– Teatre – MACBETH (🐌🐌🐌+🐚) – La Seca espai Brossa – 2018.01.24 (temp. 17/18 – espectacle nº 173)

MACBETH (temp. 17/18 – espectacle nº 173)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Ahir dimecres era nit d’estrena a la Seca Espai Brossa, MACBETH ha tornat als escenaris, amb traducció de Salvador Oliva, adaptat i dirigit per Joan Gómez Ponseti i presentat per la companyia Teatrebrik.

Una nova aposta de la companyia que es va estrenar el novembre de 2016 a Banyoles, en el marc de les activitats per a la celebració del 400 aniversari de la mort de Shakespeare.

Amb vint anys d’història, aquesta és la desena producció teatral de la companyia i segons ells mateixos, la més ambiciosa. Teatrebrik és un grup heterogeni d’actors provinents de diferents camps artístics que inicià la seva trajectòria amb l’interès de participar en el desenvolupament cultural de Banyoles, la seva ciutat.

El muntatge ens planteja l’acció en un món hostil, un desert d’un temps post-apocalíptic, amb escassetat d’aigua i on els enfrontaments per la supervivència se succeeixen. En aquest context, trobem Macbeth, general escocès i heroi victoriós de la guerra entre Noruega i Escòcia. De retorn del camp de batalla, el sorprenen tres bruixes misterioses amb l’anunci que… serà rei!

Aquest auguri despertarà els instints més foscos i temeraris de Macbeth, que, juntament amb la seva esposa, planejaran l’assassinat del bon rei Duncan, monarca d’Escòcia, per ocupar el seu tron.

Però què passa si el desig obtingut no ens satisfà?

Una adaptació del text per 7 actors i 3 cantants on l’espai escènic, l’espai sonor i la il·luminació han pres el protagonisme juntament amb ells. La música té un tractament molt especial que dóna profunditat a la història.

L’espectacle s’inicia “abans de començar” amb el cant hipnòtic de Creep de Radiohead en versió acústica de Panxii Badii, interpretat per les tres nimfes (Paula Vilagran, Neus Fernández i Mireia Pairó).

L’escenografia presenta una mena d’amfiteatre de sorra que ens porta d’una banda a les confrontacions bèl·liques, a les lluites de poder, i d’altra banda a l’escassetat de recursos com l’aigua. Rodejant aquest cercle, ventiladors. Al fons unes petites grades.

En paraules del director: “Pensant en la seva posada en escena, el text ens proposa una doble dificultat, dos obstacles que cal vèncer. Per una banda com representar la personificació del mal que hi ha en Macbeth, que no deixa de ser sinó un dels motors principals de l’acció. L’altra aconseguir acostar-se a l’èpica de les grans batalles sense caure en recursos massa gastats.”

Immersos en l’Escòcia medieval, on les ambicions de Macbeth (Rafel Ferre) es veuen atiades per les prediccions de les tres bruixes del destí. L’ambició desfermada de la seva dona (Ingrid Calpe) els porta a matar al rei Duncan (Llum Valle) i a partir d’aquest fet es desencadenen els assassinats i persecucions per aconseguir matar l’hereu legítim del tron, Malcolm (Eduard Serra).

Hem entès cada escena com un petit poema visual capaç de donar informació al públic, sempre però amb una ferma voluntat de ser fidels a la proposta de l’autor“.

Un vestuari i attrezzo realment sorprenents, de la mà de Nuri Tresserres i Anna del Barrio, que ens porten a l’ambient post-apocalíptic que pretenen recrear: mascares de gas, cascs d’aviació, escuts de cuir, caps de cavall, ….

La posada en escena dinàmica, viva i que en tot moment compta amb l’espectador, amb els actors apareixent i desapareixent per tota la sala i una batalla final que, literalment, ens envolta.

Unes interpretacions entusiastes, una mica desiguals en el resultat aconseguit, però que sens dubte ens han portat a un Macbeth diferent.

Una proposta molt recomanable que estarà fins al dia 11 de febrer a la Sala Joan Brossa de La Seca.

Autor: William Shakespeare
Direcció i adaptació: Joan Gómez
Traducció i elocució:  Salvador Oliva
Repartiment: Rafel Ferre, Íngrid Calpe, Tere Solà, Salvador Duran, Llum Valle, Jaume Vicens, Eduard Serra, Neus Fernández, Mireia Pairó i Paula Vilagran
Cos: Los Corderos scl \ Espai scenic:  CanSeixanta \
Il·luminació:  August Viladomat \ Espai sonor: Panxii Badii \ Vestuari i atrezzo: Nuri Tresserres i Anna del Barrio \ Regidoria: Anna del Barrio \ Fotografia: Xavi Olmos \ Disseny grafic: CanSeixanta \ Producció: Teatrebrik 
Idioma: català
Durada: 90 minuts

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.