– Teatre – KABARETT PROTOKOLL (🐌🐌🐌🐌) – Teatre Romea – 2018.01.26 (temp. 17/18 – espectacle nº 176)

KABARETT PROTOKOLL (temp. 17/18 – espectacle nº 176)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Divendres al vespre, al Off Romea, vam poder veure aquesta proposta que es va estrenar fa dos anys al Maldà. És una producció de La Bacanal, que ha girat per diversos llocs de la geografia catalana i ara ha aterrat al vestíbul del Teatre Romea fins al 24 de febrer.

KABARETT-PROTOKOLL és una peça que recupera l’esperit i les cançons dels cabarets alemanys i ho porta al present.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Un actor amb idees,
una directora d’ideals,
una dramaturga estressada
i un pianista lacònic
assagen alguna cosa
que vol ser un espectacle de cabaret.
Bé, ho intenten.
Però passen coses.
Ja ho té això d’assajar amb públic.
Coses de l’assaig i coses del directe.
Ells s’ho han buscat.
Afortunadament, només és un assaig.
Ja estrenaran algun dia.

Als anys trenta del segle passat, des de l’escena dels cabarets berlinesos, persones que estaven en contra del feixisme es permetien opinar i criticar, sempre sota la pàtina de l’humor, amb la paraula i la música. Artistes com Bertolt Brecht, Ernst Toller, Kurt Tucholsky, Hans Eisler i Friedrich Hollaender, provocaven la riallada dels espectadors, al mateix temps que explicaven el que estava passant i alertaven de l’ascens imparable del nazisme. Una pràctica perillosa que molts van pagar amb l’exili, la presó, l’assassinat o el suïcidi.

Malauradament, ara mes que mai, les seves paraules segueixen vives. I d’aquí va néixer Kabarett-Protokoll amb dramatúrgia de l’Helena Tornero, i que ens presenten com un espectacle amb estrena inversa, on els espectadors paguen per assistir als assajos i intervenir en el procés de creació. Segons explica la mateixa Tornero al mateix serveix per fer una primera denúncia sobre la situació de la gent del teatre, els assajos no es paguen, comences a cobrar quan s’estrena l’espectacle“.

Un espectacle on participen la mateixa Helena Tornero, Oriol Genís, el músic Oscar Machancoses, la directora de l’obra Ester Nadal i Júlia Genís. Tots actuen, canten i ballen.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Amb gags “de sempre” i d’altres adaptats a la situació política actual, començant per l’aplicació de la Llei mordassa, o el seguit de fets que van començar la passada tardor.

Una reflexió sobre la necessitat de combatre des del teatre i des de l’humor la rapida evolució de les societats europees cap al feixisme, o si mes no, l’oportunitat d’expressar en veu alta el que sentim i treure la rabia que de mica en mica s’acumula dins nostra.

Tot això mentre ells parlen i anoten els números que conformaran l’espectacle de cabaret que, quan estigui acabat, estrenaran, i que com a bon cabaret han de contenir música, cançons, màgia, strip-tease, lluentons i plomes.

Una proposta on intuïm un procés de creació teatral al mateix temps que ens ofereixen números de cabaret i gags que, com el dedicat a la Virgen del Rocio, o els del taxista, ens han fet petar de riure. I entremig, ens van parlar seriosament de fets de la nostra realitat política o de la realitat teatral de les persones que hi treballen.

Excel·lent el treball de l’Oriol Genis magníficament acompanyat de la resta de l’equip i de la música interpretada en directe al piano.

Creiem que els responsables de la proposta, intenten que a cada sessió intervingui un artista convidat per fer un “cameo” i enriqueixi aquest “assaig” cabareter. Nosaltres vàrem tenir la sort de poder veure a Toni Albà cantar una napolitana…. i deu ni do la veu que té.

Una nit diferent, en la que vàrem gaudir de valent i sobretot riure moltíssim.

Dramaturgia: Helena Tornero
Direcció: Ester Nadal
Direcció musical: Oscar Machaconses
Amb: Oriol Genís, Júlia Genís, Ester Nadal, Oscar Machaconses i Helena Tornero.
Producció: La Bacanal
Caps tecnics del teatre: Sergio Lobaco i Raúl Martínez.
Idioma: català
Duració : 1 hora 15 minuts

Deixa un comentari