– Teatre – LA VISITA DE LA VELLA DAMA (🐌🐌🐌) – Teatre Lliure Gràcia – 2018.01.23 (temp. 17/18 – espectacle nº 172)

LA VISITA DE LA VELLA DAMA (temp. 17/18 – espectacle nº 172)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Partint de la peça de Friedrich Dürrenmatt (1921-1990), escrita l’any 1955, la companyia Farrés Brothers presenta una versió diferent i original combinant actors i titelles. Amb dramatúrgia i direcció de Jordi Palet Puig, aquesta proposta que es va estrenar al Temporada Alta, ha arribat al Lliure de Gràcia amb totes les entrades exhaurides, abans de la primera representació.

Segons ens va comentar en Jordi Palet a la roda de premsa, el projecte es va començar a treballar en la primavera de 2016 un cop confirmada la participació de Vicky Peña i de Xavier Capdet com a protagonistes.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Es tracta d’una obra amb més de 30 personatges que en aquesta versió s’han reduït a 13. Tres són els actors, Jordi Farrés, Pep Farrés i Ireneu Tranis, que donen vida als titelles de mida humana que representen als habitants del poble de Güllen.

Clara Zachanassian torna a la seva ciutat natal, Güllen, per tancar una ferida oberta fa quaranta-cinc anys. Durant tot aquest temps, ella s’ha enriquit i, curiosament, la ciutat ha caigut en la misèria. Els gullenencs l’esperen il·lusionats, sobretot l’Alfred Ill, el seu amor de joventut. Tots tenen l’esperança que la Clareta els tregui de la ruïna. Però ningú dona res a canvi de res…

Una “comèdia tràgica”, com l’etiqueta el seu autor, que destil·la perversitat i tristesa i un joc pervers entre manipulador i manipulats i que ens mostra l’enorme poder dels diners, capaços de comprar la moral, la justícia i, en definitiva, qualsevol cosa. Perquè, encara que molts es neguen a acceptar-ho, tot té un preu, fins i tot la vida i la mort.

Clara Zachanassian  (Vicky Peña) va haver de marxar del poble després de quedar embarassada per un dels seus respectables habitants, Alfred III (Xavier Capdet), que va eludir amb testimonis falsos la seva responsabilitat. Ara torna convertida en milionària I amb una particular petició de justícia a canvi d’afavorir al poble amb els seus diners. Cal que Alfred III mori.

El poble s’escandalitza, però a poc a poc, seduïts pels diners acaben buscant els arguments morals necessaris que puguin justificar l’assassinat.

Els principis morals dels habitants del poble van canviant, i es van adequant amb l’objectiu d’aconseguir els diners, i Dürrenmatt inclou en aquest joc i en aquest canvi de principis, a tots els membres de la comunitat: el mestre, l’alcalde, el metge, el policia, el capellà, …...

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

I mentre assistim a la transformació ètica i moral dels habitants de Güllen, el personatge d’Alfred III que en principi es revolta i es planteja fugir, va assumint el seu destí acceptant-lo amb resignació.

La companyia Farrés Brothers va ser creada en 2002 per en Jordi Farrés, en Pep Farrés i en Jordi Palet, i treballem amb trastos, gestos, paraules, ninots i històries poc transitades. Fan teatre per a tots els públics, irònic, gens ensucrat i carregat de diverses capes de lectura. Nosaltres hem vist els seus espectacles TRIPULA i EQULIBRISTES. Aquest és el seu primer espectacle totalment per adults.

Ens han presentat doncs, una mirada en clau esperpèntica d’aquesta obra metafòrica de Dürrenmatt, i l’han portat al seu terreny, al dels titelles, que a mesura que l’obra va avançant s’humanitzen, l’actor apareix per sobre del titella i pren la paraula. El manipulador pren el protagonisme del seu ninot.

Els espectadors oblidem aviat que són ninots.

Música en directe interpretada per Adrià Bonjoch a la guitarra i Pep Coca al contrabaix.

Una escenografia de Xavier Erra, construïda amb peces gegants que com si fos un joc de construcció es belluguen i tomben conformant diferents espais i elements escenogràfics.

També veiem la fusteria amagada dels titelles, de dimensions humanes, obra d’Eudald Ferrer i Alfred Casas. Uns titelles que es van “vestint” a la mateixa velocitat que el poble comença a endeutar-se, confiant en els diners que aconseguiran.

Xavier Capdet compta amb un titella a semblança seva, que manipula ell mateix en una fusió d’home i titella alhora.

Malgrat la qualitat innegable de la seva posada en escena i d’unes màgiques i entregades interpretacions, el text ens va començar a avorrir en algun moment, ja que és totalment previsible des del primer quart d’hora de representació; un senyal molt clar de què és així, és que ens vam descobrir l’un a l’altre mirant el rellotge per veure si el temps passava més ràpidament. Per aquesta raó, nosaltres creiem que no hauria estat pas malament, fer una petita retallada en el temps de durada.

Malgrat tot, la proposta en conjunt ens ha agradat i creiem s’ha de veure.

Text: Friderich Dürrenmatt
Traducció: Frederic Ulsamer i Aurora Díaz-Plaja (revisió de Jordi Vidal)
Dramatúrgia i direcció: Jordi Palet Puig
Cia. Farrés Brothers
Intèrprets: Xavier Capdet (Alfred Ill) / Jordi Farrés (Helmesberger, mossèn i altres) / Pep Farrés (Hofbauer, mestre i altres) / Vicky Peña (Clara Zachanassian) / Ireneu Tranis (alcalde, marit i altres)
Guitarra: Adrià Bonjoch / Contrabaix: Pep Coca
Titelles:  Eudald Ferré amb la col·laboració d’Alfred Casas / Escenografia: Xavier Erra / Vestuari: Nídia Tusal / Il·luminació: Jordi Llongueras / Coreografia: Montse Colomé i Jordi Vidal / Ajudants de direcció: Montse Colomé i Jordi Vidal / Producció executiva: Sylvie Lorente /
Construcció d’escenografia: Xavier Erra i Miquel Ruiz / Construcció de titelles: Eudald Ferré amb la col·laboració d’Arnau Colom
Idioma: català
Durada: 1h 40’

Deixa un comentari