– Voltar per la Literatura – DE PIXAR AL CIELO de Lawrence Levy (🐌🐌🐌) – 2018.01.26 – (temp. 17/18 – llibre nº 017)

DE PIXAR AL CIELO de Lawrence Levy – (temp. 17/18 – llibre nº 017)

Per Imma Barba

Un llibre que em va cridar l’atenció i que he llegit d’una tirada, un llibre autobiogràfic, fascinant, que parla dels anys que l’autor va treballar amb Steve Jobs, transformant Pixar de ser una empresa en crisis a ser una empresa d’èxit internacional.

Pixar és una empresa fundada per George Lucas l’any 1979 amb l’objectiu de desenvolupar un potent ordinador gràfic, fita que no va aconseguir. Va ser adquirida per Steve Jobs l’any 1986 amb la intenció de convertir-la en una empresa d’animació amb ordinador.

Quan el novembre del 1994 Levy va rebre la trucada de Steve Jobs per fer-se càrrec de la direcció financera de Pixar, aquesta era una empresa que no se sabia al que es dedicava i que perdia diners, de tal manera que cada mes, Jobs havia de pagar les nòmines de la seva butxaca. Lawrence Levy treballava en una empresa de tecnologia de Silicon Valley i no passava un bon moment professional.

Després de molts dubtes i converses, Levy va acceptar la proposta i amb Jobs i un equip de creatius de l’empresa van redefinir els objectius de Pixar focalitzant la seva activitat en la producció de pel·lícules animades. Es va convertir en una empresa que va revolucionar els efectes digitals i l’animació amb ordinador creant pel·lícules d’èxit com Toy Story, que l’any 1995 va catapultar l’empresa a la fama, Bichos, Monstruos, Buscando a Nemo, Los Increíbles, Cars, ….

Es van fer molts canvis però van aconseguir reflotar la companyia reorganitzant els acords comercials amb la Disney. Levy va aconseguir l’ajut de bancs d’inversió per l’exitosa sortida a Borsa i va ser fonamental la seva intervenció en la venda de la companyia a The Walt Disney Company en 2006. Un dels èxits del projecte va ser deixar en mans de l’equip narratiu de Pixar les decisions creatives, un fet inusual en el món empresarial de la creació.

Un llibre on l’autor ens parla també de la seva vida personal, dels canvis que van representar aquesta nova feina i de la profunda amistat que el va unir a Steve, un home reflexiu i dialogant amb fama de ser un home dominador i impositiu. Impopular entre els empleats de Pixar es va arribar a convertir en el motor del talent creatiu de l’empresa, i, tot colze a colze amb en Lawrence. Una relació d’amistat que va perdurar després de què tots dos deixessin la companyia i fins a la mort de Jobs.

Lawrence Levy va abandonar la vida empresarial per endinsar-se en el camí de la filosofia oriental i la meditació.

Escrit de manera que tot i saber que estava llegint un llibre sobre el reflotament empresarial d’una empresa, sovint he tingut la sensació d’estar llegint una novel·la.

Lawrence Levy va néixer a Londres i es va llicenciar a l’escola de negocis de la Universitat d’Indiana i en la facultat de dret de Harvard. Viu a Palo Alto, Califòrnia.

Títol original: To Pixar and Beyond
Autor: Lawrence Levy
Data de publicació EEUU: 2017
Traducció: Juan Manuel Salmerón Arjona
Editorial: Deusto
Data de publicació: 16 gener 2018
Pàgines: 268

Deixa un comentari