– Roda de premsa MOBY DICK – Teatre Goya (Museu Marítim de Barcelona) – 2018.01.17 (temp. 17/18 – RdP 055)

Roda de premsa MOBY DICK – (temp. 17/18 – RdP nº 55)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Ahir dimecres 17 teníem una convocatòria molt especial al moll de la fusta del port de Barcelona, a la coberta del Pailebot Santa Eulàlia, per presentar MOBY DICK la propera producció teatral que es podrà veure al Teatre Goya. A darrera hora però, a causa del fort vent, es va decidir fer-la a l’interior del Museu Marítim de Barcelona, en un marc incomparable, als peus de la reproducció a mida real de la Galera Reial de Joan d’Àustria.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

MOBY DICK, és un text de Juan Cavestany basat en la novel·la de Herman Melville.

El muntatge està dirigit per Andrés Lima, i està inspirat en la solitària figura d’Ahab (interpretat per Josep Maria Pou) i la seva lluita contra la gran balena blanca.

Convida l’espectador a fer un viatge a les profunditats de la bogeria d’un home capaç de tot per satisfer la seva obstinació, fins i tot d’enviar a la mort a tota una tripulació, aquesta interpretada per només dos actors: Jacob Torres i Oscar Kapoya.

És també una mirada de l’home enfront de la mort. La història d’una obsessió, una lluita entre el bé i el mal, representada per la balena…. i un viatge intern dins del cap del capità Ahab, en direcció directe al seu cervell.

El president del Grup Focus, Daniel Martínez de Obregón, ha iniciat la roda de premsa anunciant estar satisfet amb haver pogut portar a escena “la gran odissea d’Ahab” i  ha afirmat que aquest espectacle només es podia fer amb Josep Maria Pou.

Per la seva banda, Andrés Lima ha explicat que “en el nostre Moby Dick hem col·locat voluntàriament paraules de Melville en boca d’Ahab” i que l’espectacle és “una peça d’orfebreria centrada en la mirada embogida d’Ahab“. El director ha afegit que “tots viatgem en el Pequod per explicar-vos aquesta història tan negra i brillant alhora“.

Josep Maria Pou, actor i director artístic del Teatre Goya, ha mostrat la seva satisfacció a l’hora de posar-se a la pell del capità Ahab i ha destacat que “si s’ha arribat fins aquí, és per la voluntat expressa d’en Daniel Martínez com a productor“.

Pou ha expressat que, en els seus cinquanta anys d’ofici, que justament es compleixen aquest 2018, s’enfronta a un dels personatges més importants de la literatura universal. “La magnitud d’Ahab em fa pensar que estic fent un personatge de Shakespeare, que connecta directament amb personatges que he representat com el rei Lear i Orson Welles“.  Creu que Shakespeare es va oblidar d’escriure aquest personatge.

L’actor protagonista ha afegit que s’ha sorprès amb ell mateix a l’hora de “perdre el món de vista sobre l’escenari. Ahab és un personatge que t’arrossega i que només es pot fer si al començar la funció et situes a la vora de l’abisme“. Pou va llegir una versió de Moby Dick de l’editorial Bruguera, quan tenia uns 12 anys i encara guarda el llibre; dels 12 als 18 anys la va arribar a llegir una cinquantena de vegades i recorda que la recomanava a tots els seus amics.

Juan Cavestany ha explicat que després de conèixer Moby Dick a partir de les adaptacions i àlbums il·lustrats de l’obra, va descobrir que “el veritable secret de la novel·la va més enllà del relat d’aventures que aquesta presenta“. Per a l’autor del text teatral, l’essència de Moby Dick no és l’aventura ni la persecució de la balena, sinó l’esforç que aquesta representa per a tota la tripulació del Pequod.

Començaran les seves representacions demà 19 de gener i l’estrena oficial tindrà lloc el dilluns 29. Té una duració d’uns 80 minuts.

Us deixo com de costum l’àudio de la Roda de premsa …

Deixa un comentari