– Teatre – S脌PIENS (馃悓馃悓馃悓馃悓+馃悮) – Sala FlyHard聽– 2018.01.22 (temp. 17/18 – espectacle n潞 171)

S脌PIENS (temp. 17/18 – espectacle n潞 171)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Una nova producci贸 de la Sala Flyhard escrita per Roc Esquius i dirigida per Sergi Belbel, on la ci猫ncia-ficci贸 i la com猫dia s鈥檈quilibren d鈥檜na forma apassionant. Una combinaci贸 de diferents g猫neres que busquen la reflexi贸 de l’espectador.

Nosaltres, els homes, som dalt de tot de l’escala de l’evoluci贸 humana i des d’aquesta posici贸 dirigim la nostra vida i tenim cura de la resta d’esp猫cies que habiten el planeta. Per貌 que passaria si aix貌 no fos aix铆, que passaria si per sobre del “homo s脿piens” existissin els “homo supersapiens” i si aquets dominessin la nostra ment ???, aquesta 茅s la q眉esti贸 que ens planteja l’obra.

Segons Roc Esquius, el dramaturg, es parla del moment en qu猫 ens 茅s atorgat el t铆tol de s脿piens. Som la baga de dalt de tot de la cadena, per sobre de plantes i animals, per貌 sembla que ens prenem aquesta posici贸 de privilegi amb condescend猫ncia. Dient-nos ja cuidarem de la resta perqu猫, pobres, no s贸n com nosaltres鈥Segons Sergi Belbel, el text pret茅n 鈥渆xplorar el rid铆cul d鈥檈star en aquesta posici贸鈥.

Un despatx, i un home que repasa unes anotacions, ell 茅s en Valent铆 Muntaner, el conseller de Salut del moment, i com a bon sapiens, ha lluitat incansablement per ser qui 茅s, per ser on 茅s, i per cuidar dels altres. Tamb茅, com a bon sapiens, est脿 carregat de problemes, gaireb茅 sempre rid铆culs i insospitats.

De cop irromp al seu despatx una dona que no estava citada i a la que inexplicablement han deixat entrar, ella 茅s la Marga Coll, i tot el que ella 茅s i representa canviar脿 completament聽la聽vida d鈥檈n Valent铆. I no parar脿 fins a trasbalsar tamb茅 la de tota la resta.聽Ella t茅 una proposta que en聽Valent铆 no podr脿 acceptar, que ni tan sols podr脿聽considerar.

Per貌鈥 la Marga ha arribat per quedar-se. De la manera聽m茅s聽absurda. De la manera m茅s eficient. Legalment. Per capgirar-ho tot. Perqu猫聽la Marga no 茅s precisament鈥

Ell 茅s Enric Cambray que interpreta el paper del conseller i un munt de paper mes, ella es Mireia Portas, que interpreta el paper de la Marga i un munt de papers mes.

Una obra que entenem suposa un repte per als int猫rprets, ja que han de canviar de registre, en alguns moments, a una velocitat vertiginosa. Ambd贸s, magn铆fics, ens han mostrat la seva comicitat i la seva enorme capacitat de canviar de rol en un instant.

Una com猫dia de den煤ncia de les desigualtats que generem els humans en considerar-nos superiors respecte als altres i respecte a la resta d’esp猫cies animals.

Un muntatge “senzill” on segons Belbel, cada detall “t茅 una import脿ncia cabdal” i en ser la sala Flyhard un espai petit, obliga a fer un teatre de “manufactura”, en qu猫 un petit gest 茅s tan important com un de gran. Els dos int猫rprets, amb la seva gran versatilitat i enginy fan possible aixecar, sense entrebancs i amb 猫xit, la proposta.

Malgrat la pretesa “senzillesa” en la que es desenvolupa l’acci贸, el cert 茅s que encara que la representaci贸 comen莽a pausadament, pren a mitja representaci贸 una velocitat brutal en una mena de remol铆 imparable, que s’accelera cap al final i que costa de seguir en alguns moments, perqu猫 obliga a l’espectador a un exercici mental que el pot arribar a noquejar, i no saber del cert que est脿 passant davant dels seus ulls…. que 茅s realitat i que 茅s ficci贸 ???…. quin personatge pren la paraula, el que veus f铆sicament o el que interpreta ???

Roc Esquius 茅s un dramaturg amb una visi贸 cr铆tica del m贸n que ens envolta i que ens sorpr猫n a cada nova proposta. Despr茅s de iME, MARS JOAN i CLAQU脡 O NO, S脌PIENS 茅s un pas endavant, un encert de plantejament i amb una veu narrativa amb personalitat pr貌pia.

Totalment recomanable.

Dramat煤rgia:聽Roc Esquius
Direcci贸: Sergi Belbel
Repartiment:聽Enric Cambray i Mireia Portas
AJ. de direcci贸:聽Antonio Calvo \ Espai sonor:聽Jordi Bonet \ Disseny il路luminaci贸:聽Kiko聽Planas \ Ajudant il路luminaci贸 i so:聽Xavi Gard茅s \ Escenografia: Sergi Corbera \ Ajudant escenografia:聽Laura Clos \ Vestuari:聽Iztok Hrga \ Fotografia i cartell: Roser Blanch
Idioma: catal脿
Durada: 80 minuts

Leave a Reply