ELEFANT D’OR (temp. 17/18 – espectacle nÂș 207)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba & Miquel GascĂłn

Ja feia temps que volĂ­em anar a aquest festival perĂČ principalment per motius laborals no ens havia estat possible. Enguany hem pogut assistir a la Gala de Premiats d’aquesta setena ediciĂł que per primera vegada ha exhaurit les localitats de totes les sessions, durant els 5 dies que va durar aquesta ediciĂł.

Un Festival Internacional que va nĂ©ixer l’any 2012, dirigit i presentat per GenĂ­s Matabosch i que enguany, per primera vegada, ha instal·lat les seves carpes al Camp de Mart de la Devesa de la ciutat de Girona.

This slideshow requires JavaScript.

En GenĂ­s Matabosch celebra aquest any els 20 anys de dedicació a l’ofici del circ, celebraciĂł que coincideix amb el 250 aniversari de naixement del circ modern i de la seva arribada a la nostra penĂ­nsula.

Una enorme carpa ens dĂłna la benvinguda, amplia i diĂ fana sense columnes ni cables que dificultin la visiĂł. SĂłn dos quarts de nou del vespre, a fora fa molt fred i comença a nevar. Una funciĂł que s’allargarĂ  fins a quarts de dues de la matinada amb l’entrega dels premis Elefant d’Or.

Hi han participat 88 artistes de 18 països, amb 24 atraccions de circ en competició representant 17 disciplines circenses. El jurat està format per 19 persones entre els que hi figuren els directors dels circs més importants del món.

A la gala d’aquest vespre hem pogut veure 15 nĂșmeros de circ precedits pel Royal Circus Ballet liderat per Gia Eradze de RĂșssia, que donen pas a la desfilada de tots els artistes. Molta vistositat i color. La mĂșsica estĂ  interpretada en directe per l’orquestra dirigida per Carmino d’Angelo.

En vermell indiquem els premis més importants que es van atorgar a la llarga entrega de premis que es va realitzar al final de la Gala.

1 – ELEFANT D’OR  Funambulisme a gran alçada del National Circus of Pyongyang de  Corea del Nord. Aquest nĂșmero arriscadĂ­ssim de funĂ mbuls surt per primera vegada del seu paĂ­s.

This slideshow requires JavaScript.

2 – Elefant de bronze – Malabars amb Dmitry Dubinin de RĂșssia. En el si del Royal Circus,  Dubinin excel·leix enmig d’un ballet masculĂ­ de jugadors de billar que, a ritme de tango, rivalitzen per aconseguir les boles del malabarista amb les llargues vares.

3 – El pallasso Pietro Vicentini (Pedro JosĂ© Vicente Bruno) d’Argentina amb diferents gags i una gran gestualitat, sempre amb la complicitat del pĂșblic.

4 – Elefant de bronze – Teles aĂšries amb Phoenix (Jack James Dawson) d’AustrĂ lia, amb un alt nivell tĂšcnic assolit malgrat haver començat molt tard, amb divuit anys, en el mĂłn de l’acrobĂ cia. La presentaciĂł s’inspira en la figura mitolĂČgica de FĂšnix, l’au que renaixia de les seves cendres.

5 – Malambo de Revolution Gauchos, d’Argentina. Una dansa folklĂČrica tradicional argentina que pertany a l’anomenada mĂșsica surera o meridional i que va nĂ©ixer a la pampa al voltant de l’any 1600. No es tracta prĂČpiament d’una disciplina circense, perĂČ els balls ofereixen acrobĂ cia, malabars amb la manipulaciĂł de les boleadores.

6 – El forçut Tulga (Battulga Battogtokh) de MongĂČlia. Hereu dels personatges mitolĂČgics de Sanson o Goliat, aquesta disciplina Ășnicament perviu en el circ mongol. Alça amb relativa facilitat postes d’enllumenat i a mĂ©s el fa giravoltar amb vĂ ries persones penjades del post.

7 – Els fuets de Malhaz Annayev de TurkmenistĂĄn, un nĂșmero que requereix una precisiĂł mil·limĂštrica per esquinçar minĂșsculs fragments de paper o apagar la flama d’espelmes.

