– Teatre – MACBETH (馃悓馃悓馃悓+馃悮) – La Seca espai Brossa – 2018.01.24 (temp. 17/18 – espectacle n潞 173)

MACBETH (temp. 17/18 – espectacle n潞 173)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Ahir dimecres era nit d鈥檈strena a la Seca Espai Brossa, MACBETH ha tornat als escenaris, amb traducci贸 de Salvador Oliva, adaptat i dirigit per Joan G贸mez Ponseti i presentat per la companyia Teatrebrik.

Una nova aposta de la companyia que es va estrenar el novembre de 2016 a Banyoles, en el marc de les activitats per a la celebraci贸 del 400 aniversari de la mort de Shakespeare.

Amb vint anys d’hist貌ria, aquesta 茅s la desena producci贸 teatral de la companyia i segons ells mateixos, la m茅s ambiciosa. Teatrebrik 茅s un grup heterogeni d’actors provinents de diferents camps art铆stics que inici脿 la seva traject貌ria amb l’inter猫s de participar en el desenvolupament cultural de Banyoles, la seva ciutat.

El muntatge ens planteja l鈥檃cci贸 en un m贸n hostil, un desert d鈥檜n temps post-apocal铆ptic, amb escassetat d鈥檃igua i on els enfrontaments per la superviv猫ncia se succeeixen. En aquest context, trobem Macbeth, general escoc猫s i heroi victori贸s de la guerra entre Noruega i Esc貌cia. De retorn del camp de batalla, el sorprenen tres bruixes misterioses amb l鈥檃nunci que鈥 ser脿 rei!

Aquest auguri despertar脿 els instints m茅s foscos i temeraris de Macbeth, que, juntament amb la seva esposa, planejaran l鈥檃ssassinat del bon rei Duncan, monarca d鈥橢sc貌cia, per ocupar el seu tron.

Per貌 qu猫 passa si el desig obtingut no ens satisf脿?

Una adaptaci贸 del text per 7 actors i 3 cantants on l’espai esc猫nic, l’espai sonor i la il路luminaci贸 han pres el protagonisme juntament amb ells. La m煤sica t茅 un tractament molt especial que d贸na profunditat a la hist貌ria.

L鈥檈spectacle s鈥檌nicia 鈥渁bans de comen莽ar鈥 amb el cant hipn貌tic de Creep de Radiohead en versi贸 ac煤stica de Panxii Badii, interpretat per les tres nimfes (Paula Vilagran, Neus Fern谩ndez i Mireia Pair贸).

L’escenografia presenta una mena d’amfiteatre de sorra que ens porta d’una banda a les confrontacions b猫l路liques, a les lluites de poder, i d’altra banda a l’escassetat de recursos com l’aigua. Rodejant aquest cercle, ventiladors. Al fons unes petites grades.

En paraules del director: 鈥Pensant en la seva posada en escena, el text ens proposa una doble dificultat, dos obstacles que cal v猫ncer. Per una banda com representar la personificaci贸 del mal que hi ha en Macbeth, que no deixa de ser sin贸 un dels motors principals de l鈥檃cci贸. L鈥檃ltra aconseguir acostar-se a l鈥櫭╬ica de les grans batalles sense caure en recursos massa gastats.鈥

Immersos en l’Esc貌cia medieval, on les ambicions de Macbeth (Rafel Ferre) es veuen atiades per les prediccions de les tres bruixes del dest铆. L’ambici贸 desfermada de la seva dona (Ingrid Calpe) els porta a matar al rei Duncan (Llum Valle) i a partir d’aquest fet es desencadenen els assassinats i persecucions per aconseguir matar l’hereu leg铆tim del tron, Malcolm (Eduard Serra).

Hem ent猫s cada escena com un petit poema visual capa莽 de donar informaci贸 al p煤blic, sempre per貌 amb una ferma voluntat de ser fidels a la proposta de l’autor“.

Un vestuari i attrezzo realment sorprenents, de la m脿 de Nuri Tresserres i Anna del Barrio, que ens porten a l’ambient post-apocal铆ptic que pretenen recrear: mascares de gas, cascs d’aviaci贸, escuts de cuir, caps de cavall, ….

La posada en escena din脿mica, viva i que en tot moment compta amb l’espectador, amb els actors apareixent i desapareixent per tota la sala i una batalla final que, literalment, ens envolta.

Unes interpretacions entusiastes, una mica desiguals en el resultat aconseguit, per貌 que sens dubte ens han portat a un Macbeth diferent.

Una proposta molt recomanable que estar脿 fins al dia 11 de febrer a la Sala Joan Brossa de La Seca.

Autor:聽William聽Shakespeare
Direcci贸 i adaptaci贸:聽Joan G贸mez
Traducci贸 i elocuci贸: 聽Salvador Oliva
Repartiment:聽Rafel Ferre, 脥ngrid Calpe, Tere Sol脿, Salvador Duran, Llum Valle, Jaume Vicens, Eduard Serra, Neus Fern谩ndez, Mireia Pair贸 i Paula Vilagran
Cos:聽Los Corderos scl \ Espai scenic: 聽CanSeixanta \
Il路luminaci贸: 聽August Viladomat \ Espai sonor:聽Panxii Badii \ Vestuari i atrezzo:聽Nuri Tresserres i Anna del Barrio \ Regidoria:聽Anna del Barrio \ Fotografia:聽Xavi Olmos \ Disseny grafic:聽CanSeixanta \ Producci贸:聽Teatrebrik聽
Idioma: catal脿
Durada: 90 minuts

Deixa un comentari