– Presentació de la Programació 2018 a EL MALDÀ – 2018.01.10 (temp. 17/18 – RdP 051)

Presentació de la Programació 2018 a EL MALDÀ –  (temp. 17/18 – RdP nº 51)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Miquel Gascón

Fa uns dies els mitjans vàrem rebre la convocatòria d’una nova Roda de Premsa a El Maldà; ens l’anunciaven amb l’enunciat següent: presentem les novetats de la programació del 2018: dansa, teatre, cabaret, musicals!

Ahir dimecres per tant em vaig apropar a El Maldà per poder informar en aquest Blog dels nous espectacles de la nova programació del 2018. La veritat és que ens van facilitar una llarga llista de propostes amb dates concretes, que arriben fins al Juliol … en total dos cicles que s’iniciaran aquests dies de gener + 11 espectacles que es podran veure durant els mesos següents.

Però la presentació pròpiament dita, amb la presència d’alguns dels seus responsables, es va basar únicament en els dos cicles + tres espectacles que giren al voltant del món del Cabaret.

1 – Cicle de rondalles mallorquines – AL CEL MOS VEGEM TOTS PLEGATS

Pels volts de Sant Antoni, una de les festes més actives de Mallorca, quatre actors es tanquen al Maldà durant un mes amb quatre directors diferents per treballar a partir d’una de les obres populars més importants de la nostra literatura: les Rondalles Mallorquines. Les rondalles van sorgir com a contes de tradició oral i popular, passats de pares a fills durant moltes generacions, fins que la gran feina del Mossèn Antoni Maria Alcover, firmada amb el pseudònim de Jordi des Racó, les va aplegar en 24 volums a partir del segle XIX.

Per quart any consecutiu al Maldà s’hi podran veure quatre propostes teatrals úniques a partir de les rondalles tradicionals mallorquines, a través de mirades de diferents directors amb una companyia creada expressament per a l’ocasió i coordinada per Catalina Florit.

Programació
14/01: ‘Flor romanial’, amb direcció de Sandra Monclús
21/01: ‘Espardenyeta’, amb direcció de Cristina Clemente
28/01: ‘Set…i diumenge set’, direcció de Rafel Duran 
04/02: ‘I qui no ho creu, que ho vaja a cercar’, direcció d’Alberto Díaz

2 – Cicle de peces curtes de dansa – MALDÀ EN DANSA 2018

Del 18 al 28 de gener torna el cicle de peces curtes de dansa d’El Maldà: Són sis les companyies que han estat seleccionades a través d’una preselecció convocada al novembre en la què s’han presentat al voltant de 200 companyies nacionals i internacionals.

A aquesta 5ena edició es podran veure 6 peces curtes que conformen 2 programes:

El primer programa presentarà propostes de 3 companyies catalanes: A les Golfes-Tàndem de creació coreogràfica amb ‘Entre viatges i flors’, basat en un espectacle de Mercè Rodoreda‘Aye-Nah’, una proposta de dansa urbana amb Aina Lanas; i ‘Dosis’ un espectacle de UnaiUna sobre les relacions i els estats que la dona viu dia a dia.

En el segon programa podrem veure un duo de dansa i cant: ‘Lingua madre’, el format per Nuvola Vandini i Neus Borell Mateu; la peça de Clàudia Mirambell‘nada.dora.toda.dorada’ interpretada per la companyiaGolden Àcid; i ‘Carretería’ de Tangen|Benzal, una reflexió sobre les relacions i les contradiccions dels humans.

Hi haurà també una sèrie d’activitats paral·leles:

a – l’espectacle inaugural amb ‘Any Day’ d’Helena Canas, que es farà a l’exterior d’El Maldà.

b – l’exposició fotogràfica ‘In Visibles’ de Yoana Miguel, amb un treball que ens mostra els moviments dels ballarins invisibles als ulls dels espectadors.

c – dues conferències impartides per Jordi Ribot i Toni Jodar amb Beatriu Daniel.

d – una Jam Sesion de Música antiga i Dansa, una proposta que combina aquests llenguatges amb la improvisació.

Pel que fa a les tres propostes que giren al voltant del món del Cabaret, i que ja comencen a ser una mica identitaris amb la filosofia de El Maldà, són les següents:

3 – LOVELY PRECIOUS DREAM – espectacle que es podrà veure del 5 al 27 de febrer

De la companyia La Excèntrica i amb la Direcció de Juanjo Marín. Ens el presenten el mateix Juanjo Marín i en David Anguera, que ens comenten que es tracta d’un soliloqui interpretat per la cantant Esmeralda Colet, que intenta reproduir la vida de Nina Simone, en el que també participa David Anguera com un personatge que pul·lula per l’escenari però que intenta no fer-se notar massa.

4 – COM NOS TORNEM – espectacle que es podrà veure del 12 de març al 2 d’abril

De la companyia Bubulina Teatre. Sara Figueres és la que ens presenta aquesta proposta que ella mateixa protagonitzarà. Un espectacle que pretén ser molt divertit, que navega entre la poesia i l’humor, en un monòleg de poesia “xarona” i “quica” que almenys és molt popular. El personatge que interpreta és el d’Isabel Castro, una perruquera jubilada, que vol compartir amb el públic un assaig de poesia que ha de representar l’endemà al Liceu. Ens ha assegurat que serà un espectacle en què no es podrà parar de riure, però que també tindrà moments dramàtics, perquè la vida del personatge no té res de fàcil i l’únic que la salva, és poder declamar poemes davant del públic.

5 – FATAL DONA FATAL – espectacle que es podrà veure del 16 d’abril al 7 de maig

Estarà dirigit per Oriol Genís i ens el presenten Núria Dardinyà i Clara Manyós. Un espectacle que tracta dels diferents rols de la dona en el món de l’òpera. Quan estaven creant la proposta se’n va adonar que totes les músiques escollides per l’espectacle estaven creades per homes i llavors van decidir incloure en l’espectacle textos fets únicament per dones, per la qual cosa, acaba tenint un aire gairebé feminista.

El personatge que interpreta la soprano Núria Dardinyà, és una netejadora de Caprabo i cantarà un nombre important d’àries d’òpera mentre neteja, però cap d’elles sencera, sinó que les anirà entrellaçant unes amb les altres. Clara Manyós és la que interpretarà els textos que hem comentat. Un espectacle d’1 hora i 10 minuts, que intenta apropar en món de l’òpera als espectadors que la desconeixen.

Com a mostra, Núria ens va cantar en directe i a cappella un fragment d’un ària de Wagner.

Us deixo com de costum l’àudio de la Roda de Premsa …

Deixa un comentari