– Concert de l’OBC – CENTENARI BERNSTEIN聽(馃悓馃悓馃悓馃悓)聽– L’Auditori – 2018.02.18 (temp. 17/18 – espectacle n潞 195)

CENTENARI BERNSTEIN (temp. 17/18 – espectacle n潞 195)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Ahir diumenge al mat铆, v脿rem assistir a un altre concert de l’OBC; aquest no pertanyia al nostre torn d’abonament, per貌 ens feia especial il路lusi贸 per la interpretaci贸 de la Simfonia n煤m. 3 “Kaddish” de Leonard Bernstein, despr茅s de l’extraordinari concert de fa unes setmanes amb la projecci贸 de WEST SIDE STORY (per cert aquest es tornar脿 a programar el 18 i 19 de juliol).

Un concert molt variat i llarg d’una durada que va sobrepasar les dues hores i mitja i que encara que estava programat per celebrar el centenari del naixement de Bernstein, unicament una de les 4 pe莽es interpretades era d’aquest compositor.

1 – ARNAU TORDERA (Tona 1986)

Illa Esperan莽a. (馃悓馃悓馃悓) – Estrena absoluta.

Un enc脿rrec de l’OBC pel projecte ET TOCA A TU (programa d’integraci贸 social), amb la participaci贸 de la Big Band de l’Institut Guillem Cat脿 i la Coral Escodines. Aquesta pe莽a neix d’una pluja d’idees compartida amb els alumnes de l’Institut Guillem Cat脿 de Manresa i 茅s l’indret privilegiat on Tordera situa tot all貌 que aquests joves desitgen per millorar el m贸n que ens envolta.

Una m煤sica que entra f脿cilment a les o茂des de tot tipus de p煤blic i for莽a encomanadissa, per la seva senzillesa. Un concert amable i participatiu amb un munt de gent jove a sobre l’escenari compartint els seus anhels amb la millor orquestra de Catalunya.

Ll脿stima que la direcci贸 del director titular de l’OBC, Kazushi Ono, no va calibrar b茅 el volum excessiu de l’orquestra que va tapar for莽a l’espl猫ndida Coral.

2 – AARON COPLAND (Brooklyn 1900 – North Tarrytown 1990)

El Sal贸n M茅xico聽(馃悓馃悓馃悓+馃悮)

Aquesta pe莽a va ser el resultat d鈥檜na primera visita a M猫xic que Aaron va allargar cinc mesos. L鈥檕bra duu per t铆tol el nom d鈥檜na sala de ball de la capital i recull quatre melodies tradicionals mexicanes com a base d鈥檜n breu poema tonal, amb una orquestraci贸 acolorida i una vitalitat r铆tmica i exuberant, aparentment despreocupada. 聽Amb posterioritat Bernstein en va fer una transcripci贸 per a piano molt efectiva.

3 – MAX BRUCH (Cologne 1838 – Friedenau 1920)

Concert per a viol铆 i orquestra n煤m. 1 en Sol Menor, op. 26聽(馃悓馃悓馃悓馃悓馃悓)

Bruch 茅s un d’aquells compositors injustament conegut per una 煤nica obra: el seu primer Concert per a viol铆. Tot i que no era violinista, els seus tres concerts per a aquest instrument van ser inspirats per l’amistat amb int猫rprets eminents, com Joseph Joachim i Pablo de Sarasate. El virtuosisme, la calidesa mel貌dica i l’elevada inspiraci贸 de l’obra superen qualsevol classificaci贸 dins d’un per铆ode, i la converteixen en expressi贸 art铆stica atemporal.

De ben segur i per la meva sorpresa va ser la millor pe莽a del mat铆 d’ahir, i va tenir molt a veure perqu猫 va ser interpretada per un dels violinistes m茅s reconeguts mundialment, en Nikolaj Znaider, que ens va deixar sense al猫, en una de les millors interpretacions al viol铆 que recordem. L’Auditori es va venir abaix pels aplaudiments i Nikolaj ens va obsequiar amb un bis preci贸s de Bach.

Finalment despr茅s d’un breu descans, la segona part del concert la va protagonitzar l’esperada “Kaddish”.

4 – LEONARD BERNSTEIN (Lawrence, Massachussetts 1918 – New York 1990)

Simfonia n煤m. 3 鈥滽addish鈥– 聽1a audici贸聽(馃悓馃悓馃悓馃悓)

La Simfonia duu el nom de la preg脿ria jueva per als morts que el compositor va dedicar a la mem貌ria de J. F. Kennedy, el primer president cat貌lic dels Estats Units. La simfonia es troba a mig cam铆 entre una afirmaci贸 de fe i una revolta metaf铆sica, perqu猫 apareixen tamb茅 sentiments de rebel路li贸, dolor i dubte sobre un D茅u incapa莽 de donar pau i prevenir la mort. 脡s una obra altament teatral i dram脿tica, que combina un text parlat amb textos cantats en arameu i hebreu, i en la qual el cor ha de cantar, cridar, aplaudir i, fins i tot, donar cops de peu a terra.

Per l’ocasi贸, una grandiosa posada en escena amb l’OBC al complet i la col路laboraci贸 de l’Orquestra Simf貌nica de l’Esmuc, la soprano Ilona Krzywicka, el narrador Andrew Tarbet i els Cors seg眉ents: Cor Lieder C脿mera, Cor Madrigal i Veus, Cor Infantil Amics de la Uni贸.

Al grandi贸s escenari de L’Auditori no hi cabia ni una agulla, i tot feia preveure un concert inoblidable…. i malgrat que ens va agradar i molt en alguns moments, l’excessiu protagonisme del narrador, va fer que en alguns moments no ens acabes de fer el pes. Sense cap mena de dubte, almenys per nosaltres, el millor de tot va ser la interpretaci贸 dels cors i alguns moments m脿gics dels instruments de corda.

Us deixo l’enlla莽 amb l’脿udio sencer del concert que es va retransmetre en directe per Catalunya Radio …

http://www.ccma.cat/audio/embed/991912

Orquestra Simf貌nica de Barcelona i Nacional de Catalunya
Kazushi Ono, director
Nikolaj Znaider, viol铆
Ilona Krzywicka, soprano
Andrew Tarbet, narrador
Cor Lieder C脿mera (director: Eduard Vila i Perarnau) –聽Cor Madrigal (directora: Mireia Barrera) –聽VEUS- Cor Infantil Amics de la Uni贸 (director: Josep Vila i Jover)
Et Toca a tu: Big Band de l’institut Guillem Cat脿 i Coral Escodines
Amb la col路laboraci贸 de l’Orquestra Simf貌nica de l’Escola Superior de M煤sica de Catalunya (ESMUC)

Deixa un comentari