– Roda de premsa  SIMONE – Hotel Internacional (Sala Muntaner) – 2018.01.23 (temp. 17/18 – RdP 057)

Roda de premsa SIMONE – (temp. 17/18 – RdP nº 57)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Ahir dimarts 23 de gener, estàvem convocats a una Roda de premsa a l’hotel Internacional de les Rambles, on acostuma a presentar els seus espectacles la Sala Muntaner.

Davant nostre els quatre protagonistes de SIMONE, el director de la proposta Ramon Simó i les tres actrius que la interpreten, Anna Güell, Tilda Espluga i Daniela Feixas, aquesta última és també l’autora de l’obra.

Daniela ens explica que en aquesta ocasió ha volgut parlar de què significa ser “dona” a la nostra societat. La primera idea li va sorgir fa bastants anys, en un moment de profunda ràbia, quan per televisió va veure a l’exministre de justícia Manuel Gallardón, que pretenia fer revocar la llei de l’avortament que s’havia aprovat temps enrere.

En la ficció de SIMONE, el ministre de justícia Simó, el dia que ha d’aprovar al parlament el seu nou paquet de lleis clarament perjudicials per a les dones, inexplicablement ha desaparegut. Un fet inexplicable i per ell gravíssim, ha fet que ell no s’atreveixi a assistir a la sessió davant dels diputats… i és que aquella nit anterior en aixecar-se a les fosques a fer pipi a casa seva en arribar al servei, s’adona que li ha desaparegut el penis i que s’està transformant físicament en una dona.

La seva nova realitat física el converteix en una amenaça real pels interessos del seu partit ultra conservador… i a més a més sap que en el fons ningú del seu entorn és de fiar, sobretot la seva dona, la Rosa, que té ambicions polítiques tant o més grans que les seves.

En escriure la proposta intentava fer-ho amb un cert compromís, però no volia en cap cas que la proposta es convertís en un drama i per això ho ha fet en clau de comèdia, de manera superficial i divertida, malgrat que darrere de tot amaga diferents capes de crítica social.

Ramon Simó afirma que Daniela ha aconseguit aixecar una comèdia “màgica”, malgrat que ens fa notar que a la natura ja existeixen alguns animals que muten de sexe de forma natural. Potser en aquesta transformació el personatge de l’obra acabarà sent conscient que és una dona al 100%. Creu que ha volgut presentar en clau de metàfora, la igualtat entre els éssers humans, sense distinció de gènere, però en clau d’humor.

La natura ens pot ajudar a equilibrar un món igualitari ?

En l’obra apareixen tres personatges, Simó el ministre de justícia que s’ha convertit en dona involuntàriament, la seva muller, la Rosa, que segurament no acceptarà el seu nou rol social ni sexual en el matrimoni i descobrirà que té més poder del que s’imaginava … i un tercer personatge aliè que el ministre ha conegut accidentalment, l’Iris, una prostituta a la qual acut per veure si aquesta li pot ajudar (o no) a resoldre la situació creada.

Tilda Espluga és l’actriu que interpreta el personatge del ministre transformat en un plis plas en dona, Anna Güell interpreta la seva esposa i Daniela Feixas a la prostituta. Curiosament Tila comenta que en aquest cas li ha costat més interpretar el paper de “dona” malgrat que ella ho és.

Algú dels protagonistes comenta que el fet de ser “dona” no és solament un fet biològic, sinó també un fet social. En la societat que vivim, actualment molts homes s’adonen de la seva part femenina i alguns d’ells fins i tot la reivindiquen.

En el transcurs de l’obra segurament els diàlegs que sonaran més “forts” als espectadors, en realitat són frases dites per polítics reals del nostre país i també de països veïns, que l’autora ha escollit i ha volgut incorporar en la proposta.

Abans de la seva estrena a la Sala Muntaner, ja s’han pogut realitzar alguns bolos i han pogut comprovar com la comèdia funciona i que els espectadors entren fàcilment en el tema plantejat. Es podrà veure fins al 25 de febrer.

La duració de l’espectacle és d’uns 80 minuts.

Us deixo com de costum l’àudio de la presentació …

Deixa un comentari