– Voltar per la Literatura – LLEUGERA SANG (🐌🐌🐌) de Xavier Zambrano – 2018.02.21 – (temp. 17/18 – llibre nÂș 022)

LLEUGERA SANG de Xavier Zambrano – (temp. 17/18 – llibre nÂș 022)

Per Imma Barba

Aquesta és la primera incursió en la novel·la negra, que com a escriptor, ha fet Xavier Zambrano. Com a traductor, ha traduït al català autors del gÚnere negre com Dennis Lehane i Philip Kerr, o els relats de Sherlock Holmes.

LLEUGERA SANG Ă©s un llibre que vol ser un homenatge als clĂ ssics del gĂšnere negre nord-americĂ , cinema o literatura, un homenatge a l’estil pulp de mitjans del segle XX.

L’autor ens presenta el detectiu Marc Olier que fa anys que viu i dorm al despatx, a l’ample sofĂ  de cuir encetat que va comprar amb l’optimisme imbĂšcil dels primers temps. Feia dos anys de les OlimpĂ­ades i tothom semblava encara immers en una ressaca cĂČsmica: contractistes desvagats, comissionistes sense ningĂș a qui fiblar, polĂ­tics que s’oblidaven de la reelecciĂł a força de copes no gens esportives.

Un protagonista deixat de la sort, que encadena una cigarreta darrera una altra i beu whisky a tota hora. Una novel·la ambientada als anys noranta, en un mĂłn on encara no hi ha internet, ni prĂ cticament telĂšfons mĂČbils i on encara pagĂ vem en pessetes.

Olier i Daniel sĂłn germans bessons i es veuen implicats en una trama de xantatges que obliga en Olier a buscar a una jove, Estel CostajussĂ , de bona posiciĂł econĂČmica, que no vol ser trobada.

Els escenaris utilitzats a la novel·la ens són propers.

Una trama senzilla en quÚ predomina l’acciĂł. Un text molt ben escrit, amb un vocabulari perfectament escollit pel seu autor.

Un llibre amb força personatges secundaris, amics dels baixos fons proveïdors d’armes, banquers, prostitutes o personatges de l’alta societat, i uns diàlegs plens d’ironia. Fàcil de llegir i amb una trama ben construïda, contundent.

Xavier Zambrano (Sant SadurnĂ­ d’Anoia, 1977) Ă©s llicenciat en Filologia anglesa, traductor i escriptor. Ha publicat els poemaris “Malvestats i paisatges” (2014) guanyador del 15e premi de poesia Joan Duch per a Joves Escriptors,  “MarxarĂ  el circ” (2015) i “Va durar” (2017), premi LĂłpez-PicĂł de la Vila de Vallirana.

Títol: Lleugera sang
Autor: Xavier Zambrano 
Editorial: Llibres del Delicte
Data de publicació: gener 2018
Idioma: català 
Pàgines: 170

Leave a Reply