– Concert de l’OBC – WEST SIDE STORY. ANIVERSARI BERNSTEIN聽(馃悓馃悓馃悓馃悓馃悓) – L’Auditori – 2018.01.13 (temp. 17/18 – espectacle n潞 161)

WEST SIDE STORY. ANIVERSARI BERNSTEIN (temp. 17/18 – espectacle n潞 161)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Esc猫niques –聽

Per Imma Barba & Miquel Gasc贸n

Per nosaltres i suposem que per molts de la nostra generaci贸 la pel路l铆cula WEST SIDE STORY va ser el descobriment del g猫nere Musical; 55 anys m茅s tard de la seva estrena, creiem sincerament que cap altre Musical, ni en cinema ni en Teatre ha aconseguit superar tot el que ens va oferir aquella extraordin脿ria proposta.

Aquest cap de setmana l’Auditori ha programat la projecci贸 d’aquesta pel路l铆cula, en versi贸 original, subtitulada en catal脿 i amb la m煤sica interpretada en directe per l’OBC (l’Orquestra Simf貌nica de Barcelona i Nacional de Catalunya). … i ho ha fet per celebrar el Centenari del naixement de聽Leonard Bernstein.

This slideshow requires JavaScript.

Desconec com t猫cnicament la productora aconsegueix emmudir la m煤sica orquestral de la banda sonora de la pel路l铆cula, per tal que aquesta pugui ser interpretada en directe per diferents orquestres de tot el m贸n; intueixo que l’脿udio est脿 gravat digitalment en diferents capes i 茅s possible extreure una d’elles.

脡s realment digne de veure al mestre Ernst van Tiel, dirigir l’orquestra amb dues partitures davant seu, una en paper com de costum i l’altre a trav茅s d’una petita pantalla digital, connectada a la projecci贸 de la pel路l铆cula, on li venen donades les entrades i car猫ncies dels diferents instruments.

Nosaltres, feia molt de temps hav铆em comprat entrades per ahir dissabte, a les darreres fileres del segon amfiteatre i hem de dir que amb una visibilitat i sonoritat perfectes. V脿rem poder gaudir d’un concert realment extraordinari, que fins i tot en alguns moments ens va arribar a emocionar, a punt铆ssim d’arrencar el plor … i no pas per la hist貌ria que s’explica, sin贸 per la seva m煤sica, les seves conegud铆ssimes can莽ons i per les seves atrevides coreografies de dansa, que van trencar tots els motlles coneguts fins aleshores.

This slideshow requires JavaScript.

WEST SIDE STORY 茅s sens dubte un dels musicals m茅s emblem脿tics de la hist貌ria, es va estrenar el 26 de setembre de 1957 a Broadway amb gui贸 d’Arthur Laurents, m煤sica de Leonard Bernstein, lletres de Stephen Sondheim i coreografia de Jerome Robbins.

L’any 1961 es va fer la versi贸 cinematogr脿fica, coneguda tamb茅 com a “Amor sin barreras” a Hispanoam猫rica. Dirigida per Robert Wise i Jerome Robbins, va estar protagonitzada per Natalie Wood, Richard Beymer, Rita Moreno, George Chakiris聽i Russ Tamblyn.

El musical 茅s una adaptaci贸 de l鈥檕bra de William Shakespeare, 鈥Romeo i Julieta鈥. L鈥檃ny 1949 Bernstein volia transferir els personatges de Shakespeare al cant贸 oposat del barri de Manhattan, i enfrontar els Montag煤 italocat贸lics a uns Capulet Jueus. Un conflicte religi贸s.

Per diferents raons el projecte es va endarrerir fins al 1956 i Nova York s’havia convertit en escenari de batalles campals permanents entre blancs i porto-riquenys. I r脿pidament va reconvertir el seu West Side Story en un drama racial.

Ambientada a la ciutat de Nova York a mitjans dels cinquanta, el musical explora la rivalitat entre els Jets i els Sharks, dues colles de carrer d’adolescents de diferent origen 猫tnic. Els Montag煤 s’havien convertit en uns Jets blancs d’origen polon猫s, i els Capulet provindrien de San Juan de Puerto Rico i es dirien Sharks.

Romeu seria Tony i Julieta, Maria.

Tony 茅s un dels Jets i s鈥檈namora de Maria, la germana de Bernardo, el cap visible dels Sharks.

