– Dansa – VIATGE AL CENTRE DE LA TERRA (🐌🐌🐌+🐚) – Teatre Nacional de Catalunya – 2018.02.22 (temp. 17/18 – espectacle nÂș 201 i RdP 061)

VIATGE AL CENTRE DE LA TERRA (temp. 17/18 – espectacle  nÂș 201)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba & Miquel GascĂłn

El TNC ha programat per aquestes dates una proposta de dansa, dins de la seva programació familiar, en funcions matinals exclusives per escoles o per famĂ­lies en horaris habituals. VIATGE AL CENTRE DE LA TERRA ja es va poder veure a Barcelona l’any 2015 dins de la programaciĂł del Grec d’aquell any.

Entremig, aquesta proposta ha girat per un munt de Festivals i ciutats europees: Feria Europea de Teatro para niños. España (2015) –  Festival de ThĂ©Ăątre Le Grand Bornand. France (2016) – Festival Internacional de las Artes del Movimiento de Tenerife. 2016 – ThĂ©Ăątre de l’Archipel, Perpignan, France (2016)  – Festival Saperlipopette, Montpellier, França (2017) – International Children’s Festival. Sibenik, Croatia (2017) – Kotor Festival of Theatre for Children, Montenegro (2017) – Le Diapason, Saint Marcellin, França (2017) – Le Safran, ScĂšne conventionnĂ©e, Amiens, França (2018) i La Villette, ParĂ­s, França 2018.

Ahir al matí al TNC, vaig poder assistir a la primera representació escolar i posterior roda de premsa a la Sala Tallers.

This slideshow requires JavaScript.

La Companyia Roseland Musical juntament amb Manuel Veiga (dramatĂșrgia), Anna Planas (coreografia) i Franc Aleu (creaciĂł de l’audiovisual), han aixecat aquesta proposta tecnolĂČgicament sorprenent, per tal d’apropar la dansa als nens i adolescents, perĂČ tambĂ© amb la intenciĂł de fer palĂšs que la Cultura és essencial per l’Ă©sser humĂ …. i ho fan a travĂ©s de les noves tecnologies, a les que estan acostumades les noves generacions.

Un parell de pantalles envolten als tres ballarins, on es projecten imatges en moviment, creades per Franc Aleu i que ens transporta en un viatge imaginari que beu de la coneguda novel·la de Jules Verne, perĂČ adaptada al mĂłn actual.

Dues germanes, l’Eva i l’Ava, decideixen seguir les passes d’un avantpassat seu i se’n van a IslĂ ndia, on trobaran en Hans, el guia que les conduirĂ  en un viatge cap al centre del planeta. Un descens en quĂš els ballarins descobriran Ă©ssers i paisatges increĂŻbles, aixĂ­ com residus culturals que la humanitat ha deixat enrere.

This slideshow requires JavaScript.

Tres disciplines de dansa, tres ballarins que interactuen amb les imatges projectades. Mariona Camelia Ă©s la ballarina de dansa contemporĂ nia, Cristina Miralles la que ens introdueix a la dansa clĂ ssica i Marcos Elvira, el personatge que “ajuda” a les germanes a assolir l’Ăšxit, que balla en estil “break dance”.

Jo ahir estava totalment envoltat de nanos i vaig poder veure i escoltar les seves reaccions durant l’espectacle i en acabar el mateix. A mi personalment m’ha agradat força, en bona part perquĂš intueixo la gran dificultat per aixecar un espectacle d’aquestes caracterĂ­stiques, que de ben segur Ă©s molt complicat tecnolĂČgicament i tambĂ© em puc imaginar el difĂ­cil que Ă©s, ballar sense veure el pĂșblic com dins d’una “capsa de sabates”, com desprĂ©s ens comentaran els ballarins a la Roda de premsa.

El que no tinc tan clar Ă©s que aquesta dificultat artĂ­stica i tecnolĂČgica sigui captada pels infants a la que estĂ  dirigida, aspecte que evidentment per a ells no tĂ© la importĂ ncia mĂ©s mĂ­nima. PerĂČ escoltant els seus comentaris tampoc no tinc tant clar que l’espectacle acabes d’agradar a la majoria de nanos que omplien ahir la sala; potser perquĂš estĂ  fet per adults amb la intenciĂł d’arribar als infants, si, perĂČ finalment per adults.

This slideshow requires JavaScript.

La dificultat de fer atractiu el Teatre i la dansa a aquestes generacions, es força complicat quan s’ha de lluitar amb altres mitjans que per ells sĂłn molt mĂ©s atractius i que tenen cada dia al seu abast, com poden ser els videojocs, la televisiĂł o el fascinant mĂłn d’Internet.

Crec que es tracta d’una proposta que encara que està dins del cicle “El TNC Petit”, pot agradar tant o mes als adults.

La Roda de premsa la va presentar el director artĂ­stic Xavier AlbertĂ­, i vĂ rem poder escoltar a Marta Almirall (direcciĂł artĂ­stica de l’espectacle), Manuel Veiga responsable de la dramatĂșrgia i Anna Planas (direcciĂł coreogrĂ fica), aixĂ­ com als tres ballarins. Malauradament Franc Aleu, no va poder estar present i Ă©s una llĂ stima perquÚ l’espectacle se sustenta en bona part en el seu extraordinari treball audiovisual.

Anna Planas – Manuel Veiga – Marta Almirall -Xavier AlbertĂ­

Ens han parlat de la mĂșsica electrĂČnica de l’inici de l’espectacle i desprĂ©s com aquesta s’ha transformat en clĂ ssica … o mĂ©s endavant durant el viatge amb aviĂł fent la volta al mĂłn, s’han anat escoltant petits fragments de mĂșsiques dels paĂŻsos que veiem en imatges, fins a arribar a IslĂ ndia on hem pogut escoltar mĂșsiques i passos de dansa d’aquell paĂ­s.

S’ha parlat de les imatges de la gran biblioteca, on es guarda el mĂ©s representatiu de la cultura de totes les civilitzacions al centre de la terra, de l’escena dels dinosaures i de les deixalles que el ésser humĂ  inunda el planeta, representat per la cançó Money Money de Cabaret. Un espectacle replet de mĂșsiques i d’imatges, perĂČ gairebé sense paraules.

Mariona Camelia – Marcos Elvira – Cristina Miralles – Anna Planas – Manuel Veiga – Marta Almirall

TambĂ© s’han pogut escoltar mĂșsiques tradicionals com la hindĂș i fins i tot s’ha fet un homenatge a la nostra terra amb el tradicional ball de bastons, fins a l’explosiĂł del crater que ha retornat als protagonistes a la superfĂ­cie.

Us deixo aquĂ­ l’Ă udio de la presentaciĂł …

Autoria: Roseland Musical i Franc Aleu
Amb:  Cristina Miralles, Mariona Camella i Marcos Elvira
DirecciĂł artĂ­stica: Marta Almirall  / Dramatúrgia: Manuel Veiga  / Direcció audiovisual: Franc Aleu / Direcció coreogràfica: Anna Planas / Vestuari: Patra Ariño i Roseland Musical/ Il·luminaciĂł i so: Gonzalo Colosia / VĂ­deo: Jordi Pont / Marcel BagĂł

Leave a Reply