– Voltar per la Literatura – LLEUGERA SANG (馃悓馃悓馃悓) de Xavier Zambrano – 2018.02.21 – (temp. 17/18 – llibre n潞 022)

LLEUGERA SANG de Xavier Zambrano聽–聽(temp. 17/18 – llibre n潞 022)

Per Imma Barba

Aquesta 茅s la primera incursi贸 en la novel路la negra, que com a escriptor, ha fet Xavier Zambrano. Com a traductor, ha tradu茂t al catal脿 autors del g猫nere negre com Dennis Lehane i Philip Kerr, o els relats de Sherlock Holmes.

LLEUGERA SANG 茅s un llibre que vol ser un homenatge als聽cl脿ssics聽del g猫nere negre nord-americ脿, cinema o literatura, un homenatge a l’estil聽pulp聽de mitjans del segle XX.

L’autor ens presenta el detectiu Marc Olier que fa anys que viu i dorm al despatx, a l’ample sof脿 de cuir encetat que va comprar amb l’optimisme imb猫cil dels primers temps. Feia dos anys de les Olimp铆ades i tothom semblava encara immers en una ressaca c貌smica: contractistes desvagats, comissionistes sense ning煤 a qui fiblar, pol铆tics que s’oblidaven de la reelecci贸 a for莽a de copes no gens esportives.

Un protagonista deixat de la sort, que encadena una cigarreta darrera una altra i beu whisky a tota hora. Una novel路la ambientada als anys noranta, en un m贸n on encara no hi ha internet, ni pr脿cticament tel猫fons m貌bils i on encara pag脿vem en pessetes.

Olier i Daniel s贸n germans bessons i es veuen implicats en una trama de xantatges que obliga en Olier a buscar a una jove, Estel聽Costajuss脿, de bona posici贸 econ貌mica, que no vol ser trobada.

Els escenaris utilitzats a la聽novel路la聽ens聽s贸n聽propers.

Una trama senzilla聽en qu猫聽predomina l’acci贸. Un text molt ben escrit, amb un vocabulari perfectament escollit pel seu autor.

Un llibre amb for莽a personatges secundaris, amics dels baixos fons prove茂dors d鈥檃rmes, banquers, prostitutes o personatges de l鈥檃lta societat, i uns di脿legs plens d鈥檌ronia. F脿cil de llegir i amb una trama ben constru茂da, contundent.

Xavier Zambrano (Sant Sadurn铆 d鈥橝noia, 1977) 茅s llicenciat en Filologia anglesa, traductor i escriptor. Ha publicat els poemaris 鈥Malvestats i paisatges鈥 (2014) guanyador del 15e premi de poesia Joan Duch per a Joves Escriptors, 聽鈥Marxar脿 el circ鈥 (2015) i 鈥Va durar鈥 (2017), premi L贸pez-Pic贸 de la Vila de Vallirana.

T铆tol:聽Lleugera sang
Autor: Xavier Zambrano聽
Editorial:聽Llibres del Delicte
Data de publicaci贸:聽gener 2018
Idioma:聽catal脿聽
P脿gines:聽170

Deixa un comentari