– Teatre – HISTORIA DE UNA REVENTADA ARGENTINA (🐌🐌) – Versus Teatre – 2018.02.04 (temp. 17/18 – espectacle nº 188)

HISTORIA DE UNA REVENTADA ARGENTINA (temp. 17/18 – espectacle nº 188)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Ahir diumenge a la tarda, malgrat la pluja, ens vam apropar al Versus Teatre atrets per dues coses, el director i l’actriu de la proposta.

Es tracta de la peça HISTORIA DE UNA REBENTADA ARGENTINA que amb textos de Alejandro Urdapilleta, interpreta l’actriu Ailin Migliora dirigida per Daniel J.Meyer.

Alejandro Urdapilleta (1954-2013) fou actor i autor nascut a l’Uruguai però que va desenvolupar tota la seva carrera a l’Argentina. Abans, i després de deixar els estudis, havia viatjat a Europa on va treballar de majordom a Londres i va arribar a mendicar a Espanya fins que va orientar la seva vida cap al teatre. Va tornar a Buenos Aires, als anys 80 i va desenvolupar uns personatges basats en personalitats de la realitat argentina, dotant-los de poesia però portant-los al terreny de l’absurd i el ridícul.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

En HISTORIA DE UNA REBENTADA ARGENTINA “La Lola Migliora” decideix explicar la seva història personal i un munt d’anècdotes d’argentina rebentada, absurdes i políticament incorrectes.

Un ésser femení i masculí en la seva justa mesura i en la seva extrema desmesurada, de família aristòcrata, però que decideix viure una vida en la pobresa, ens explica la història: la seva infància, el seu primer amor, la seva relació filial-maternal, la seva sexualitat. Aquest maremágnum de coses que, vist des dels ulls de l’absurd cru algunes vegades, poètic en unes altres, empenyerà a aquest ésser a anar-se de Buenos Aires, a la recerca de… La felicitat? La plenitud? L’aventura? O simplement fugir… sense motiu algun i simplement complicar-se la vida com qualsevol argentí burgès.

El seu viatge passarà pels llocs més inhòspits de la terra, realitzant les tasques i treballs més extravagants i coneixent els personatges més diversos. De cada parada del recorregut, aprendrà una cosa. La qual, li faran tornar a Buenos Aires, per desencadenar un ordre, més desordenat encara, de la “puta vida” que té allí.

Una proposta amb una tonalitat crua i rabiosa acompanyada de música, com diu Daniel J.Meyer, de tots els colors (cantada, escoltada, ballada), amb ball i performance en una interpretació sense treva. Un espectacle tragicòmic on l’actriu desenvolupa el seu paper amb molta desimboltura tot i que a nosaltres nos ens va acabar d’arribar. Una posada en escena on l’Ailin interactua amb el públic al mateix temps que ens explica la història de la seva vida mirant-se directament als ulls.

Un espectacle No d’humor, però sí amb gràcia. No de tristesa, però sí amb nostàlgia. Sí d’entranyes, sí d’afecte, Sí de lliurament, i sí perquè sí.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Ailin Migliora és una actriu a la que nosaltres vam veure en la seva tesina d’interpretació a l’Institut del Teatre, PARTIDA de Bárbara Becker, i a la que prèviament havíem vist treballar a ¿ QUE TE HABRÁN HECHO TUS OJOS ?, de Gabriel Beck. Una actriu polifacètica que ens agrada per la seva espontaneïtat.

Daniel J.Meyer és un dels fundadors de la companyia Descartable Teatre al que vam descobrir com a director a FUSELLS, de Bertold Bretch i com a dramaturg i director a ABANS, una proposta que es va representar a diversos espais de les Galeries Maldà.

Una proposta nascuda de la trobada a Barcelona de dos argentins, Daniel J. Meyer, que quan estudiava escollia els textos d’Alejandro Urdapilleta, i Ailin Migliora, i decideixen que aquesta “argentinidad non for export” ha de ser explicada per desmitificar als argentins de Barcelona. Un projecte que vol parlar dels emigrants argentins, “l’argentinitat més argentina“.

Una proposta amb la que malauradament no hem connectat gaire … i no sabem explicar per quina causa, …. el text ens ha semblat interessant, però no sabem si és degut a la direcció o la interpretació, … que no ens ha atrapat, malgrat que a priori tenia tots els elements a favor seu.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Dramatúrgia i direcció: Daniel J. Meyer
Textos: Alejandro Urdapilleta
Intérpret: Ailin Migliora
Producció: Descartable Teatre / Ajudant de direcció: Cristina Arenas / Disseny d’il·luminació: Natalia Ramos / Disseny gràfic: Oscar Jarque
 Idioma: castellà
Durada: 70 minuts

Deixa un comentari