– Teatre – MAFIA (🐌🐌🐌+🐚) – Sala Atrium – 2018.01.04 (temp. 17/18 – espectacle nº 154)

MAFIA (temp. 17/18 – espectacle nº 154)

VOLTAR i VOLTAR per les Arts Escèniques – 

Per Imma Barba & Miquel Gascón

Aquest espectacle de The Mamzelles Teatre va ser presentat al mes de juny dins del cicle DespertaLab 2017, esdevenint l’espectacle guanyador. Nosaltres llavors érem de viatge pel nord d’Europa i no la vam poder veure; ara, hem tingut la sort de poder “repescar-la” a la Sala Atrium, on prorroga funcions fins al 21 de gener.

MÀFIA és una proposta que posa en qüestió el sistema patriarcal explicant-nos la història de quatre filles d’un capo de la màfia calabresa.

Estem en alguna part de Calàbria en algun moment dels anys 90. Ens trobem en una cuina, en la nit més calorosa de l’any, la vespra de les noces de la filla petita de Salvatore Maritzzo, un dels homes més poderosos de la ciutat. Les quatre germanes Maritzzo esperen els homes de la família per sopar. 

Un text que ens parla de les dones vinculades als clans mafiosos, aquelles que sempre estan en segon terme, que són dones, germanes o mares de … aquelles obligades a assolir el paper que els homes li volen donar dins “la família”.

Una cuina és l’espai que sembla que comparteixen les germanes i on descobrim, en els primers minuts a tres d’elles. Criden, gesticulen i parlen en italià. Parlen dels seus marits, de la mare morta i d’un colom que sembla que s’hi ha instal·lat al pis de dalt.

Quatre dones, quatre personalitats ben dibuixades, preparen el dinar del casament d’una d’elles, que s’ha de celebrar l’endemà. Truquen a la porta, no hi ha ningú, només una nota, una notícia que fa trontollar tot i elles decideixen “decidir”.

Treuen el veritable jo que porten dintre per enfrontar-se a la seva realitat, inicien un procés d’autoconeixement i d’alliberament de tot allò que havia marcat les seves vides. El destí d’Ilaria (Paula Ribó), Regina (Paula Malia), Emilia (Bárbara Mestranza) i Flora (Júlia Molins) pren un camí diferent del que tenien marcat i cadascuna d’elles ho afronta a la seva manera. En aquesta proposta, la idea original, direcció i dramatúrgia és de Bàrbara Mestanza.

The Mamzelles porten una trajectòria de set anys i aquest és el seu projecte més ambiciós “dirigim l’espectacle, n’hem escrit el text i fem d’intèrprets“.

Sota un prisma satíric, The Mamzelles aborden, en els seus treballs, amb uns muntatges extremistes i coreografies hilarants, temes relacionats amb la dona i els seus conflictes socials. El focus en la família dominada per l’home.

Unes bones interpretacions d’una proposta dotada d’un alt grau d’humor negre però que no obvia el dramatisme de tot plegat. Un text molt equilibrat a mig camí entre la comèdia i el drama.

Una escenografia molt elaborada que ens ha portat a una cuina plena de vida i vivències, amb fotos a les parets, iconografia religiosa i un telèfon “dels d’abans”. El vestuari dibuixa a la perfecció les personalitats de les germanes, fins i tot abans de descobrir com són.

I una posada en escena magnífica, on no falten paraules grolleres, tabac, música, la ceba o el sofregit de tomàquet per l’estofat que serviran als convidats al casament. Els primers minuts en italià, inicialment ens han descol·locat, però reconeixem que serveixen perfectament per acotar el context i submergir-nos de ple en una llar calabresa on la màfia ho controla tot, dins i fora de les cases.

Ens hem divertit, hem rigut, i al mateix temps hem gaudit d’un text molt potent i amb moltes capes, … en definitiva una proposta que ens ha agradat molt pel que té de provocadora i diferent.

Idea original: Bàrbara Mestanza
Direcció: Bàrbara Mestanza i Paula Ribó
Dramaturgia: Paula Malia, Bàrbara Mestanza i Paula Ribó
Intèrprets: Paula Malia, Bàrbara Mestanza, Júlia Molins i Paula Ribó
Ajudant de direcció: Eric Balbàs i Carla Linares \ Disseny de llums, so i video: Rubén Homar \ Disseny d’escenografía: Equip map (Anna Auquer i María Auquer) i Javier Sanagustin \ Construcció escenografía: Olau Puig \ Vestuari: Verónica Febrero \ Ajudant de vestuari: Chiara Legittmo \ Traducció: Alberto Oliveri \ Coaching italià: Maria Ribó i Silvia Maestroni \ Fotografias: Lluis Tudela i Roser Gramonal \ Producció: Isis López
Idioma: italià (sobretitolat) i castellà
Durada: 90 minuts

Deixa un comentari