– Circ – Gala final del FESTIVAL INTERNACIONAL DE CIRC ELEFANT D’OR (🐌🐌🐌🐌🐌) – Gran Carpa a la Devesa de Girona – 2018.02.26 (temp. 17/18 – espectacle nº 207)

Gala final del FESTIVAL INTERNACIONAL DE CIRC ELEFANT D’OR (temp. 17/18 – espectacle nº 207)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Ja feia temps que volíem anar a aquest festival però principalment per motius laborals no ens havia estat possible. Enguany hem pogut assistir a la Gala de Premiats d’aquesta setena edició que per primera vegada ha exhaurit les localitats de totes les sessions, durant els 5 dies que va durar aquesta edició.

Un Festival Internacional que va néixer l’any 2012, dirigit i presentat per Genís Matabosch i que enguany, per primera vegada, ha instal·lat les seves carpes al Camp de Mart de la Devesa de la ciutat de Girona.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

En Genís Matabosch celebra aquest any els 20 anys de dedicació a l’ofici del circ, celebració que coincideix amb el 250 aniversari de naixement del circ modern i de la seva arribada a la nostra península.

Una enorme carpa ens dóna la benvinguda, amplia i diàfana sense columnes ni cables que dificultin la visió. Són dos quarts de nou del vespre, a fora fa molt fred i comença a nevar. Una funció que s’allargarà fins a quarts de dues de la matinada amb l’entrega dels premis Elefant d’Or.

Hi han participat 88 artistes de 18 països, amb 24 atraccions de circ en competició representant 17 disciplines circenses. El jurat està format per 19 persones entre els que hi figuren els directors dels circs més importants del món.

A la gala d’aquest vespre hem pogut veure 15 números de circ precedits pel Royal Circus Ballet liderat per Gia Eradze de Rússia, que donen pas a la desfilada de tots els artistes. Molta vistositat i color. La música està interpretada en directe per l’orquestra dirigida per Carmino d’Angelo.

En vermell indiquem els premis més importants que es van atorgar a la llarga entrega de premis que es va realitzar al final de la Gala.

1 – ELEFANT D’OR  Funambulisme a gran alçada del National Circus of Pyongyang de  Corea del Nord. Aquest número arriscadíssim de funàmbuls surt per primera vegada del seu país.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

2 – Elefant de bronze – Malabars amb Dmitry Dubinin de Rússia. En el si del Royal Circus,  Dubinin excel·leix enmig d’un ballet masculí de jugadors de billar que, a ritme de tango, rivalitzen per aconseguir les boles del malabarista amb les llargues vares.

3 – El pallasso Pietro Vicentini (Pedro José Vicente Bruno) d’Argentina amb diferents gags i una gran gestualitat, sempre amb la complicitat del públic.

4 – Elefant de bronze – Teles aèries amb Phoenix (Jack James Dawson) d’Austràlia, amb un alt nivell tècnic assolit malgrat haver començat molt tard, amb divuit anys, en el món de l’acrobàcia. La presentació s’inspira en la figura mitològica de Fènix, l’au que renaixia de les seves cendres.

5 – Malambo de Revolution Gauchos, d’Argentina. Una dansa folklòrica tradicional argentina que pertany a l’anomenada música surera o meridional i que va néixer a la pampa al voltant de l’any 1600. No es tracta pròpiament d’una disciplina circense, però els balls ofereixen acrobàcia, malabars amb la manipulació de les boleadores.

6 – El forçut Tulga (Battulga Battogtokh) de Mongòlia. Hereu dels personatges mitològics de Sanson o Goliat, aquesta disciplina únicament perviu en el circ mongol. Alça amb relativa facilitat postes d’enllumenat i a més el fa giravoltar amb vàries persones penjades del post.

7 – Els fuets de Malhaz Annayev de Turkmenistán, un número que requereix una precisió mil·limètrica per esquinçar minúsculs fragments de paper o apagar la flama d’espelmes.

8 – Elefant de bronze – Cintes aèries amb el duo A&J (Julia Igor Makarova i Oleksii Malyi) del Regne Unit i Ucraïna, un duo sorgit de la dissolució de dues parelles d’acròbates de l’aire, que mostren una gran precisió i dificultat en l’execució del seu treball.

9 – ELEFANT D’OR – Premi del Públic – Balança russa amb barra fixa i bascula amb “els homes voladors” del National Circus of Pyongyang de Corea del Nord. És el primer cop que aquesta atracció surt del seu país i és única en la història del circ combinant la balança russa, la bàscula i la barra fixa.

Una mitja part serveix per estirar les cames i tancar la boca i ens prepara per a una segona part que anirà seguida de la llarga entrega de premis.

El Royal Circus Ballet obre la segona part amb una vistosa coreografia amb miralls.

10 – Premi de la Imatge – Trapezi fix amb Audrey & Thomas (Audrey Labeau Thomas Rhys Evans) de França i Estats Units. Una parella que han començat a “volar” junts des del maig de 2017 i ens han ofert un encadenament d’exercicis, alguns d’ells de creació pròpia.

11 – El pallasso Anatoliy Okulov de Rússia, amb només trenta anys aquest còmic que va créixer en un orfenat, va estudiar volteig acrobàtic i medecina, al mateix temps que va muntar una banda de jazz-funk. Des de 2010 actua de pallasso en circs per Rússia i Xina.

12 – Elefant de plata – Escales aèries amb la Troupe Shatirov de Rússia, una important nissaga d’artistes a la que pertany Aleksandr Shatirova cap del grup i els seus fills Sabrina i Vladimir. Aquests dos, amb la parella de Vladimir, Kristina Kuznetsova i Aleksandr Zaitsev formen el quartet necessari per a efectuar el número de les escales oscil·lants.

13 – Elefant de plata – Màstil xinès amb Our Story (Iuliia Bezrukova i Igor Ticinschi) de Rússia i Moldàvia. Una fusió màgica de sobrietat, elegància i tècnica on tot està preparat amb el mínim detall, vestuari, música i coreografia.

14 – Premi de la CríticaElefant de plata – Equilibris amb Han Kuk Ryong de Corea del Nord, un equilibrista que ens va deixar bocabadats per la seva plasticitat i la dificultat dels exercicis amb un exercici final on ell fa l’espagat dalt d’una columna de bastons trontollant.

15 – ELEFANT D’OR – Malabars de persones amb els peus, de la Jinan Acrobatic Troupe, de la Xina, on veiem les habilitats de nombrosos acròbates que salten i giravolten en els anomenats jocs icaris.

Una nova intervenció del Royal Circus Ballet i la gran desfilada de tots els artistes que han participat en el Festival posen el punt final als números de circ i dóna pas a l’entrega de premis després de fer sortir a la pista i agrair, la feina feta als voluntaris, cambrers, mossos de pista, col·laboradors necessaris del festival i en general a tots els que d’una manera o altra han fet possible que es dugués a terme.

Una gran, grandíssima nit de circ. Molt de fred en sortir i a mig camí de tornada a Barcelona ens vam trobar l’autopista AP7 tallada per la neu, i ens van desviar per carreteres secundàries, el que va provocar que arribàvem a casa a 2/4 de quatre de la matinada.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Cansats, molt cansats, però també molt contents. L’any vinent tornarem a una altra edició d’aquest increïble Festival de Circ.

Deixa un comentari