– Voltar per la Literatura – LLEUGERA SANG (🐌🐌🐌) de Xavier Zambrano – 2018.02.21 – (temp. 17/18 – llibre nº 022)

LLEUGERA SANG de Xavier Zambrano – (temp. 17/18 – llibre nº 022)

Per Imma Barba

Aquesta és la primera incursió en la novel·la negra, que com a escriptor, ha fet Xavier Zambrano. Com a traductor, ha traduït al català autors del gènere negre com Dennis Lehane i Philip Kerr, o els relats de Sherlock Holmes.

LLEUGERA SANG és un llibre que vol ser un homenatge als clàssics del gènere negre nord-americà, cinema o literatura, un homenatge a l’estil pulp de mitjans del segle XX.

L’autor ens presenta el detectiu Marc Olier que fa anys que viu i dorm al despatx, a l’ample sofà de cuir encetat que va comprar amb l’optimisme imbècil dels primers temps. Feia dos anys de les Olimpíades i tothom semblava encara immers en una ressaca còsmica: contractistes desvagats, comissionistes sense ningú a qui fiblar, polítics que s’oblidaven de la reelecció a força de copes no gens esportives.

Un protagonista deixat de la sort, que encadena una cigarreta darrera una altra i beu whisky a tota hora. Una novel·la ambientada als anys noranta, en un món on encara no hi ha internet, ni pràcticament telèfons mòbils i on encara pagàvem en pessetes.

Olier i Daniel són germans bessons i es veuen implicats en una trama de xantatges que obliga en Olier a buscar a una jove, Estel Costajussà, de bona posició econòmica, que no vol ser trobada.

Els escenaris utilitzats a la novel·la ens són propers.

Una trama senzilla en què predomina l’acció. Un text molt ben escrit, amb un vocabulari perfectament escollit pel seu autor.

Un llibre amb força personatges secundaris, amics dels baixos fons proveïdors d’armes, banquers, prostitutes o personatges de l’alta societat, i uns diàlegs plens d’ironia. Fàcil de llegir i amb una trama ben construïda, contundent.

Xavier Zambrano (Sant Sadurní d’Anoia, 1977) és llicenciat en Filologia anglesa, traductor i escriptor. Ha publicat els poemaris “Malvestats i paisatges” (2014) guanyador del 15e premi de poesia Joan Duch per a Joves Escriptors,  “Marxarà el circ” (2015) i “Va durar” (2017), premi López-Picó de la Vila de Vallirana.

Títol: Lleugera sang
Autor: Xavier Zambrano 
Editorial: Llibres del Delicte
Data de publicació: gener 2018
Idioma: català 
Pàgines: 170

Leave a Reply