– Dansa – PROTAGONIST (Cullberg ballet) (🐌🐌) – Mercat Flors – Sala MAC – 2018.02.02 (temp. 17/18 – espectacle nÂș 185)

PROTAGONIST (Cullberg ballet) (temp. 17/18 – espectacle nÂș 185)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts EscĂšniques – 

Per Imma Barba & Miquel GascĂłn

VĂ rem comprar les entrades d’aquest espectacle fa uns quatre mesos i Ă©s que tenĂ­em grans expectatives d’aquesta proposta internacional de dansa; malauradament les expectatives no s’han complert.

Jefta van Dinther (Utrecht, 1980) Ă©s un coreĂČgraf i ballarĂ­ criat a SuĂšcia i format a Holanda; treballa entre Estocolm i BerlĂ­n i el seu treball es caracteritza per un enfocament fĂ­sic enĂšrgic que comporta una investigaciĂł del moviment en si mateix. En els seus espectacles, el cos en moviment, centre de la seva obra, interactua amb la llum, el so i els diferents materials fins a acabar units en un tot.

Alguna de les seves obres més importants són Plateau Effect (2013) i Protagonist (2016), ambdues produïdes pel Cullbergbaletten; As It Empties Out (2014), This is Concrete (2012), Grind (2011), The Blanket Dance (2011), així com la més recent Dark Field Analysis (2017).

En la seva Ășltima etapa, Cullberg Ballet, la Companyia Nacional de Dansa de SuĂšcia, ha fet un canvi radical a l’hora d’enfocar la seva visiĂł de la dansa: ha passat d’un ballet clĂ ssic a produir a peces contemporĂ nies de joves artistes.

Segons Jefta van Dinther PROTAGONIST Ă©s un viatge que ens convida a lluitar i a esforçar-nos, a somiar i a tenir esperança, a deixar-nos atrapar per les nostres prĂČpies histĂČries i a preocupar-nos prou de manera que encara estĂ  per venir. PerĂČ en algun lloc al llarg del viatge, les persones que estan en escena trien un altre camĂ­: en un sentit evolutiu, retrocedeixen per reconnectar amb el que els envolta. Com si decidissin d’una manera conscient estar presents.

La proposta ens vol transmetre la idea de que els humans en primer lloc, som animals. La regressió també es pot entendre com una mena de desobediÚncia civil, una forma de resistÚncia. Ajuntar-se per fer alguna cosa junts, alguna cosa que sigui realment important.

PROTAGONIST és una parĂ bola sobre els vincles, l’aliança i l’afecte, perĂČ tambĂ© sobre l’aĂŻllament, el control i el distanciament. Al llarg de tot l’espectacle, l’instint, la resistĂšncia i la compulsiĂł esdevenen testimonis de la batalla que ha de lluitar cada individu. I en la lluita per encaixar, a la recerca d’una creença o d’un significat comuns, la comunitat va agafant forma.

Aquesta peça compta amb la veu d’Elias, artista revelaciĂł de SuĂšcia de 2015.

Un espectacle de dansa d’una durada d’uns 60 minuts, que ens ha desconcertat en els seus primers 45 minuts (i aixĂČ al nostre entendre Ă©s massa temps), ja que els ballarins deambulen en grups o individualment per l’espai escĂšnic, tot i semblar que estan passejant mĂ©s que ballant.

Sabem del cert que es tracta d’una coreografia molt estudiada on tots els moviments estan mil·limetrats, perĂČ sincerament la sensaciĂł que hem tingut nosaltres, Ă©s que… en el suposat que els nostres dos  fills (que no tenen ni idea de dansa), s’haguessin colat en aquesta posada en escena, els espectadors no s’haurien ni adonat que no formaven part de la proposta.

Durant aquesta primera part de la proposta escĂšnica, gairebĂ© cap sincronia entre ells, si exceptuem un parell d’escenes molt curtes, en una seqĂŒĂšncia de moviments que vistos des de fora, sembla mĂ©s aviat una trobada de joves en la seva vida habitual, en el que segurament pretĂ©n ser una mena de reflexiĂł sobre la humanitat, sobre la manera com es congrega la gent i la manera com aquesta adopta i accepta rols determinats.

De sobte els 15 ballarins comencen a despullar-se a poc a poc i un cop els 15 resten completament nus a l’escenari, sorgeix l’animalitat i la regressiĂł cultural vers a una societat primitiva, on els seus moviments s’assemblen molt a simis. És llavors en aquests darrers 15 minuts quan realment l’espectacle ens ha començat a interessar i hem sortit de l’avorriment en el quĂš havĂ­em caigut fins aleshores.

Aquesta darrera part ens ha agradat i no pas per la nuesa dels ballarins, sinĂł perquĂš visualment ens ha fet despertar d’aquell sopor en quĂš havĂ­em caigut; per sort aquests 15 darrers minuts els hem gaudit.

Malgrat tot, hem de reconĂšixer que l’espectacle en el seu conjunt, ens ha decebut força.

Coreografia, direcciĂł i text Jefta van Dinther
Amb Adam SchĂŒtt, Anand Bolder, Camille Prieux, Daniel Sjökvist, DarĂ­o Barreto Damas (convidat), Eleanor Campbell, Georges Hann, Gesine Moog, Giacomo Citton, Katie Jacobson, Linda Adami, NĂșria Guiu Sagarra, Suelem de Oliveira da Silva, Unn Faleide, Vincent Van der Plas
MĂșsica i disseny so David Kiers / Veu ELIAS / Disseny il·luminaciĂł Minna Tiikkainen

Quant a Miquel Gascon

ViatgermanĂ­ac i Teatraire de Pro, engrescat per gaudir al mĂ xim de les activitats culturals que es realitzen a Barcelona i Catalunya, ja sigui teatre, mĂșsica, ĂČpera o cinema.
Aquesta entrada s'ha publicat en Dansa i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interÚs l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'estĂ  connectant a %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.