– Roda de premsa UNA MIRADA SOBRE L’OBRA DE JOSEP MARIA MIRÓ – Sala Beckett – 2018.01.18 (temp. 17/18 – RdP 056)

Roda de premsa UNA MIRADA SOBRE L’OBRA DE JOSEP MARIA MIRÓ – (temp. 17/18 – RdP nº 56)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Ahir dijous una nova convocatòria a la Sala Beckett per presentar un cicle temàtic sobre l’obra de Josep Maria Miró, un dels dramaturgs catalans actuals més estrenats, premiats i reconeguts a l’estranger. Aborda en els seus textos els temes que preocupen la societat amb un afilat sentit crític i un bon olfacte per captar les contradiccions ètiques i morals del nostre món.

Per tot plegat, la Beckett li dedica un cicle temàtic del 24 de gener al 25 de febrer que inclou l’estrena d’una nova obra seva escrita expressament per a l’ocasió, Olvidémonos de ser turistas (una coproducció amb el Teatro Español), i recupera Nerium Park, que gairebé no es va poder veure a Barcelona.

Del 24/01 al 25/02/2018  OLVIDÉMONOS DE SER TURISTAS 

La directora argentina Gabriela Izcovich i l’actriu Lina Lambert van proposar a Josep Maria Miró que escrivís un text que s’aixequés amb la participació de Barcelona, Madrid i Argentina.

La idea finalment s’ha materialitzat amb una coproducció de la Sala Beckett i el Teatro Español. El repartiment es completa amb Pablo Viña, actor madrileny, i Eugenia Alonso i Esteban Meloni, actors argentins que han format part de la versió argentina d’El principi d’Arquimedes a Buenos Aires.

Una parella de Barcelona es troba de vacances a la ciutat de Foz do Iguaçu (Estat de Paranà, Brasil), a prop del punt conegut com La Triple Frontera, on hi ha la cruïlla entre Argentina, Brasil i Paraguai. En aquesta geografia es produirà el xoc, al principi aparentment inofensiu, d’un matrimoni que porten junts gairebé trenta anys. La irrupció d’un jove viatger solitari, que han conegut casualment en una de les rutes turístiques i que se’ls ha sumat espontàniament, serà el desencadenant d’una discussió  quan la parella torna a l’hotel.

És la primera vegada que Gabriela Izcovich dirigeix un text que no ha escrit ella i també és el primer cop que Josep Maria Miró escriu un text en castellà, perquè l’acció transcorre a Argentina i la majoria dels personatges ho parlen.

De l’01 al 25/02/2018 – NERIUM PARK

Es va estrenar al Grec Festival l’any 2014 al Mercat de les Flors. Tot i que la proposta va ser molt aplaudida, l’obra no va fer temporada posteriorment a Barcelona. En canvi s’ha representat molt a l’estranger i molt especialment als països sud-americans. Per sort nosaltres els “Voltaires” la vàrem poder veure i llavors ho vam explicar en aquesta crònica

Dirigit pel mateix Josep Maria Miró, està protagonitzat per una parella, en Gerard (Roger Casamajor) i la Marta (Alba Pujol), que s’han traslladat a una flamant urbanització acabada de construir. Són joves, tenen feina i volen millorar socialment, però no haurà passat ni un mes de la seva arribada quan s’adonen que res és com s’esperaven que seria. L’obra transcorre en dotze escenes, cadascuna corresponent a un mes de l’any, i pren com a nom el baladre (del llatí Nerium oleander), un arbust ornamental i tòxic, àmpliament consensuat per habitar en aquestes noves urbanitzacions i zones de carretera.

A banda d’aquests dos espectacles, el cicle comptarà també amb dues lectures dramatitzades escollides pel mateix Josep Maria Miró:

 • DESIG de Josep Maria Benet i Jornet (7 de febrer) – segons Miró, es tracta d’una peça fonamental i fundacional per entendre l’escriptura teatral d’avui; serà dirigit per Jordi Prat i Coll.
 • LA BENVINGUDA de Marc Guevara (21 de febrer) – la primera obra d’un alumne de Mirò, sorgit de l’Obrador de la Sala Beckett, i que dirigirà la Mònica Bofill.

Després de cadascuna de les lectures, hi haurà un col·loqui postfunció. Després de Desig tindrà lloc una conversa amb Xavier Albertí, Sergi Belbel, Jordi Prat i Coll i Josep Maria Miró, mentre que el dia de La benvinguda aquesta es comentarà amb Toni Casares, Marc Guevara i Josep Maria Miró.

Per altra banda, tindran lloc a la Beckett dues xerrades:

 • La primera serà impartida per Laurent Gallardo, traductor al francès de les obres de Miró, i portarà per títol Josep Maria Miró, un autor polític (2 de febrer).
 •  La segona, Teatre i vida, (8 de febrer) serà una conversa entre Xavier Albertí i Josep Maria Miró, còmplices i amics.

Per altra banda Xavier Albertí dirigirà properament el text TEMPS SALVATGE de Miró, que s’estrenarà el mes de maig al TNC.

Us deixo com de costum l’àudio de la Roda de Premsa …

2 pensaments a “– Roda de premsa UNA MIRADA SOBRE L’OBRA DE JOSEP MARIA MIRÓ – Sala Beckett – 2018.01.18 (temp. 17/18 – RdP 056)

 1. Imma C.

  Hola,
  bon moment per repescar Nerium Park qui no l´hagi vist. I veure Olvidémonos…
  Realment té un currículum impressionant, només El Principi d´Arquímedes traduït a moltes llengües i representat a molts països.
  Sempre que escolto Josep Maria Miró quedo parada tots els elements presents a l´hora d´escriure teatre, i com estructura els seus textos.
  Aquesta és la gran feina que fa la Sala Beckett en col.laboració amb altres espais com el TNC.

  Gràcies per compartir.ho, ens arríbarem a la Beckett.

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Nosaltres tenim la sort d’haver vist “Nerium Park” al Mercat de les Flors l’any 2014 i la recomanem. La setmana que ve anirem a veure aquesta nova proposta de “Olvidémonos de ser turistas”.

   Sempre hem admirat a aquest dramaturg i hem intentat veure tot el que fa.

   Gràcies a tu, per comentar sempre que pots. Una abraçada Imma C.

   Respon

Leave a Reply