Havia nascut, sens dubte, un musical 煤nic.

La m煤sica flueix, desborda, espetega, reconquesta els ritmes primitius d鈥檜na cultura oce脿nica, I l鈥檕rquestraci贸 desf脿 d猫cades de dictadura centreeuropea a Broadway. Va ser un miracle.

Va ser el mateix Bernstein (1918-1990) que va traspassar la m煤sica al film, que es va fer universal amb aquesta pel路l铆cula guanyadora de 10 脪scar. Un musical que s’ha convertit en obra de culte en l’脿mbit del concert.

Com a curiositat, us transcric un escrit d’脌lex Gorina al programa de m脿:

….em va explicar Saul Bass (l’autor del disseny聽dels t铆tols de cr猫dit finals de la pel.licula) … de l鈥櫭簄ica cosa que es va penedir, i li va confessar Leonard Bernstein anys m茅s tard, va ser de no haver estat prou valent i haver completat el seu somni: la hist貌ria de Tony i Maria havia de ser la de Tony i Antonio, una hist貌ria d鈥檃mor tr脿gica, sentenciada per la incomprensi贸 racista i tamb茅 per la incomprensi贸 sexual. Bernstein era bisexual, per貌 en el temps en qu猫 va crear aquest musical els homes eren ja del tot el seu univers. Un West Side Story gai tindria la mateixa resson脿ncia, impertin猫ncia i dimensi贸 estratosf猫rica d鈥檃nticipar-se a les revolucions que van venir.

Una extraordin脿ria partitura, magn铆ficament interpretada per l’OBC, que ens ha fet vibrar i emocionar, amb un auditori plen铆ssim, amb entrades exhaurides pels 3 concerts programats, i amb un p煤blic respectu贸s que ha guardat silenci durant tot el concert, un dels silencis m茅s grans que recordem en molt de temps.

Un concert que hem viscut intensament, potser perqu猫 coneixem de mem貌ria la seva banda musical i mai ens hem cansat d’escoltar-la, perqu猫 ja forma part de la mem貌ria hist貌rica de la nostra vida.

Orquestra Simf貌nica de Barcelona I Nacional de Catalunya (OBC)
Direcci贸 : Ernst Van Tiel
Pel-licula: West Side Story (1961 Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.)
Durada: 3h 10鈥 incl貌s l’entreacte

4 pensaments a “– Concert de l’OBC – WEST SIDE STORY. ANIVERSARI BERNSTEIN聽(馃悓馃悓馃悓馃悓馃悓) – L’Auditori – 2018.01.13 (temp. 17/18 – espectacle n潞 161)

 1. Xavier C.

  Gran espectacle el que ens ha ofert l’OBC. A m茅s, fa goig l’auditori quan 茅s ple a vessar, i m茅s goig encara quan veus tanta gent jove. Avui molts pares amb fills, i grups d’institut amb professor. I respecten m茅s el public i els artistes que els aficionats de sempre dels carmelets, els m貌bils i el tossir maleducat!
  Apa, a veure si coincidim algun dia en algun puesto… Abra莽ades!

  Respon
  1. Miquel Gascon

   脡s veritat Xavier, l’OBC ens ha ofert un grand铆ssim concert i el p煤blic s’ha portat de meravella, incloent-hi tamb茅 als que no estan gaire acostumat a assistir a un concert simf貌nic. Fa temps que no coincidim…. a veure si ho arreglem ben aviat. Una abra莽ada ben forta.

   Respon
 2. josep

  El meu musical preferit. La peli l’he vist un munt de vegades i l’experi猫ncia d’avui m’ha agradat molt tot i que segueixo pensant que la imatge distreu massa de la m煤sica que s’est脿 interpretant en directe. El treball d’encaix per part del director es magistral i l’Auditori feia realment goig amb la quantitat de gent que hi havia.
  Una abra莽ada

  Respon
  1. Miquel Gascon

   Per mi tamb茅 茅s el Musical per excel路l猫ncia i puc dir que me’l conec de mem貌ria. Aquests concerts de l’OBC crec que aconsegueixen apropar la m煤sica simf貌nica al gran p煤blic i encara que solament sigui per aix貌, cal donar suport a aquest tipus d’iniciativa. Una abra莽ada “enormus”.

   Respon

Leave a Reply