8 – Elefant de bronze – Cintes aĂšries amb el duo A&J (Julia Igor Makarova i Oleksii Malyi) del Regne Unit i UcraĂŻna, un duo sorgit de la dissoluciĂł de dues parelles d’acrĂČbates de l’aire, que mostren una gran precisiĂł i dificultat en l’execuciĂł del seu treball.

9 – ELEFANT D’OR – Premi del PĂșblic – Balança russa amb barra fixa i bascula amb “els homes voladors” del National Circus of Pyongyang de Corea del Nord. És el primer cop que aquesta atracciĂł surt del seu paĂ­s i Ă©s Ășnica en la histĂČria del circ combinant la balança russa, la bĂ scula i la barra fixa.

Una mitja part serveix per estirar les cames i tancar la boca i ens prepara per a una segona part que anirĂ  seguida de la llarga entrega de premis.

El Royal Circus Ballet obre la segona part amb una vistosa coreografia amb miralls.

10 – Premi de la Imatge – Trapezi fix amb Audrey & Thomas (Audrey Labeau Thomas Rhys Evans) de França i Estats Units. Una parella que han començat a “volar” junts des del maig de 2017 i ens han ofert un encadenament d’exercicis, alguns d’ells de creaciĂł prĂČpia.

11 – El pallasso Anatoliy Okulov de RĂșssia, amb nomĂ©s trenta anys aquest cĂČmic que va crĂ©ixer en un orfenat, va estudiar volteig acrobĂ tic i medecina, al mateix temps que va muntar una banda de jazz-funk. Des de 2010 actua de pallasso en circs per RĂșssia i Xina.

12 – Elefant de plata – Escales aĂšries amb la Troupe Shatirov de RĂșssia, una important nissaga d’artistes a la que pertany Aleksandr Shatirova cap del grup i els seus fills Sabrina i Vladimir. Aquests dos, amb la parella de Vladimir, Kristina Kuznetsova i Aleksandr Zaitsev formen el quartet necessari per a efectuar el nĂșmero de les escales oscil·lants.

13 – Elefant de plata – MĂ stil xinĂšs amb Our Story (Iuliia Bezrukova i Igor Ticinschi) de RĂșssia i MoldĂ via. Una fusió mĂ gica de sobrietat, elegĂ ncia i tĂšcnica on tot estĂ  preparat amb el mĂ­nim detall, vestuari, mĂșsica i coreografia.

14 – Premi de la CrĂ­ticaElefant de plata – Equilibris amb Han Kuk Ryong de Corea del Nord, un equilibrista que ens va deixar bocabadats per la seva plasticitat i la dificultat dels exercicis amb un exercici final on ell fa l’espagat dalt d’una columna de bastons trontollant.

15 – ELEFANT D’OR – Malabars de persones amb els peus, de la Jinan Acrobatic Troupe, de la Xina, on veiem les habilitats de nombrosos acrĂČbates que salten i giravolten en els anomenats jocs icaris.

Una nova intervenciĂł del Royal Circus Ballet i la gran desfilada de tots els artistes que han participat en el Festival posen el punt final als nĂșmeros de circ i dĂłna pas a l’entrega de premis desprĂ©s de fer sortir a la pista i agrair, la feina feta als voluntaris, cambrers, mossos de pista, col·laboradors necessaris del festival i en general a tots els que d’una manera o altra han fet possible que es duguĂ©s a terme.

Una gran, grandĂ­ssima nit de circ. Molt de fred en sortir i a mig camĂ­ de tornada a Barcelona ens vam trobar l’autopista AP7 tallada per la neu, i ens van desviar per carreteres secundĂ ries, el que va provocar que arribĂ vem a casa a 2/4 de quatre de la matinada.

This slideshow requires JavaScript.

Cansats, molt cansats, perĂČ tambĂ© molt contents. L’any vinent tornarem a una altra ediciĂł d’aquest increĂŻble Festival de Circ.

Leave a Reply