– Roda de premsa LA VISITA DE LA VELLA DAMA – Teatre Lliure de Gràcia – 2018.01.16 (temp. 17/18 – RdP 053)

Roda de premsa LA VISITA DE LA VELLA DAMA –  (temp. 17/18 – RdP nº 53)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Segona Roda de Premsa d’ahir dimarts; aquesta al Teatre Lliure de Gràcia per la presentació de LA VISITA DE LA VELLA DAMA, una proposta que es va estrenar a Temporada Alta de Girona i que ara arriba al Teatre Lliure, amb totes les entrades exhaurides abans de començar les representacions.

Una proposta escènica a partir de la peça de Friedrich Dürrenmatt, amb dramatúrgia i direcció de Jordi Palet Puig (Cia. Farrés Brothers).

Després de les Paraules de presentació de Lluís Pasqual, director del Teatre Lliure, en Jordi Palet ens comenta que feia molt de temps que tenia al cap poder representar aquesta proposta, però necessitava una gran actriu i es va arriscar tot fent “una carta als reis” i la primera de la llista era evidentment l’actriu Vicky Peña….. i quan li va proposar ella va dir de seguida que sí.

L’actriu ens comenta que la proposta de la seva participació va ser gairebé al “abordaje” a través d’un correu electrònic i malgrat que no coneixia la Companyia Farrés Brothers, va confiar en ells i més quan va veure tot el que havien fet en els seus 10 anys de la seva existència. A més a més, li feia patxoca interpretar-la, perquè de ben joveneta havia llegit el text i recorda que li va impactar força.

El projecte va començar-se a treballar a la primavera del 2016 i un cop assegurada la participació de la protagonista, va sortir de seguida el nom de Xavier Capdet, que interpreta un paper importantíssim de la proposta.

Clara Zachanassian torna a la seva ciutat natal, Güllen, per tancar una ferida oberta fa quaranta-cinc anys. Durant tot aquest temps, ella s’ha enriquit i, curiosament, la ciutat ha caigut en la misèria. Els gullenencs l’esperen il·lusionats, sobretot l’Alfred Ill, el seu amor de joventut. Tots tenen l’esperança que la Clareta els tregui de la ruïna. Però ningú dona res a canvi de res…

Malgrat que es tracta d’una obra coral dels anys 60, amb més de 30 personatges (la majoria dels quals són ciutadans d’una petita població on retorna la vella dama), en aquesta proposta, s’ha comptat únicament amb 3 actors més, que donen vida a uns titelles de mida humana, que representen al poble “manipulat”. Ells són Jordi Farrés, Pep Farrés i Ireneu Tranis.

S’ha reduït molt el text, condensat l’essencial en els dos protagonistes, malgrat que s’interpreten fins a 13 personatges. No només actuen actors i titelles, sinó que l’escenografia també té vida pròpia i en algun moment també parla a la seva manera.

Un joc pervers entre manipulador i manipulats, en una obra volgudament grotesca, però que al mateix temps és sense cap mena de dubte, una tragèdia.

La representació té música en directe interpretada per Adrià Bonjoch (guitarra) i Pep Coca (contrabaix) i la seva durada és d’1 hora i 40 minuts.

Es podrà veure al Teatre Lliure de Gràcia del 18 de gener al 4 de febrer, però veient la reacció del públic no m’estranyaria gens que més endavant es programi de nou.

Us deixo com de costum l’àudio de la Roda de Premsa …

 

Leave a Reply