– Òpera i Circ – DARAL SHAGA (🐌+🐚) – Teatre Lliure – Sala Fabià Puigserver -2018.01.20 (temp. 17/18 – espectacle nº 168)

DARAL SHAGA (temp. 17/18 – espectacle nº 168)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

El Teatre Lliure ha programat durant tres dies DARAL SHAGA un espectacle internacional conceptuat com a òpera circense.

Amb direcció escènica de Fabrice Murgia, i direcció artística de Philippe de Coen, la companyia Feria Musica ens parla de la tragèdia de la immigració mitjançant l’òpera, el circ, el teatre i el cinema.

Un teló semi transparent cobreix totalment l’escenari, darrere aquest teló, a la dreta, al fons, tres músics (Fabian Fiorini al piano, Lode Vercampt al violoncel i Jean-Philippe Poncin al clarinet) interpreten en directe la música de Kris Defoort.

Una foguera i unes persones que s’apropen a escalfar-se les mans, un d’ells llença un passaport al foc. Una càmera ens mostra (força malament) els primers plans projectats al teló que fa de pantalla i al mateix temps deixa veure el que està passant darrere. Es pinten les cares de blanc. A la part superior d’aquesta “pantalla” els sobretitulats en català (a vegades també a banda i banda de l’escenari).

Aquestes persones volen traspassar les fronteres de Melilla, Lampedusa o Tijuana (tant és el lloc, la tragèdia humana que viuen és igual a tot arreu), busquen una vida millor a l’altra banda.

Nadra viatja acompanyada del seu pare, i porten a sobre únicament el que poden carregar.

Perquè les nostres ciutats estan plenes a vessar de mirades exiliades pendents de ser calmades, perquè el circ, art de l’obstinació extrema, hi surt guanyant quan torna a endinsar-se en territoris nous, perquè ajuntar un autor, un compositor, un director, acròbates, cantants i músics ens dóna el coratge d’avançar, triem forjar la utopia de Daral Shaga a diverses veus.

Fins aquí la declaració d’intencions que la mateixa companyia ha escrit en el programa de mà, però per nosaltres, i com sempre, és una opinió molt personal, han volgut abastar massa camps, barrejar diferents arts escèniques i han creat un popurri de coses sense aprofundir en cap d’elles i que almenys a nosaltres no ens ha satisfet.

Tres solistes, una mezzosoprano (Michaela Riener), un baix i contratenor (Maciej Straburzynski), un baríton (Arnou Lems) i el cor Silbersee interpreten el llibret, en francès, de Laurent Gaudé. Creiem que la part musical d’aquest espectacle és la part més feble, tant pel que fa a la pròpia composició musical com pel que fa a les veus.

Sis acròbates de la companyia de circ belga, Anke Bucher, Renata Do Val, Marine Fourteau, Simon-James Reynolds, André Rosenfeld Sznelwar i Marcel Vidal Castells han realitzat uns números, que tot i ser repetitius amb diferents perspectives, no ens han deixat de sorprendre, grimpar per les bastides (remarcable la noia que puja pels barrots i cau una vegada, i un altre, colpejant-se) o la il·lusió de submergir-se en el mar serien els més destacables….. però en global, de circ ben poc, ja que no arriba al quart d’hora.

Com hem dit, una barreja de llenguatges, opera, circ, teatre i cinema, que amb la curta durada de l’espectacle, ens ha semblat francament decebedor. Hem de reconèixer que molta gent ha sortit entusiasmada de la sala …

Música: Kris Defoort
Llibret: Laurent Gaudé
Direcció artística: Philippe de Coen
Direcció escènica: Fabrice Murgia
Companyia : Compagnie Feria Musica
Acròbates Feria Musica : Anke Bucher, Angel de Miguel Garcia, Renata Do Val, Marine Fourteau, André Rosenfeld Sznelwar i Marcel Vidal Castells
Solistes i cor Silbersee:  Michaela Riener, Maciej Straburzynski i Arnout Lems 
Músics : Fabian Fiorini, Lode Vercampt i Jean-Philippe Poncin
Espai escènic: Philippe de Coen i Bruno Renson \ Il·luminació: Emily Brassier \ Vídeo: Giacinto Caponio \ Ajudant de direcció: Hubert Amiel \ Copista: Roel Das \Professors de moviment i circ: Youri Sokolov, Vyacheslav Kulushkin i Claudio Stellato \ Coordinació tècnica i regidor: Joachim Pochet \ Tècnic de llums: Yann Hoogstoel \ Tècnic de video: Giacinto Caponio i Emily Brassier \ Tècnic de so: Marc Combas \ Construcció d’escenografia i maquinària: Bruno Renson
Idioma: francès sobretitulat en català
Durada: 60 minuts

Leave a Reply